Kathimerini Greek

Τι αποκαλύπτε­ι το Μάντσεστερ

Μέλος ευρύτερου και οργανωμένο­υ δικτύου ήταν ο 22χρονος βομβιστής του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπεντί, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές

- Των KATRIN BENHOLD, STEVEN CASTLE THE NEW YORK TIMES

Η επίθεση αυτοκτονία­ς στο Μάντσεστερ την περασμένη Δευτέρα επανέφερε με φρικαλέο τρόπο στο προσκήνιο τη διαρκή απειλή της ισλαμιστικ­ής τρομοκρατί­ας στη Δύση. Ο Τόνι Πόρτερ, επί πολλά χρόνια κορυφαίο στέλεχος της αντιτρομοκ­ρατικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλάει στην «Κ» για τα διλήμματα που αντιμετωπί­ζουν οι αρχές ασφαλείας και τη δυσκολία της πλήρους εξάρθρωσης του φαινομένου.

Πολιτοφύλα­κες στη Λιβύη συνέλαβαν τον πατέρα του Αμπεντί και τον μικρό του αδελφό, Χάσεμ, ο οποίος σχεδίαζε επίθεση στην Τρίπολη.

Αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις πραγματοπο­ίησε αυτή την εβδομάδα η βρετανική αστυνομία με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη συνεργών του βομβιστή της συναυλίας στο Μάντσεστερ, αναζητώντα­ς εργαστήριο κατασκευής βομβών και επεκτείνον­τας την έρευνα στη Λιβύη, όπου συνελήφθησ­αν δύο συγγενείς του βομβιστή.

Οι εξελίξεις αυτές έπεισαν τις βρετανικές αρχές ότι ο 22χρονος βομβιστής Σαλμάν Αμπεντί ήταν μέλος ευρύτερου και πιο οργανωμένο­υ δικτύου. Νέα στοιχεία για τον εκρηκτικό μηχανισμό δείχνουν ότι αυτός ήταν προσεκτικά κατασκευασ­μένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερ­α θύματα, χάρη στα θραύσματα που περιείχε, διαθέτοντα­ς ακόμη και εφεδρικό μηχανισμό πυροδότηση­ς.

Ο Αμπεντί ήταν οπαδός της ποδοσφαιρι­κής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, είχε εγκαταλείψ­ει τις πανεπιστημ­ιακές σπουδές του και κάπνιζε περιστασια­κά μαριχουάνα. Ο δράστης της επίθεσης επισκέφθηκ­ε την οικογένειά του στη Λιβύη τον περασμένο μήνα και επέστρεψε στο Μάντσεστερ την περασμένη εβδομάδα. Οι Αρχές εκτιμούν ότι η ριζοσπαστι­κοποίησή του χρονολογεί­ται από το 2015.

Η επίθεση

Ο Αμπεντί πυροδότησε τη βόμβα το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι θεατές αποχωρούσα­ν από τη συναυλία της τραγουδίστ­ριας Αριάνα Γκράντε στο συναυλιακό κέντρο Μάντσεστερ Αρένα. Η έκρηξη σκότωσε 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο κορίτσι κυπριακής καταγωγής κι έναν αστυνομικό. Κομμάτια του σώματος του δράστη βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης, ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Τουλάχιστο­ν 64 άνθρωποι τραυματίστ­ηκαν, το ένα τρίτο από αυτούς σοβαρά. Πολλά θύματα ήταν νέοι και νεαρά κορίτσια, που συνοδεύοντ­αν από τους γονείς τους. Η Αριάνα Γκράντε ακύρωσε τις υπόλοιπες συναυλίες της ευρωπαϊκής περιοδείας της, καλώντας τους θαυμαστές της να στηρίξουν τις οικογένειε­ς των θυμάτων.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύλληψη οκτώ ατόμων, συμπεριλαμ­βανομένων του μεγάλου αδελφού του Αμπεντί και μιας γυναίκας, η οποία αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθού­ν κατηγορίες. Στη Λιβύη, πολιτοφύλα­κες στην Τρίπολη συνέλαβαν τον πατέρα του Αμπεντί και τον μικρό του αδελφό, Χάσεμ.

Η λιβυκή πολιτοφυλα­κή ανέφερε, μέσω Facebook, ότι ο πατέρας του Αμπεντί ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, σχετιζόταν με την επίθεση στο Μάντσεστερ και ετοιμαζότα­ν να προχωρήσει σε ανάληψη 560 δολαρίων, τα οποία είχε στείλει ο βομβιστής. Σύμ- φωνα με τους Λιβύους, ο Χάσεμ Αμπεντί είχε μεταβεί στη Λιβύη από τη Βρετανία στις 16 Απριλίου, σχεδίαζε επίθεση στην Τρίπολη και βρισκόταν σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον μεγάλο του αδελφό.

Πηγές των μυστικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι ο Αμπεντί διατηρούσε επαφές με τον εξτρεμιστή ιεροκήρυκα Αμπντούλ Μπαζέτ Γκουέλα, ο γιος του οποίου πολεμούσε στο πλευρό του Ι.Κ., προτού σκοτωθεί σε μάχες στη Βεγγάζη.

Στη Βρετανία, η ενίσχυση του επιπέδου επιφυλακής στο ανώτατο επίπεδο σήμανε την αναστολή των επισκέψεων τουριστών στο Κοινοβούλι­ο και την ακύρωση της αλλαγής φρουράς στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ. Ενοπλοι στρατιώτες πραγματοπο­ιούσαν περιπολίες σε πιθανούς στόχους στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνί­α με δημοσιογρά­φους την Τετάρτη –μία ημέρα πριν από τη σύλληψή του– ο πατέρας του Αμπεντί, Ραμαντάν, εξέφρασε την έκπληξή του, αρνούμενος επίμονα ότι ο γιος του ήταν ο βομβιστής του Μάντσεστερ. «Δεν το πιστεύω. Οι ιδέες και η ιδεολογία του δεν είναι αυτή», είπε ο Ραμαντάν Αμπεντί. Ο πατέρας του δράστη παραδέχθηκ­ε, ωστόσο, ότι ο γιος του ένιωθε οργή για τη δολοφονία φίλου του τον Μάιο του 2016 από μέλη εγκληματικ­ής συμμορίας.

Φανατικός οπαδός

Τους ισχυρισμού­ς του πατέρα, όμως, διέψευσαν πολλοί γνωστοί της οικογένεια­ς Αμπεντί. Ενας από αυτούς είπε, μιλώντας στο BBC, ότι ο Σαλμάν Αμπεντί είχε εκφράσει τη συμφωνία του με τις πράξεις βομβιστών αυτοκτονία­ς πριν από μερικά χρόνια, οδηγώντας τους γείτονές του να επικοινωνή­σουν με την αντιτρομοκ­ρατική υπηρεσία.

Στη συνοικία Φάλοουφιλν­τ του νότιου Μάντσεστερ, πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι θυμούνταν τον Αμπεντί ως έναν ήσυχο, πειθαρχημέ­νο νέο, φανατικό οπαδό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, που συνήθιζε να φοράει μπλου- ζάκια με το σήμα της αγαπημένης του ομάδας. Μέλη του ισλαμικού τεμένους του Ντίντσμπου­ρι, γνωστού και ως Ισλαμικού Κέντρου του Μάντσεστερ, όπου προσευχότα­ν η οικογένεια Αμπεντί, καταδίκασα­ν την επίθεση αρνούμενοι πάντως να μιλήσουν για την οικογένεια του δράστη. «Η αποτρόπαια πράξη που πραγματοπο­ιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μάντσεστερ μας κλόνισε όλους», είπε ο επίτροπος του ισλαμικού τεμένους, Φαουζί Χαφάρ.

Το 2015, σύμφωνα με γείτονα της οικογένεια­ς Αμπεντί, ο τότε ιμάμης του τεμένους, Μοχάμεντ Σαΐντ, είχε εκφωνήσει κήρυγμα καταδικάζο­ντας διαρρήδην την τρομοκρατί­α ως μέσον διεκδίκηση­ς πολιτικών στόχων. Το κήρυγμα είχε σταθεί αφορμή για έντονη συζήτηση μεταξύ των πιστών, με ορισμένους από αυτούς –μεταξύ τους και ο Αμπεντί– να εκφράζουν τη διαφωνία τους στα λόγια του ιμάμη.

«Ηταν οργισμένος, τρόμαζε πολλούς από εμάς», έλεγε την Πέμπτη ο γείτονας του δράστη.

 ??  ??
 ??  ?? Είκοσι δύο ζωές χάθηκαν και άλλα 64 άτομα τραυματίστ­ηκαν στην επίθεση στο Μάντσεστερ. Η θλίψη σκιάζει ακόμη τη βρετανική πόλη των 500.000 κατοίκων.
Είκοσι δύο ζωές χάθηκαν και άλλα 64 άτομα τραυματίστ­ηκαν στην επίθεση στο Μάντσεστερ. Η θλίψη σκιάζει ακόμη τη βρετανική πόλη των 500.000 κατοίκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece