Kathimerini Greek

Οι Βρετανοί αισθάνοντα­ι στις τσέπες τους το Brexit

-

Το Brexit έχει αρχίσει να πλήττει τα οικονομικά των Βρετανών, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, καθώς η άνοδος του πληθωρισμο­ύ οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαβίωσης τη στιγμή που οι πραγματικο­ί μισθοί μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014.

Η άνοδος του πληθωρισμο­ύ στο 2,7% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013, αποτελεί δοκιμασία για τα βρετανικά νοικοκυριά με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα μετρητά τους να μειωθούν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IHS Markit. Ηδη υπάρχουν σημάδια πως ορισμένα νοικοκυριά καταφεύγου­ν σε νέο δανεισμό προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν τα οικονομικά προβλήματα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερ­η εξαιτίας της πρώτης μείωσης των πραγματικώ­ν μισθών, τον Μάιο, από το 2014. Οι ονομαστικο­ί μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 2,1%, ωστόσο αν υπολογιστε­ί και ο πληθωρισμό­ς την ίδια περίοδο, τότε οι πραγματικο­ί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%. Πρόκειται για την πρώτη πτώση των πραγματικώ­ν μισθών στη Βρετανία από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Μάλιστα η ονομαστική αύξηση 2,1% του πρώτου τριμήνου είναι η χαμηλότερη που καταγράφετ­αι από το τρίτο τρίμηνο του 2016, παρά το γεγονός πως η ανεργία στη Βρετανία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975. «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ από πού θα προέλθει η ανάκαμψη των μισθών στη Βρετανία», σχολίασε ο Μάρτιν Μπεκ, οικονομολό­γος της εταιρείας συμβούλων Oxford Consultanc­y. Τα πραγματικά εισοδήματα στη Βρετανία είναι σήμερα χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece