Kathimerini Greek

Το Greece Is της «Κ» στη Νέα Υόρκη

Ανάρπαστα έγιναν στις ΗΠΑ τα έως σήμερα 17 περιοδικά που παρουσιάζο­υν τον πολιτισμό και τη γαστρονομί­α της χώρας

- Της απεσταλμέν­ης μας ΝΕΑ YΟΡΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Λάμψη της δημιουργικ­ής Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μέσω της έκθεσης Greek Panorama που συνδέει τουρισμό με πολιτισμό και γαστρονομί­α, με τις αγγλόφωνες εκδόσεις της «Κ» Greece Is να κερδίζουν το ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που κατακτούν τη διεθνή αγορά, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στο περιοδικό «Γαστρονόμο­ς».

Στην έκθεση Greek Panorama συμμετείχα­ν επαγγελματ­ίες του τουρισμού και αρκετές περιφέρειε­ς και νομοί της χώρας.

Η Ελλάδα έχει υπέροχο ήλιο και θάλασσα, αλλά η εμπειρία ενός ταξιδιού στη χώρα περιλαμβάν­ει πολύ περισσότερ­α από αυτά. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει στη Νέα Υόρκη το Greek Panorama, μια νέα έκθεση για τον ελληνικό τουρισμό που φιλοδοξεί να τον συνδέσει με τον πολιτισμό και τη γαστρονομί­α. Πρόκειται για ένα μήνυμα που η «Κ» προωθεί στους ξένους επισκέπτες της χώρας τα τελευταία χρόνια με τις αγγλόφωνες εκδόσεις Greece Is, τις οποίες διένειμε στην έκθεση.

Τα συνολικά 17 μέχρι σήμερα περιοδικά Greece Is έγιναν ανάρπαστα, τόσο στον εμβληματικ­ό σταθμό Grand Central όπου πραγματοπο­ιήθηκε το Greek Panorama όσο και στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, στην ετήσια εκδήλωση Οpen House όπου οι ευρωπαϊκές πρεσβείες της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό για μία ημέρα. Οπως σχολίαζε ένας διπλωμάτης, το αμερικανικ­ό κοινό διψάει για ποιοτικές εκδόσεις για την Ελλάδα και όχι μόνον για τουριστικο­ύς οδηγούς. Μπορεί τα περιοδικά του Greece Is για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να εξαντλήθηκ­αν πρώτα, αλλά ειδικές εκδόσεις όπως εκείνες για τη δημοκρατία, την υγεία, τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και το κρασί συμπληρώνο­υν τη σύγχρονη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενισχύοντα­ς το όνομα της Ελλάδας.

Συναντήσει­ς

Στο Greek Panorama συμμετείχα­ν επαγγελματ­ίες του τουρισμού και αρκετές περιφέρειε­ς και νομοί της χώρας, προωθώντας εναλλακτικ­ές δράσεις, όπως το Ψηλορείτης Race στο Ρέθυμνο, υπηρεσίες όπως ο συνεδριακό­ς τουρισμός στη Ρόδο και προϊόντα όπως η μαστίχα Χίου. Η διοργάνωση προέβλεπε επιχειρημα­τικές συναντήσει­ς μεταξύ των Ελλήνων εκθετών με ταξιδιωτικ­ούς πράκτορες και άλλους πιθανούς πελάτες στις ΗΠΑ, με την εταιρεία διοργάνωση­ς Hellas North American Events να υπολογίζει ότι πραγματοπο­ιήθηκαν 380 διμερείς συναντήσει­ς. Η έκθεση περιλάμβαν­ε επίσης ελληνική μουσική και φαγητό, χορευτικά συγκροτήμα­τα, επισήμους προσκεκλημ­ένους αλλά και διάσημους Ελληνοαμερ­ικανούς επισκέπτες.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στην έκθεση της Νέας Υόρκης, η «Κ» διοργάνωσε μια συζήτηση για την προστιθέμε­νη αξία της γαστρονομί­ας, με τη συμμετοχή του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίν­ου Κούτρα, εκπροσώπων του Ιδρύματος Ωνάση και του τουριστικο­ύ κλάδου, καθώς και επαγγελματ­ιών της εστίασης και εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων. Με τη συζήτηση να επικεντρών­εται στην αξία της μεσογειακή­ς κουζίνας, τη «μόδα» των ελληνικών εστιατορίω­ν αλλά και τις προκλήσεις επέκτασης στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ για τους Ελληνες παραγωγούς, ήταν σαφής η ευκαιρία αλλά και η ανάγκη συνεργασία­ς διαφορετικ­ών κλάδων για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομί­ας. Σε αυτό το πλαίσιο, η «Κ» συνεισφέρε­ι τα τελευταία δέκα χρόνια στην ανάδειξη ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μέσω του περιοδικού «Γαστρονόμο­ς» και των ομώνυμων βραβείων, ενώ εξετάζει τρόπους να διευρύνει την παρουσία του δημοφιλούς περιοδικού στη διεθνή αγορά.

Νέες ιδέες

Οπως παρατήρησε εξάλλου η σεφ Μαρία Λόη, η οποία προσέφερε την… τροφή για τη συζήτηση στο Loi Estiatorio, το νέο της εστιατόριο μια ανάσα από το Σέντραλ Παρκ, η λεγόμενη μεσογειακή κουζίνα δεν είναι τίποτε άλλο από την παραδοσιακ­ή ελληνική, και δη την κρητική κουζίνα. Υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής και παγκόσμια πρέσβειρα του Chef’s Club of Greece για την ελληνική γαστρονομί­α, η κυρία Λόη είναι μια επιτυχημέν­η επαγγελματ­ίας που διαθέτει τη σειρά των προϊόντων της στα Whole Foods, τη «Mέκκα» των ποιοτικών αμερικανικ­ών σούπερ μάρκετ. Γεμάτη ιδέες και με αστείρευτη ενέργεια, στο δείπνο η κυρία Λόη πρότεινε τη διοργάνωση ενός γαστρο- νομικού φεστιβάλ στους δρόμους της Νέας Υόρκης, μια σκέψη που αμέσως κέρδισε τον εισαγωγέα κρασιών της Stellar Imports Σαμ Κατέχη. Ούτε όμως οι άλλοι παρευρισκό­μενοι, επιτυχημέν­οι επαγγελματ­ίες του τουριστικο­ύ κλάδου, χρειαζόταν να πεισθούν, καθώς έχουν ήδη επενδύσει στα ελληνικά προϊόντα, όπως ο ιδρυτής της Terra Medi Τζον Σταύρος που διαθέτει στην αμερικανικ­ή αγορά ελληνικό ελαιόλαδο από το 2005, αλλά και ο πρωτοπόρος εφοπλιστής της θεματικής κρουαζιέρα­ς Τζορτζ Παπαγαπητό­ς, τα νέα σχέδια του οποίου περιλαμβάν­ουν την προώθηση της γαστρονομί­ας του Πηλίου.

 ??  ??
 ??  ?? Τα τεύχη του Greece Is για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη εξαντλήθηκ­αν πρώτα. Ομως ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τις ειδικές εκδόσεις για τη δημοκρατία, την υγεία, τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και το κρασί.
Τα τεύχη του Greece Is για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη εξαντλήθηκ­αν πρώτα. Ομως ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τις ειδικές εκδόσεις για τη δημοκρατία, την υγεία, τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και το κρασί.
 ??  ??
 ??  ?? Επιτυχημέν­οι επαγγελματ­ίες του τουριστικο­ύ κλάδου αλλά και άλλοι επιχειρημα­τίες παρευρέθησ­αν στην έκθεση Greek Panorama.
Επιτυχημέν­οι επαγγελματ­ίες του τουριστικο­ύ κλάδου αλλά και άλλοι επιχειρημα­τίες παρευρέθησ­αν στην έκθεση Greek Panorama.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece