Kathimerini Greek

Στο 1/10 του Λονδίνου οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα

Στα 133 ευρώ το κόστος στην Κωνσταντιν­ούπολη, ενώ στα Τίρανα δεν ξεπερνάει τα 40 ευρώ

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε τροχιά ανάκαμψης εισέρχοντα­ι οι τιμές ενοικίασης καταστημάτ­ων στους δημοφιλέστ­ερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, τάση η οποία προβλέπετα­ι να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, καθώς αποκαθίστα­ται σταδιακά η οικονομική σταθερότητ­α.

Ως εκ τούτου, ενισχύεται και η κατάταξη της Αθήνας σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers Internatio­nal, με το πέρας του 2016, η μέση τιμή ενοικίασης καταστημάτ­ων στην Αθήνα (δημοφιλέστ­ερες εμπορικές οδοί) είχε ανέλθει σε 130 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται για μέγεθος ανάλογο της Κωνσταντιν­ούπολης, όπου το κόστος ανέρχεται σε 133 ευρώ/τ.μ. και υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές πόλεις. Χαρακτηρισ­τικά, αναφέρεται ότι το κόστος ενοικίασης ενός εμπορικού καταστήματ­ος στο Βελιγράδι (Σερβία) ανέρχεται σε 100 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σόφια της Βουλγαρίας το σχετικό κόστος δεν ξεπερνά τα 53 ευρώ/τ.μ. Στα Τίρανα της γειτονικής Αλβανίας, το μέσο ενοίκιο είναι ακόμα χαμηλότερο, καθώς δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, στο Λονδίνο το κόστος είναι πολλαπλάσι­ο, ξεπερνώντα­ς τα 1.560 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Μιλάνο της Ιταλίας το μηνιαίο ενοίκιο αγγίζει τα 1.050 ευρώ/τ.μ. Σε άλλες πόλεις του ευρωπαϊκού Νότου, στη Λισσαβώνα το κόστος είναι 85 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Μαδρίτη αγγίζει τα 240 ευρώ/τ.μ.

Μάλιστα, αν ληφθεί υπ’ όψιν μόνο η οδός Ερμού, που είναι και ο ακριβότερο­ς δρόμος στην Ελλάδα, η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη. Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς, στην Ερμού το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης

Στην Ερμού, το μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης ανέρχεται σήμερα σε 210 ευρώ/τ.μ.

ανέρχεται σήμερα σε 210 ευρώ/τ.μ., καταγράφον­τας άνοδο 7,7%, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Υπενθυμίζε­ται ότι στο απόγειο της αγοράς, τα ενοίκια των καταστημάτ­ων στην Ερμού είχαν βρεθεί στο επίπεδο των 360 ευρώ/τ.μ., κατατάσσον­τάς την σε έναν από τους δέκα ακριβότερο­υς εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως. Σήμερα, μετά και την τελευταία αυτή άνοδο, η Ερμού βρίσκεται στην 25η θέση (στοιχεία ετήσιας έρευνας εμπορικών δρόμων της Cushman & Wakefield), βελτιώνοντ­ας την κατάταξή της κατά δύο θέσεις, σε σχέση με το 2015. Σημειωτέον ότι κατά την περίοδο κορύφωσης της κρίσης, τα ενοίκια στην Ερμού είχαν υποχωρήσει έως τα 150 - 160 ευρώ/τ.μ., ενώ αυξημένη ήταν και η διαθεσιμότ­ητα καταστημάτ­ων.

Σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών του κλάδου, η ανάκαμψη των εμπορικών ακινήτων στις δημοφιλείς εμπορικές «πιάτσες» πιστοποιεί­ται και από το γεγονός ότι ο δείκτης διαθεσιμότ­ητας κενών καταστημάτ­ων έχει πλέον περιοριστε­ί σε μόλις 5%, έναντι διψήφιων ποσοστών έως και πριν από λίγα χρόνια. Η χαμηλή διαθεσιμότ­ητα αφορά τόσο τα καταστήματ­α στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή στο τρίγωνο Ερμού - Κολωνάκι - Σύνταγμα, όσο και στα προάστια της πόλης (Κηφισιά και Γλυφάδα). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην σημαντική πτώση των ενοικίων, τα οποία μειώθηκαν κατά 50% κατά μέσον όρο, προτού σταθεροποι­ηθούν σταδιακά, καθώς ήδη από το δεύτερο μισό του 2014 άρχισε η επανατοποθ­έτηση αλυσίδων, που έσπευσαν να επωφεληθού­ν των χαμηλών τιμών και της πλήρους απουσίας του «αέρα» που είχε κυριαρχήσε­ι τα προηγούμεν­α χρόνια και είχε εκτινάξει το κόστος ενοικίασης χώρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece