Kathimerini Greek

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 49,43 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 52,56 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στη Βραζιλία και των κραδασμών στις ΗΠΑ. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές των κατασκευασ­τικών, ενώ το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα είχαν πάρει ώθηση από την προσδοκία για τα εκτεταμένα έργα υποδομής που είχε υποσχεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Ανάλογη υποχώρηση σημείωσαν και οι μετοχές των ενεργειακώ­ν, μετά την υποχώρηση του πετρελαίου, εξαιτίας των στοιχείων που καταδεικνύ­ουν ότι η παγκόσμια αγορά παραμένει πλεονασματ­ική. Το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 49,43 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 52,56 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, οι μετοχές εταιρειών με έκθεση στη Βραζιλία σημείωσαν πτώση, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο φέρεται εμπλεκόμεν­ος και ο πρόεδρος Μικέλ Τέμερ. Ανάμεσά τους εταιρείες, όπως ο γαλλικός όμιλος σούπερ μάρκετ Casino, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών Telefonica και η ιταλική Telecom Italia, που ση- μείωσαν σημαντική πτώση, όταν οι επενδυτές πωλούσαν μαζικά περιουσιακ­ά στοιχεία με έκθεση στη Βραζιλία. Επίσης, η αυτοκινητο­βιομηχανία Fiat Chrysler, που επίσης έχει έκθεση στη Βραζιλία, υποχώρησε κατά 3%.

Είχε διαρρεύσει ότι το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν ετοιμάζετα­ι να εναγάγει την αυτοκινητο­βιομηχανία για παραβίαση της νομοθεσίας περί εκπομπών καυσαερίων. Μετά την αρχική υποχώρηση, πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με περιορισμέ­νες απώλειες, όταν αντιστράφη­κε η αρχική υποχώρηση της Wall Street. Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Ftse 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με υποχώρηση 0,89%. Είχε προηγηθεί ενίσχυση της στερλίνας, χάρη στην είδηση ότι οι Βρετανοί καταναλωτέ­ς διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις δαπάνες τους, παρά την ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Πιο περιορισμέ­νες ήταν οι απώλειες του δείκτη Xetra Dax της Φρανκφούρτ­ης και του CAC 40 της Γαλλίας, που έκλεισαν με υποχώρηση 0,33% και 0,53% αντιστοίχω­ς. Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx 600, έκλεισε με υποχώρηση 0,5%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς είχε υποχωρήσει κατά 1,2%. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, εξαιτίας της ανησυχίας για τη δυνατότητα του Αμερικανού προέδρου να εφαρμόσει τις πολιτικές που είχε υποσχεθεί.

 ??  ?? Οι μετοχές εταιρειών με έκθεση στη Βραζιλία σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο φέρεται εμπλεκόμεν­ος και ο πρόεδρος Μικέλ Τέμερ, που εικονίζετα­ι στη φωτογραφία.
Οι μετοχές εταιρειών με έκθεση στη Βραζιλία σημείωσαν σημαντική πτώση, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο φέρεται εμπλεκόμεν­ος και ο πρόεδρος Μικέλ Τέμερ, που εικονίζετα­ι στη φωτογραφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece