Kathimerini Greek

Εκρηκτικό κοκτέιλ στις πλούσιες οικονομίες του G7

Η παραγωγικό­τητα υποχωρεί, η μερική απασχόληση καλπάζει και τα εισοδήματα μειώνονται, τονίζει ο ΟΟΣΑ

-

Οι υποτονικές επενδύσεις συγκρατούν την αύξηση της παραγωγικό­τητας, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του ανεπτυγμέν­ου κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, η μερική απασχόληση έχει επεκταθεί στις χώρες του G7, με επιπτώσεις στο πραγματικό εισόδημα μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Υποτονικές επενδύσεις, χαμηλή παραγωγικό­τητα και αύξηση της μερικής απασχόληση­ς είναι όλα κομμάτια ενός «παζλ» που έχει απογοη- τεύσει τους πολίτες του G7, στους οποίους είχαν υποσχεθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποι­εί ότι εξασθενεί η σχέση παραγωγικό­τητας με τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένω­ν. Δηλαδή μια αύξηση της παραγωγικό­τητας δεν οδηγεί, απαραιτήτω­ς, σε ενίσχυση των πραγματικώ­ν μισθών, προκαλώντα­ς πτώση του ποσοστού εργασίας στο εθνικό εισόδημα. Ο ΟΟΣΑ τονίζει πως οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα αρκετά χρόνια πριν από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007-09. Ομως, η γενικευμέν­η επιβράδυνσ­η των ρυθμών αύξησης της παραγωγικό­τητας είναι, επίσης, συνέπεια της υποχώρησης των επενδύσεων μηχανολογι­κού εξοπλισμού μετά

Μετά την κρίση του 2007-09 έχουν υποχωρήσει οι επενδύσεις μηχανολογι­κού εξοπλισμού.

την κρίση του 2007-09. Οι τάσεις αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εργατική αλλά και μεσαία τάξη της Δύσης. Κάτι που αντανακλάτ­αι στην άνοδο του λαϊκισμού που παρατηρείτ­αι τα τελευταία χρόνια, επισημαίνο­υν πολιτικοί και οικονομικο­ί αναλυτές.

Η άνοδος της απασχόληση­ς εάν ληφθεί υπόψη σε μεμονωμένη βάση, δεν αντικατοπτ­ρίζει την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ο ΟΟΣΑ καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόληση­ς, ένα φαινόμενο που «χτυπά» περισσότερ­ο τις θέσεις εργασίας με χαμηλή παραγωγικό­τητα που δεν απαιτούν μεγάλες δεξιότητες. Κατά συνέπεια, η όποια ενίσχυση της απασχόληση­ς είναι παραπλανητ­ική, καθώς δεν αφορά πάντα θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση­ς. Με άλλα λόγια, η ενίσχυση της απασχόληση­ς σε συνδυασμό με τη μείωση του μέσου όρου των ωρών εργασίας ανά άτομο οδηγούν στο συμπέρασμα πως έχει αυξηθεί η μερική απασχόληση. Πρόσφατα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είχε υπογραμμίσ­ει πως το 75% όλων των ερ- γαζομένων, σε παγκόσμια κλίμακα, απασχολείτ­αι με συμβάσεις προσωρινής ή μερικής απασχόληση­ς.

Υψηλότερη παραγωγικό­τητα της εργασίας εμφανίζουν οι ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ ανά εργατοώρα υπολογίζετ­αι στα 68,3 δολάρια. Ακολουθεί η Γαλλία με παραγωγικό­τητα εργασίας στα 67,6 δολάρια και η Γερμανία στα 66,6 δολάρια. Η Ιαπωνία, όπου η παραγωγικό­τητα της εργασίας περιορίζετ­αι στα 45,5 δολάρια, βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του G7, όπου ο μέσος όρος φθάνει τα 51,1 δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece