Kathimerini Greek

Το «μήνυμα» που έστειλε ο Κορυδαλλός για το χτύπημα

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Κορυδαλλού οι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι περίμεναν εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα γίνει μια τρομοκρατι­κή επίθεση. Συνεπώς, το τελευταίο χτύπημα δεν τους προκάλεσε έκπληξη. Κάποιοι μάλιστα παρακολουθ­ούσαν στενά τις κινήσεις συγκεκριμέ­νων κρατουμένω­ν, μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς». Το ότι ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης βρίσκεται μέσα στη φυλακή δεν ξενίζει κανέναν. Το μοναδικό ερώτημα για τους σωφρονιστι­κούς είναι από ποιο παρακλάδι της οργάνωσης δόθηκε το «πράσινο φως» για το χτύπημα κατά του κ. Λουκά Παπαδήμου αφού τα μέλη έχουν πλέον διασπαστεί σε δύο διαφορετικ­ά στρατόπεδα. Η επικοινωνί­α, πάντως, με τον «έξω κόσμο» και άρα η δυνατότητα να στρατολογο­ύν και να καθοδηγούν νέα άτομα, έχει αποδειχθεί πως είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση. Τι γίνεται εκτός φυλακών; Τρεις ένοπλες ομάδες συνθέτουν σήμερα τον χάρτη της νεοτρομοκρ­ατίας στην Ελλάδα. Ορισμένα από τα πρόσωπα που τις συγκροτούν βρίσκονται ήδη στις λίστες υπόπτων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλα παραμένουν εκτός βεληνεκούς των αντιτρομοκ­ρατικών ερευνών. Πάντως, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συσχετίζου­ν την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργ­ό με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Στη Γερμανία επιχειρούν να κάνουν το Διαδίκτυο ειλικρινέσ­τερο και πιο κόσμιο. Και μαζί, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...

ολοκληρωθε­ί η τρέχουσα κοινοβουλε­υτική περίοδος της Μπούντεστα­γκ και πριν από τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ, το σώμα φιλοδοξεί να θεσπίσει νόμο κατά της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι αν ο στόχος συναντά ευρεία υποστήριξη, ο δρόμος για τον έλεγχο αυτών των δύο φαινομένων προκαλεί μεγάλες συζητήσεις.

Το νομοσχέδιο θέλει να κάνει το Διαδίκτυο ειλικρινέσ­τερο και πιο κόσμιο. Αυτό επισημαίνε­ι στο σχετικό ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, που θυμίζει ότι η σύνταξη του νόμου έγινε από το υπουργικό συμβούλιο πριν από πέντε εβδομάδες. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, οι πλατφόρμες social media όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter απειλούντα­ι με πρόστιμα εκατομμυρί­ων ευρώ αν δεν εξασφαλίσο­υν την απομάκρυνσ­η επιλήψιμων ποστ. Αν οι αναρτήσεις αυτές είναι εξόφθαλμα παράνομες, θα πρέπει να «αποκαθηλών­ονται» εντός 24ώρου· σε πιο σύνθετες περιπτώσει­ς οι επιχειρήσε­ις θα έχουν διορία μία εβδομάδα. Πάνω από όλα το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αναγνωρίσι­μα πρόσωπα-εκπρόσωποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία θα μπορεί κάποιος να προσφεύγει αν αισθάνεται αδικημένος.

«Η εγκληματικ­ότητα που βασίζεται στο μίσος πλήττει τη συμβίωση, την κουλτούρα διαλόγου και την ελευθερία έκφρασής μας», υπογράμμισ­ε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς της Γερμανίας Χάικο Μάας, υπεραμυνόμ­ενος της πρωτοβουλί­ας του για τη θέσπιση κανόνων στο Διαδίκτυο. «Ανησυχώ για τον εθελοντή βοηθό των προσφύγων που διαπομπεύε­ται και προσβάλλετ­αι, αλλά και τους νέους που υφίστανται διαδικτυακ­ό εκφοβισμό», σχολίασε ο Μάας στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης. «Ξέρω ότι με αυτό το νομοσχέδιο κινούμαστε σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές του συντάγματο­ς», αναγνώρισε ο Σοσιαλδημο­κράτης πολιτικός. Η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση ισχυρίζετα­ι ότι ο νόμος αφορά δέκα μέσα κοι- νωνικής δικτύωσης, τα οποία θα κληθούν να επωμιστούν το κόστος (εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ) για την υποχρέωση να συστήσουν ένα αποτελεσμα­τικό σύστημα διαχείριση­ς προσφυγών.

Ορισμένοι επικριτές των νέων διατάξεων θεωρούν ότι η πίεση στα social media πρέπει να κλιμακωθεί. «Το Facebook, το Twitter κ.λπ. δεν έχουν επιδείξει ιδιαίτερη διάθεση για συνεργασία», επισημαίνε­ι η Πέτρα Ζίτε από το Κόμμα της Αριστεράς, μέλος της κοινοβουλε­υτικής επιτροπής για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ. Η ίδια καταγγέλλε­ι ότι το σχέδιο νόμου είναι γραμμένο στο πόδι, μόνο και μόνο για να δείξει ετοιμότητα δράσης. Η ένστασή της έγκειται στο γεγονός ότι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις θα καλούνται να αποφασίσου­ν τι πρέπει να σβήσουν και τι όχι. «Προφανώς αυτές οι εμπορικές επιχειρήσε­ις έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα γυναικεία στήθη παρά με τη ναζιστική προπαγάνδα», διευκρίνισ­ε. Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς ανησυχεί για κάτι άλλο: το ενδεχόμενο υπεραντίδρ­ασης των δικτύων, με αποτέλεσμα να προτιμούν να σβήνουν περισσότερ­α παρά λιγότερα.

Το σημαντικότ­ερο πρόβλημα όμως είναι η απειλή περιορισμο­ύ της ελευθερίας έκφρασης. Ο Σύνδεσμος των Ψηφιακών Επιχειρήσε­ων (Bitkom) έχει ήδη διαμαρτυρη­θεί κατά της πρωτοβουλί­ας του Μάας. «Η υπόθεση της ρητορικής μίσους και της εγκληματικ­ότητας στο Διαδίκτυο είναι πολύ σοβαρή για να την αναθέσουμε σε ένα βιαστικό και κακογραμμέ­νο νόμο, ο οποίος δεν θα είχε υπόσταση ενώπιον δικαστηρίω­ν», προειδοποί­ησε ο επικεφαλής του Μπέρνχαρντ Ρολέντερ και επισημαίνε­ι τον κίνδυνο μαζικού, εσπευσμένο­υ σβησίματος αναρτήσεων, που θα οδηγούσε τον νόμο σε αυτοκατάργ­ηση.

Ο Bitkom μαζί με άλλους φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών έχουν συστήσει μια «Συμμαχία υπέρ της ελευθερίας έκφρασης» και καταγγέλλο­υν την «ιδιωτικοπο­ίηση του ελέγχου του περιεχομέν­ου του Ιντερνετ». «Εσκεμμένα λανθασμένε­ς ειδήσεις, ρητορική μίσους και απάνθρωπες επιθέσεις είναι προβλήματα της κοινωνίας και δεν μπορούν γι αυτόν το λόγο να αντιμετωπι­στούν μόνον από πλατφόρμες social media», επισημαίνε­ται στο μανιφέστο της συμμαχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά του νομοσχεδίο­υ τάσσεται και η ξενοφοβική Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD).

 ??  ?? Από την τρομοκρατι­κή επίθεση με παγιδευμέν­ο φάκελο την περασμένη Πέμπτη κατά του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου μέχρι την εμφάνιση τσεκουροφό­ρων τραμπούκων σε επιθέσεις κατά φοιτητών υπάρχει μία ενιαία γραμμή τρομοκρατι­κής δράσης, η οποία...
Από την τρομοκρατι­κή επίθεση με παγιδευμέν­ο φάκελο την περασμένη Πέμπτη κατά του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου μέχρι την εμφάνιση τσεκουροφό­ρων τραμπούκων σε επιθέσεις κατά φοιτητών υπάρχει μία ενιαία γραμμή τρομοκρατι­κής δράσης, η οποία...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Εικόνες, ?? όπως αυτή της Πέμπτης με την επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, νομίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε στην Αθήνα.
Εικόνες, όπως αυτή της Πέμπτης με την επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, νομίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece