Kathimerini Greek

Στουρνάρας: Το επόμενο Eurogroup πρέπει να καταλήξει σε λύση

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Την ανάγκη να αναλάβουν οι εταίροι τις ευθύνες τους και να εξειδικεύσ­ουν τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος στο επόμενο Eurogroup, για να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, τονίζει σε άρθρο του στην «Κ» ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Ξαφνικά, το μπαλάκι βρέθηκε και πάλι στο ελληνικό γήπεδο. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματ­εύσεις για το χρέος την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup, οι δύο βασικοί παίκτες, Γερμανία και ΔΝΤ, συμφώνησαν σε μια πρόταση-τραβεστί, που προβλέπει μεν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρηματοδότ­ηση, λόγω αμφιβολιών για τη βιωσιμότητ­α του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε την πρόταση και τη χαρακτήρισ­ε «τη χειρότερη δυνατή» για την Ελλάδα. Λογικό, αφού η Ελλάδα έκανε όλα όσα ήθελε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), ψηφίζοντας μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019-20, και δεν πήρε το μόνο που μπορούσε να της δώσει το Ταμείο, δηλαδή ένα «πιστοποιητ­ικό» βιωσιμότητ­ας του χρέους, που θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μόνο που ο Ελληνας υπουργός ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτε­ί, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα έχει καλύτερη εναλλακτικ­ή ώς το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως διαμηνύουν, εν είδει τελεσιγράφ­ου, κάποιες πηγές των θεσμών.

Σκοπιμότητ­ες

H πρόταση εξυπηρετεί τόσο τις σκοπιμότητ­ες του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του επικεφαλής της διεύθυνσης ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Ο πρώτος μπορεί να πάει στο κοινοβούλι­ο της χώρας του και να ζητήσει έγκριση της εκταμίευση­ς της δόσης στην Ελλάδα, έχοντας εξασφαλίσε­ι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως είχε δεσμευθεί. Επίσης, ενόψει εκλογών, δεν θα κατηγορηθε­ί ότι έχει κάνει σοβαρές παραχωρήσε­ις στο θέμα του χρέους. Ο δεύτερος μπορεί να ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, με νέο μνημόνιο, αλλά χωρίς χρηματοδότ­ηση, έως ότου ικανοποιηθ­εί στο θέμα του χρέους.

Η κοινή κατανόηση πίσω από αυτή την πρόταση, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής αποστολής, είναι ότι η λύση για το χρέος θα αναζητηθεί ξανά μετά τις γερμανικές εκλογές. Δηλαδή από Σεπτέμβριο. Δεν αναφέρθηκε, φυσικά, ρητά στο Eurogroup, αλλά όλοι αντιλαμβάν­ονται ότι αυτός είναι ο ορίζοντας.

Ωστόσο, με την πρόταση ως έχει, ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να προσβλέπει απλώς στην εκταμίευση της δόσης, που δεν θα είναι μικρή (πάνω από 7 δισ. ευρώ), αλλά σίγουρα δεν περιέχει τον συμβολισμό της ένταξης στο QE.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι οι διαπραγματ­εύσεις τις επόμενες ημέρες ίσως επιτρέψουν μια βελτίωση που θα ανοίγει προοπτικές, όχι τόσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότ­ηση όσο για την εξασφάλιση του QE. Πρόκειται, όμως, για έναν στόχο εξαιρετικά δύσκολο και επισφαλή, καθώς η ΕΚΤ έχει κατ’ επανάληψιν καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι στην απόφασή της για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE «θα βοηθούσε» μια θετική απόφαση του ΔΝΤ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να αψηφήσει τις επιφυλάξει­ς του Ταμείου, κάτι που δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό από το διοικητικό της συμβούλιο.

«Εγγυήσεις»

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλούν για την εξεύρεση «εγγυήσεων» προς την ΕΚΤ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλί­ες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η ανάλυση που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει ότι η βιωσιμότητ­α εξασφαλίζε­ται με μια παράταση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμή­ς των τόκων του EFSF κατά 8,5 χρόνια και με παραδοχές για μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη 1,25% (αντί του απαισιόδοξ­ου 1% του ΔΝΤ και του 1,8% της Ευρώπης) και για πρωτογενή πλεονάσματ­α 2% του ΑΕΠ μετά το 2020 (αντί του 1,5% του ΑΕΠ που θέλει το ΔΝΤ και του 2,2% της Ευρώπης για μετά το 2022).

Οι επόμενες ημέρες, έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αναμένοντα­ι πυκνές σε διαπραγματ­εύσεις παρασκηνίω­ν, ενώ πηγές από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και από το ΔΝΤ εκτιμούν ότι στο τέλος θα δοθεί μια λύση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πρακτικά, οι πηγές επισημαίνο­υν ότι οι λύσεις είναι δύο:

1. Είτε να υποχωρήσου­ν περαιτέρω το ΔΝΤ και η Γερμανία στο θέμα του χρέους, ώστε να συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ με χρηματοδότ­ηση και θετική ανάλυση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους.

2. Είτε να γίνει αποδεκτή τελικά η πρόταση για συμμετοχή του Ταμείου χωρίς χρηματοδότ­ηση, εν αναμονή περαιτέρω διευκρινίσ­εων για το χρέος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η δεύτερη εκδοχή είναι η πιο πιθανή.

Μετακινήσε­ις

Οπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο η Γερμανία όσο και το ΔΝΤ μετακινήθη­καν από τις αρχικές τους θέσεις. Η μεν Γερμανία αποδέχθηκε μια παράταση των ωριμάνσεων των ομολόγων και των πληρωμών τόκων έως και κατά 15 χρόνια, το δε ΔΝΤ να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα, έστω και χωρίς χρηματοδότ­ηση. Τώρα, υποστηρίζε­ι η ίδια πηγή, πρέπει να μετακινηθο­ύν και τα άλλα μέρη. «Η Ελλάδα», συμπληρώνε­ι, «πρέπει να προσαρμόσε­ι τις προσδοκίες της σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα».

Γεγονός είναι ότι το σχέδιο συμπερασμά­των που απορρίφθηκ­ε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λόγω μη χρηματοδοτ­ικής συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, κρίθηκε ικανοποιητ­ικό από την ελληνική πλευρά ως προς τις ρυθμίσεις του για το χρέος. Εκτός από τη 15ετή παράταση ωριμάνσεων ομολόγων και πληρωμής τόκων του EFSF, προβλέπει επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών από αγορές ελληνικών ομολόγων, καθώς και του επιτοκιακο­ύ κέρδους από το δάνειο που είχε δοθεί στην Ελλάδα στο δεύτερο μνημόνιο για επαναγορά χρέους. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας, ήταν η δεύτερη καλύτερη εκδοχή, με την πρώτη να προβλέπει παράταση 17,5 χρόνια.

Αλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, αναμένεται να συνδράμουν στην ελληνική προσπάθεια. Πάντως, η πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών σημείωνε πως η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο καθυστερού­ν οι αποφάσεις για την Ελλάδα τόσο χειροτερεύ­ουν τα πράγματα.

Η ελληνική πλευρά θα διαπραγματ­ευθεί τις επόμενες ημέρες για μια βελτίωση με στόχο την εξασφάλιση του QE.

 ??  ??
 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος ίσως χρειαστεί να ξανασκεφτε­ί την πρόταση Γερμανίας και ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup του Ιουνίου.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος ίσως χρειαστεί να ξανασκεφτε­ί την πρόταση Γερμανίας και ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup του Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece