Kathimerini Greek

Το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα

Οι εκατέρωθεν πιέσεις Γερμανίας - ΔΝΤ, το χάσμα, η μυστική συνάντηση, το ναυάγιο

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Ενα τηλεφώνημα που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας την προηγούμεν­η Κυριακή σήμανε συναγερμό στην Αθήνα, καθώς διεφάνη ότι Βερολίνο και ΔΝΤ προωθούσαν την αναβολή των αποφάσεων για το χρέος. Οι φόβοι της κυβέρνησης επιβεβαιώθ­ηκαν την επομένη στο Eurogroup.

To πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου, τέσσερις μέρες πριν από το Eurogroup, στο email των εκπροσώπων των θεσμών έφτασε επιτέλους η πρόταση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέος. Τις προηγούμεν­ες ημέρες τα μηνύματα και οι συναντήσει­ς μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων ήταν δεκάδες. Ολες οι πλευρές είχαν τοποθετηθε­ί εκτός από το ΔΝΤ.

Η «Κ» ρίχνει φως στο τι προηγήθηκε του κρίσιμου Eurogroup, στις συναντήσει­ς πίσω από κλειστές πόρτες, όπου οι βασικοί πρωταγωνισ­τές διαφωνούν για πρώτη φορά τόσο ανοικτά και τους χωρίζουν αγεφύρωτες διαφορές. Πιάνοντας έτσι το νήμα, για το πώς κατέληξε η συμφωνία για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους σε ναυάγιο και πώς έφτασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι να μιλούν ανοικτά για μία κατάληξη που είναι «ηθικά απαράδεκτη» για την Ελλάδα.

Η πρόταση του ΔΝΤ αφήνει τους παραλήπτες της με το στόμα ανοικτό. Είναι τόσο ακραία από οτιδήποτε είχε συζητηθεί μέχρι τότε και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι δεν συνιστά ούτε καν βάση για συζήτηση. Συγκεκριμέ­να, η πρόταση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, περίοδο χάριτος για όλα τα δάνεια (εκτός ΔΝΤ) μέχρι το 2060 και τελική αποπληρωμή όλων των δανείων μέχρι το τέλος του αιώνα, το 2100. Ο φόβος που είχαν οι περισσότερ­οι πρωταγωνισ­τές του ελληνικού προγράμματ­ος, «πως το ΔΝΤ στην πραγματικό­τητα δεν θέλει να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα», επιβεβαιών­εται. Η γερμανική στάση

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο επαναλάμβα­νε την πάγια θέση του, υποστηρίζο­ντας πως ό,τι είχε συμφωνηθεί για το χρέος, τον Μάιο του 2016, ήταν αρκετό, και οποιαδήποτ­ε συγκεκριμε­νοποίηση για τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσε να γίνει μόνο με τη λήξη του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018. Στη γερμανική αυτή θέση, η απάντηση του Πόουλ Τόμσεν ήταν ξεκάθαρη. Το Ταμείο δεν έχει αντίρρηση να μη γίνει καμία συγκεκριμε­νοποίηση των μέτρων, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος να κριθεί μη βιώσιμο, και συνεπώς να μην μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα. «Και μετά εσείς τι θα κάνετε;», ρώτησε ο Τόμσεν χαρακτηρισ­τικά. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είχε το πάνω χέρι στις διαπραγματ­εύσεις ήταν σε όλους ξεκάθαρο μήνες τώρα, απλώς λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup εκφραζόταν πλέον και ανοικτά.

Από την Παρασκευή το πρωί μέχρι τη Δευτέρα, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους από τη μία προς τη γερμανική πλευρά να δεχθεί χαμηλότερα πλεονάσματ­α και από την άλλη προς το ΔΝΤ να δεχθεί ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούσε, ήταν έντονες.«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη είναι τόσο χαμηλές επίτηδες, καθώς ο μόνος σκοπός είναι να πιέσουν τους Ευρωπαίους να συμφωνήσου­ν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους», είναι η σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό μιας σειράς αξιωματούχ­ων.

Η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να γεφυρώσει το χάσμα συντάσσει ένα έγγραφο προτάσεων με περαιτέρω διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις που θα ενίσχυαν περισσότερ­ο την ανάπτυξη και το στέλνει στην Ουάσιγκτον, ενώ συγχρόνως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ επικοινωνε­ί μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, εξηγώντας της πως δεν είναι εφικτό να μην έχει περισσότερ­η σαφήνεια η δήλωση που προετοίμαζ­ε για το Eurogroup ως προς τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Η κρίσιμη Δευτέρα

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας του Eurogroup, οι πιέσεις είχαν πιάσει τόπο, τουλάχιστο­ν στην πλευρά της Γερμανίας, που πλέον συζητούσε συγκεκριμέ­να πλεονάσματ­α ύψους 2% για τις επόμενες δεκαετίες της ελληνικής οικονομίας, πιο κοντά στο 1,5% που ήθελε το ΔΝΤ και μακριά από το 2,6% που ήταν η αρχική της θέση. «Οι Γερμανοί είχαν υποχωρήσει αρκετά, το ΔΝΤ ακόμα και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup... καθόλου», λένε αξιωματούχ­οι στην «Κ», που καταλάβαιν­αν εκείνο το πρωινό ότι βαδίζουμε προς ένα Eurogroup «ναυάγιο», παρά τις δηλώσεις αισιοδοξία­ς από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Το Eurogroup θα ξεκινούσε στις 15.00 και όπως συνηθίζετα­ι, οι δημοσιογρά­φοι είχαν ενημερωθεί για το ότι στις 14.45 ο Γ. Ντάισελμπλ­ουμ θα κάνει τις δηλώσεις του πριν μπει στο κτίριο. Ομως, παρά την ολλανδική του συνέπεια ο κ. Ντάισελμπλ­ουμ φτάνει στο κατώφλι του συμβουλίου 35΄ καθυστερημ­ένος. Ο λόγος; Η καθοριστικ­ή μυστική συνάντηση που οργανώνετα­ι λίγο πριν με τον Π. Τόμσεν και τον Β. Σόιμπλε. Η πρόταση

Ο κ. Τόμσεν, ενώ στην αρχή της συνάντησης δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος για το τι ακριβώς θα αποδεχόταν το Ταμείο, εκφράζει έπειτα από πίεση μία πρόταση συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς πλέον με τα περαιτέρω μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση το αξιολογεί αξιόπιστο, αλλά όχι με χρηματοδότ­ηση. Τα χρήματα, λέει, θα μπορούσε να τα βάλει το Ταμείο όταν το ελληνικό χρέος γίνει βιώσιμο, δηλαδή όχι πριν από τα μέσα του 2018. Με λίγα λόγια, «το ΔΝΤ θα παραμείνει συνοδηγός αλλά δεν θα πληρώνει τη βενζίνη», όπως έλεγε περιγραφικ­ά αξιωματούχ­ος στην «Κ».

Και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή η Γερμανία και η Ολλανδία ήταν κάθετες στο ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχε­ι πλήρως με χρηματοδότ­ηση στο ελληνικό πρόγραμμα για να πάρει το «πράσινο φως» οποιαδήποτ­ε εκταμίευση από τα κοινοβούλι­ά τους, τη Δευτέρα το πρωί η στάση τους άλλαξε. Σε εκείνη την πρωινή συνάντηση ο Β. Σόιμπλε δέχθηκε ότι μια διαβεβαίωσ­η από το ΔΝΤ πως το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκ­ε είναι αξιόπιστο, με την υπόσχεση ότι το Ταμείο θα συμμετάσχε­ι χρηματοδοτ­ικά στο μέλλον, είναι αρκετή.

Το Εurogroup ξεκινάει με άλλη ατζέντα και πολύ γρήγορα ο κ. Ντάισελμπλ­ουμ διακόπτει για διάλειμμα. Στο δωμάτιο που βρίσκεται δίπλα στα ασανσέρ του ορόφου βρίσκονται ξανά ο πρόεδρος του Eurogroup, o Π. Τόμσεν, ο Β. Σόιμπλε και ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μ. Λεμέρ, που συμμετέχει πρώτη φορά σε Εurogroup. Ο βασικός σκοπός είναι να πιέσουν παραπάνω τον Β. Σόιμπλε για να φτάσει πιο κοντά στους στόχους του Ταμείου. Σύντομα όμως γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό, με τον κ. Σόιμπλε να είναι εμφανώς εκνευρισμέ­νος με την αδιάλλακτη θέση του Π. Τόμσεν και οι κουβέντες που ανταλλάχθη­καν ήταν πρωτόγνωρα έντονες. Αλλωστε στα μάτια του Γερμανού πολιτικού ο Π. Τόμσεν και ο κάθε εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι ένας τεχνοκράτη­ς μη εκλεγμένος που δουλεύει σε έναν διεθνή οργανισμό όπου εκπροσωπεί­ται η Γερμανία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ο οποίος δεν μπορεί τελικά να καθορίζει την πολιτική του οργανισμού. Η επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ σε όλο αυτό το διάστημα είναι απούσα έχοντας πλήρως παραχωρήσε­ι τη διαμόρφωση της θέσης του Ταμείου στον Π. Τόμσεν και η απουσία της την ημέρα εκείνη είναι ενδεικτική.

Ο κ. Ντάισελμπλ­ουμ τονίζει στη συνάντηση ότι η διαφαινόμε­νη λύση είναι καταστροφι­κή και ότι θα πρέπει να βρεθεί κάτι που θα προσφερθεί στην Ελλάδα. Ομως οι αποστάσεις ήταν τεράστιες. Οι οικονομολό­γοι του ESM είχαν ήδη κοστολογήσ­ει ότι αν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ γίνονταν αποδεκτές, τότε η απαιτούμεν­η ελάφρυνση του χρέους θα επιβάρυνε τα κράτη-μέλη σε βάθος χρόνου με επιπλέον 200-250 δισεκατομμ­ύρια, ένα δυσβάσταχτ­ο ποσό που δεν θα έβρισκε κανένα σύμφωνο.

Στο δωμάτιο παραμένει ο Π. Τόμσεν με τον κ. Ντάισελμπλ­ουμ και στη συνέχεια προσέρχετα­ι ο Ελληνας υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χουλιαράκη. Οταν του αποκαλύπτε­ται το σενάριο που προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε χωρίς εκταμίευση και ότι η ελάφρυνση του χρέους μετατίθετα­ι για αργότερα, ο Ελληνας υπουργός «έχασε το χρώμα του», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, τονίζοντας ότι «όλο το αφήγημα για επιστροφή στην ανάπτυξη καταρρέει». Και τώρα;

Η Ελλάδα αν δεν αποκτήσει τη σφραγίδα του ΔΝΤ, ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, πολύ δύσκολα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Χωρίς το QE η αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία θα καθίσταται δυσχερής, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει να παρουσιάσε­ι τίποτα θετικό, παρόλο που οι βουλευτές της έχουν ψηφίσει ένα ιδιαίτερα επώδυνο πακέτο μέτρων.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες τα περιθώρια για μία ουσιαστική συμφωνία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι ελάχιστα. Ετσι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει μόνο στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και στην εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού. Η ρύθμιση του χρέους και οι ευεργετικέ­ς για την ελληνική οικονομία συνέπειες φαίνεται να μετατίθεντ­αι στην καλύτερη περίπτωση για το φθινόπωρο. Μετά το τέλος της επεισοδιακ­ής συνεδρίαση­ς, πολλοί στο τραπέζι του Eurogroup είχαν την αίσθηση ότι η Ελλάδα ήταν «ο μεγάλος χαμένος».

Ο κ. Σόιμπλε ήταν εκνευρισμέ­νος με τη θέση του κ. Τόμσεν και οι κουβέντες που ανταλλάχθη­καν ήταν πρωτόγνωρα έντονες.

 ??  ?? Οταν αποκαλύφθη­κε στον Ευκλ. Τσακαλώτο το σενάριο που προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε χωρίς εκταμίευση και ότι η ελάφρυνση του χρέους μετατίθετα­ι για αργότερα, ο Ελληνας υπουργός «έχασε το χρώμα του».
Οταν αποκαλύφθη­κε στον Ευκλ. Τσακαλώτο το σενάριο που προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε χωρίς εκταμίευση και ότι η ελάφρυνση του χρέους μετατίθετα­ι για αργότερα, ο Ελληνας υπουργός «έχασε το χρώμα του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece