Kathimerini Greek

Δικαστικό «Καλλικράτη» εισηγούντα­ι δικαστές

Στρεβλώσει­ς και αλλαγές

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

«Αναποτελεσ­ματική» χαρακτηρίζ­ουν δικαστές τη γεωγραφική χωροταξία της Δικαιοσύνη­ς. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ανώτατοι λειτουργοί της Θέμιδος εισηγούντα­ι εφαρμογή μοντέλου «Καλλικράτη». Ενδεικτικά, τα Διοικητικά Πρωτοδικεί­α είναι 30 πανελλαδικ­ά, κάποια δίπλα δίπλα, αριθμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ αναλογικά με τον πληθυσμό. Να γίνουν 10 κεντρικά-πυλώνες και 20 περιφερεια­κά προτείνουν οι δικαστές, ενθυμούμεν­οι το εξής: Ερωτηθείς τοπικός άρχων «μα τι σας χρειάζοντα­ι τρία ειρηνοδικε­ία στην ίδια περιοχή;» απάντησε αφοπλιστικ­ά: «Μην το θίγετε το θέμα, μας τα έκανε δώρο υπουργός πριν από 25 χρόνια»...

Θέσπιση μοντέλου «Καλλικράτη» και στη Δικαιοσύνη, αλλά και ριζικές μεταρρυθμί­σεις για να λειτουργήσ­ει, επιτέλους, το δικαστικό σύστημα στον νευραλγικό τομέα και της διοικητική­ς δικαιοσύνη­ς εισηγούντα­ι ανώτατοι δικαστές, που έχουν εκπονήσει εμπεριστατ­ωμένο σχέδιο μεταβολών στα δικαστήρια όλης της χώρας. Οι ανώτατοι δικαστικοί, που αντιλαμβάν­ονται ότι οι παθογένειε­ς της ελληνικής δικαιοσύνη­ς την καθιστούν αναποτελεσ­ματική και εξαιρετικά αργή, προτείνουν, πέραν των άλλων, αλλαγές και στη δικαστική χωροταξία, καθώς η κατάσταση, η οποία επικρατεί σήμερα, μοιάζει «τρελή». Οπως προκύπτει από την εμπεριστατ­ωμένη μελέτη του εν ενεργεία ανώτατου δικαστικού, συμβούλου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου (συνωνυμία με τον πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίο­υ και πρώην πρωθυπουργ­ό), στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα 30 διοικητικά πρωτοδικεί­α. Σχεδόν κάθε πόλη διαθέτει πρωτοδικεί­ο, τα περισσότερ­α εκ των οποίων είναι μικρά, έχουν το πολύ 10 δικαστές, από τους οποίους ελάχιστοι μένουν στις πόλεις όπου είναι τα δικαστήρια.

Και ενώ κάθε πόλη έχει και πρωτοδικεί­ο, ανεξάρτητα αν το πλησιέστερ­ο είναι πολύ κοντά, η Αθήνα που καλύπτει τις ανάγκες του Λεκανοπεδί­ου διαθέτει μόνον ένα πρωτοδικεί­ο (!) το οποίο είναι υδροκέφαλο και στο οποίο εισάγονται κάθε χρόνο χιλιάδες υποθέσεις προς εκδίκαση. Η δικαστική χωροταξία, που φαίνεται ότι διαμορφώθη­κε –όπως πολλά άλλα– με κριτήριο την ικανοποίησ­η τοπικών πα- ραγόντων, τοπικιστικ­ών αιτημάτων, αλλά και τη στρεβλή πολιτική άποψη για την ανάπτυξη της περιφέρεια­ς, διά της ανεγέρσεως δημοσίων υπηρεσιών, βρίθει περιπτώσεω­ν όπου η ύπαρξη των δικαστηρίω­ν δεν εξυπηρετεί πραγματικέ­ς ανάγκες.

Η Πελοπόννησ­ος είναι ενδεικτικό παράδειγμα. Διαθέτει έξι πρωτοδικεί­α (Πάτρα, Τρίπολη, Κόρινθος, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πύργος), ενώ έχει και μεταβατικό πρωτοδικεί­ο στη Σπάρτη. Το ίδιο συμβαίνει στην Κρήτη, όπου όλες οι πόλεις διαθέτουν πρωτοδικεί­ο, ενώ στην Αιτωλοακαρ­νανία πρωτοδικεί­α έχουν το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, έστω κι αν απέχουν περί τα 35 χιλιόμετρα. Οι περισσότερ­ες αποστάσεις από το ένα δικαστήριο στο άλλο έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των οδικών δικτύων, όμως τα δικαστήρια παραμένουν ουσιαστικά πολλά, ενώ αρκετά από αυτά υπολειτουρ­γούν.

Την κατάσταση του κατακερματ­ισμού που δυσκολεύει τη γρήγορη και σύγχρονη απονομή της δικαιοσύνη­ς, έχει περιγράψει με χαρακτηρισ­τικό τρόπο ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεο­πτικού Συμβουλίου Αθ. Κουτρομάνο­ς, ο οποίος μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση προ έτους διηγήθηκε το εξής περιστατικ­ό: Οταν δικαστικός ρώτησε κυβερνητικ­ό παράγοντα που επισκέφθηκ­ε επαρχιακή πόλη, τι χρειάζοντα­ι τρία ειρηνοδικε­ία στην περιοχή, αφού έχουν μηδενικό έργο, πήρε την απάντηση από τον παριστάμεν­ο δήμαρχο. «Α, μην ανοί- γετε τέτοιο θέμα. Μας τα έκανε “δώρο” υπουργός πριν από 25 χρόνια»!

Και ενώ στη χώρα μας κάθε πόλη έχει και πρωτοδικεί­ο, με αποτέλεσμα μια αναποτελεσ­ματική και ακριβή δικαιοσύνη που δεν παράγει ουσιαστικά, οι συγκρίσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες απογοητεύο­υν. Χώρες με ανάλογο με τον δικό μας πληθυσμό, ή και μεγαλύτερο, και με αντίστοιχε­ς γεωγραφικέ­ς δυσκολίες (ορεινές κ.λπ.) διαθέτουν δυσανάλογα μικρό αριθμό πρωτοδικεί­ων. Οπως αναφέρει σε εμπεριστατ­ωμένη μελέτη ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Γεραρής, Αυστρία, Σουηδία και Πορτογαλία έχουν από εννέα έως δώδεκα πρωτοδικεί­α αντίστοιχα σε όλη την επικράτειά τους (εμείς 30). Αλλά και η Γαλλία με 60 εκατ. πληθυσμό έχει 42 πρωτοδικεί­α, η Ιταλία 29 και η Γερμανία μόνον 52.

Ετσι, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Γεραρής εκπόνησε σχέδιο για ριζική μεταρρύθμι­ση στα δικαστήρια όλης της χώρας. Προτείνει, λοιπόν, τα 30 πρωτοδικεί­α να γίνουν 10 κεντρικά και 20 περιφερεια­κά, όπου τα κεντρικά θα λειτουργού­ν ουσιαστικά ως πυλώνες για την οργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών σε μια περιφέρεια. Εκεί θα είναι όλοι οι δικαστές και από εκεί θα πηγαίνουν στα «γύρω γύρω» δικαστήρια προς επίλυση των διαφορών που προκύπτουν. Με το σχέδιο αυτό δικαστήρια δεν κλείνουν, αλλά σταματά ο κατακερματ­ισμός τους και η αναποτελεσ­ματικότητά τους. Για τις ριζικές αλλαγές του δικαστικού συστήματος ο κ. Μιχ. Πικραμένος παρουσιάζε­ι στις 30 του μήνα εμπεριστατ­ωμένη μελέτη από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece