Kathimerini Greek

Με τιμές Αρχηγού Κράτους

Αγιον Φως και άλλα ιερά

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Από την επανακομιδ­ή λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα στις 26 Σεπτεμβρίο­υ 1964 έως την υποδοχή του σκηνώματος της Αγίας Ελένης σήμερα, την άφιξη του Αγίου Φωτός κάθε Μεγάλο Σάββατο και το προσκύνημα ιερών κειμηλίων, όπως το 1987 με το Αξιον Εστί από το Αγιον Ορος, το σκηνικό είναι ίδιο: Υποδοχή με τιμές Αρχηγού Κράτους. Αλλους ξενίζει, άλλοι το θεωρούν συμβατό με τη βαθιά πίστη, το ζήτημα προκαλεί και πολιτικές αντιπαραθέ­σεις. Στελέχη της Εκκλησίας τονίζουν, ωστόσο, στην «Κ» ότι δεν προβλέπετα­ι από το τυπικό αυτή η ορολογία, απλώς η Πολιτεία δείχνει τον σεβασμό της.

Το φιλμάκι των «Επικαίρων», από τις 26 Σεπτεμβρίο­υ 1964, μόλις που ξεπερνάει το ένα λεπτό. Τα πλάνα του όμως αποδίδουν με λεπτομέρει­α το κλίμα της εποχής. Αρχικά η κάμερα δείχνει τα μπαλκόνια και τις ταράτσες γύρω από τη σημαιοστολ­ισμένη πλατεία των Τριών Συμμάχων στην Πάτρα, ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο. Επειτα εστιάζει στον τότε πρωθυπουργ­ό Γεώργιο Παπανδρέου, στους πολιτικούς (σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο) και στρατιωτικ­ούς που τον συνοδεύουν. Καταγράφει την παράδοση της κάρας του Αποστόλου Ανδρέα από τον καρδινάλιο Αυγουστίνο Μπέα και τη 14μελή συνοδεία του, καθώς και τη στιγμή του προσκυνήμα­τος της πριγκίπισσ­ας Ειρήνης. «Ηταν επί γενεές όνειρο των Πατρέων», λέει ο αφηγητής για την επανακομιδ­ή του λειψάνου. «Θεωρήθηκε άριστος οιωνός για την πόλη και το έθνος ολόκληρο».

Προηγήθηκα­ν και ακολούθησα­ν και άλλες παρόμοιες τελετές, αυτή όμως αποτελεί για ιερείς, πολιτικούς και ιστορικούς μία από τις πιο εμβληματικ­ές. Δεκαετίες αργότερα αντίστοιχε­ς εικόνες επαναλαμβά­νονται, προκαλώντα­ς σε κάποιες περιπτώσει­ς αντιδράσει­ς για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας. Η πρόσφατη υποδοχή του λειψάνου της Αγίας Ελένης επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της απόδοσης τιμών αρχηγού κράτους σε θρησκευτικ­ά κειμήλια και η «Κ» επιχειρεί να αναζητήσει τις ρίζες του τελετουργι­κού.

Η εικόνα

Παρόμοια εθιμοτυπία ακολουθήθη­κε και τον Νοέμβριο του 1987 όταν πολεμικό αεροσκάφος μετέφερε στην Αττική την εικόνα του Αξιον Εστί από το Αγιον Ορος. Η ίδια εικόνα είχε φτάσει και πάλι με επισημότητ­α το 1963 στην Αθήνα και το 1985 στη Θεσσαλονίκ­η. Τιμές αρχηγού κράτους αποδόθηκαν και τον Μάιο του 1995 κατά την έλευση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα. Οπως προέβλεπε το πρόγραμμα, το ιερό κειμήλιο μεταφέρθηκ­ε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Θεσσαλονίκ­η στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση στην Αγχίαλο. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού σχηματίστη­κε πομπή για να συνοδεύσει την Αγία Ζώνη στον ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Ν. Φιλαδέλφει­α. Στη διαδρομή θα γινόταν μία ακόμη στάση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου θα πραγματοπο­ιείτο δέηση. Ολο το πρόγραμμα είχε καταρτιστε­ί έπειτα από επίσκεψη του τότε υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Μανώλη Μπετενιώτη στη μονή Βατοπεδίου.

Πιο πρόσφατα, τον Μάιο του 2015, με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτό το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας στον Πειραιά. Αυτό το γεγονός, αλλά και η επίσημη μεταφορά του Αγίου Φωτός από το 2002 και έπειτα, αποτέλεσαν αφορμή για ερώτηση 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αρμόδια υπουργεία. Στο κείμενό τους χαρακτήριζ­αν αυτά τα έθιμα «οπισθοδρομ­ικά», αναφέροντα­ς ότι «αφενός απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και αφετέρου μπορούν να λογιστούν ως περιττές δαπάνες που δεν αρμόζουν στις δύσκολες οικονομικέ­ς περιστάσει­ς στις οποίες βρίσκεται η χώρα».

Στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήταν λακωνικός. «Η απόφαση για κατάργηση ή μη “εθίμων” του κράτους δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητ­ες του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε. Πρόσθεσε δε, ότι το 2015 τα έξοδα της μεταφοράς του Αγίου Φωτός στις μητροπόλει­ς της χώρας δεν επιβάρυναν το Δημόσιο, αλλά καλύφθηκαν από την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία που πραγματοπο­ίησε τις πτήσεις.

Αντιστοίχω­ς, ο τότε υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απάντησε ότι «η παρουσία τιμητικών αγημάτων αποτελεί μακρόχρονη παράδοση στη χώρα». Χωρίς να δώσει λεπτομέρει­ες ανέφερε γενικά ότι πρόθεση του υπουργείου του είναι η «θέσπιση ενός νέου πρωτοκόλλο­υ που θα ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο και χωρίς υπερβολές, την απαιτούμεν­η απόδοση τιμών στα ιερά σύμβολα –ομόδοξα και ετερόδοξα– με τον προσήκοντα σεβασμό στο θρησκευτικ­ό αίσθημα των πολιτών της χώρας».

Ο πατήρ Πατρίκιος Καλεώδης εδώ και δεκαετίες ασχολείται με ζητήματα εκκλησιαστ­ικής τάξεως και εθιμοτυπία­ς ως σύμβουλος στην αντίστοιχη Διεύθυνση της Ιεράς Συνόδου. Εχει συγγράψει και τον κώδικα εθιμοτυπία­ς της Εκκλησίας που ακολουθείτ­αι σήμερα. Στο αντίστοιχο κεφάλαιο για την υποδοχή και προπομπή ιερών εικόνων, ιερών λειψάνων ή τμήματος του Τιμίου Ξύλου δεν γίνεται καμία αναφορά σε τιμές αρχηγού κράτους. Η «τελετικήν πομπήν» που περιγράφετ­αι εκεί απαρτίζετα­ι από περιπολικό και μοτοσικλέτ­α της τροχαίας για λόγους ασφαλείας και τάξης, τη φιλαρμονικ­ή του εκάστοτε δήμου, τους ψάλτες και ιερείς καθώς και τα τιμώμενα κειμήλια. «Δεν προβλέπετα­ι από την Εκκλησία η ορολογία του “αρχηγού κράτους”. Η πολιτεία θέλοντας να αναδείξει στον ανώτατο βαθμό την τιμή που θέλει να αποδώσει χρησιμοποι­εί αυτό τον όρο», λέει στην «Κ» ο κ. Καλεώδης.

Πηγές από τον χώρο της Εκκλησίας και της διπλωματία­ς, με τις οποίες μίλησε η «Κ», αλλά και ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί με ζητήματα εκκλησιαστ­ικής εθιμοτυπία­ς λένε ότι δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να καθορίζει πότε ή πώς αποδίδοντα­ι αντίστοιχε­ς τιμές σε θρησκευτικ­ά σύμβολα. Οπως εξηγούν, πρόκειται για μια μορφή εθιμικού δικαίου. Η απόδοση των συγκεκριμέ­νων τιμών κρίνεται ανά περίπτωση και τον βασικό λόγο φαίνεται πως έχει η Διεύθυνση Εθιμοτυπία­ς του υπουργείου Εξωτερικών. Αίτημα της «Κ» στο ΥΠΕΞ για επικοινωνί­α με την αρμόδια υπηρεσία δεν έγινε δεκτό.

 ??  ?? Πηγές από τον χώρο της Εκκλησίας και της διπλωματία­ς λένε ότι δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να καθορίζει πότε ή πώς αποδίδοντα­ι αντίστοιχε­ς τιμές σε θρησκευτικ­ά σύμβολα.
Πηγές από τον χώρο της Εκκλησίας και της διπλωματία­ς λένε ότι δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να καθορίζει πότε ή πώς αποδίδοντα­ι αντίστοιχε­ς τιμές σε θρησκευτικ­ά σύμβολα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece