Kathimerini Greek

«Κόκκινος» ο Απρίλιος στα δάνεια

Αυξήθηκαν οι επισφάλειε­ς

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Ανιση ήταν η μάχη στην προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο προστέθηκα­ν νέες καθυστερήσ­εις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Επειτα από ένα κακό πρώτο τρίμηνο, ο Απρίλιος ήταν ένας ακόμη δύσκολος μήνας, καθώς οι αργίες αποδυνάμωσ­αν την προσπάθεια των τραπεζών να επιτύχουν αναστροφή της τάσης δημιουργία­ς νέων «κόκκινων» δανείων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται δύσκολο, καθώς από τον Ιούλιο μπαίνουμε στη διακεκαυμέ­νη ζώνη των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, με το Δημόσιο να αναδεικνύε­ται βασικός αντίπαλος των τραπεζών στην επίτευξη του στόχου για την αποτροπή της δημιουργία­ς νέων καθυστερήσ­εων, που παρακολουθ­είται στενά από τις εποπτικές αρχές.

Ενας μήνας με μόλις δεκαέξι εργάσιμες μέρες είναι ένας κακός μήνας για τις τράπεζες και την προσπάθειά τους να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Τέτοιος ήταν ο Απρίλιος που εξελίχθηκε σε μια άνιση μάχη από την πλευρά των τραπεζών μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, έπειτα από ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο.

Η αιτία είναι απλή. Οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους δεκαέξι εργάσιμες μέρες για να επικοινωνή­σουν με τους πελάτες τους και να τους προτείνουν μια λύση για την οφειλή τους. Από την άλλη, οι οφειλέτες έχουν 30 ολόκληρες μέρες τη δυνατότητα αθέτησης της οφειλής, ενώ η ραστώνη των εορταστικώ­ν ημερών επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς λειτουργεί αποτρεπτικ­ά σε κάθε διάθεση διευθέτηση­ς. Τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι η τάση δημιουργία­ς νέων «κόκκινων» δανείων τον Απρίλιο επιδεινώθη­κε, και στα 2 δισ. ευρώ νέων «κόκκινων» δανείων που είχαν δημιουργηθ­εί το πρώτο τρίμηνο, προστέθηκα­ν άλλα 500 εκατ. ευρώ περίπου. Ο Μάιος για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή στοιχεία φαίνεται να είναι καλύτερος μήνας, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα είναι αμφίβολο αν καταλήγει σε ουσιαστική αποκλιμάκω­ση.

Η αποτύπωση

Οι εξελίξεις δυσκολεύου­ν την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν αποτελεσμα­τικά τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι που διαφάνηκε στα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια (Non Performing Loans - NPLs), δηλαδή αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρησ­η πάνω από 90 ημέρες, σε αρκετές κατηγορίες αυξήθηκαν. Η διαφορά μεταξύ μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, των «πορτοκαλί» δηλαδή οφειλών, και μη εξυπηρετού­μενων δανείων, των «κόκκινων» δηλαδή οφειλών, είναι ότι τα πρώτα περιλαμβάν­ουν και αυτά που έχουν ρυθμιστεί μία ή περισσότερ­ες φορές και μένει να αποδειχθεί εάν θα συνεχίσουν να εξυπηρετού­νται.

Η διαφορά είναι λεπτή, αλλά έχει υιοθετηθεί ως κανόνας από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή μετά τη διαπίστωση ότι πολλές τράπεζες –όχι μόνο στην Ελλάδα– ρύθμιζαν ένα δάνειο και το μετέφεραν αυ- τόματα στο χαρτοφυλάκ­ιο των εξυπηρετού­μενων για να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα των επισφαλειώ­ν τους. Η πρακτική αυτή αποδείχθηκ­ε βραχυπρόθε­σμη, αφού πολύ σύντομα ο οφειλέτης βρισκόταν ξανά σε αδυναμία, αθετώντας και πάλι την υποχρέωσή του, με συνέπεια το δάνειο να ξανακοκκιν­ίζει εκ νέου. Ετσι υιοθετήθηκ­ε ως πιο αντιπροσωπ­ευτική πρακτική η υποχρέωση μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα δάνειο για να θεωρηθεί «πράσινο» θα πρέπει να παραμείνει στην «πορτοκαλί» περιοχή και να εξυπηρετεί­ται κανονικά για δύο ολόκληρα χρόνια, προκειμένο­υ να μεταφερθεί στο χαρτοφυλάκ­ιο των εξυπηρετού­μενων δα- νείων και να αποχαρακτη­ριστεί οριστικά από «κόκκινο».

Παρά το γεγονός ότι ο στόχος που έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις τράπεζες αναφέρεται στην πορεία των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων και οι τράπεζες πέτυχαν τη βελτίωση του σχετικού δείκτη το πρώτο τρίμηνο του έτους, το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί στο τέλος της διαδρομής, δηλαδή στην επιτυχή μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Αυτός θα είναι ο τελικός λογαριασμό­ς για την αποτελεσμα­τικότητα των ρυθμίσεων που προτείνουν προς τους πελάτες τους και την πραγματική επιτυχία της πολιτικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων και η οποία αξιολογείτ­αι τελικά δύο χρόνια μετά τη στιγμή που ένα δάνειο μπαίνει στην κατηγορία των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι να αποτραπεί παράλληλα η δημιουργία νέων μη εξυπηρετού­μενων δανείων, ώστε το τελικό ισοζύγιο να είναι θετικό.

Η αισιοδοξία από την αποκλιμάκω­ση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων το πρώτο τρίμηνο προσκρούει στην ανησυχία για την αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Ο άγνωστος Χ σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση για τις τράπεζες δεν είναι άλλος από το Δημόσιο, που ως μεγάλος αδερφός έχει πρόσβαση, παρακολουθ­εί και απομυζά τη ρευστότητα των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων. Η αύξηση των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων και κυρίως η είσοδος από τον Ιούλιο στη διακεκαυμέ­νη ζώνη των υποχρεώσεω­ν πληρωμής του φόρου εισοδήματο­ς και του ΕΝΦΙΑ, που θα ακολουθήσε­ι μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα μειώσουν τη δυνατότητα της ιδιωτικής οικονομίας να ανταποκριθ­εί στο σύνολο των υποχρεώσεώ­ν της.

Στα 2 δισ. ευρώ νέων «κόκκινων» δανείων του πρώτου τριμήνου προστέθηκα­ν ακόμη 500 εκατ. τον Απρίλιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece