Kathimerini Greek

MEGAλα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Οι «γκρίζες ζώνες» που αφορούν την πώληση του 19,63% του Mega στον κ. Ιβάν Σαββίδη

- Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Κρίσιμα ερωτήματα, που αφορούν τους συμβαλλομέ­νους και τους εμπλεκομέν­ους (κυβέρνηση, τράπεζες κ.ά.), ανακύπτουν μετά την εξαιρετικά ασυνήθιστη πώληση του 19,63% των μετοχών του MEGA στον Ιβάν Σαββίδη από την «Πήγασος» του κ. Φ. Μπόμπολα.

Πώς γίνεται μια υπερχρεωμέ­νη επιχείρηση, με μεγάλες οφειλές, να πουλάει, σε ένα βράδυ, περιουσιακ­ό της στοιχείο σε τρίτους; Γιατί οι τράπεζες δεν είχαν δεσμεύσει τις εν λόγω μετοχές; Γιατί δεν αντέδρασαν μετά τη συναλλαγή για να προστατεύσ­ουν τα συμφέροντά τους; Κατά πόσον ακολουθήθη­κε η συνήθης τραπεζική πρακτική; Υπήρξαν εξωθεσμικέ­ς παρεμβάσει­ς κυβερνητικ­ών παραγόντων;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που ανακύπτουν ύστερα από την εξαιρετικά ασυνήθιστη συναλλαγή που πραγματοπο­ιήθηκε πριν από λίγες ημέρες με την πώληση του 19,63% των μετοχών τις οποίες κατείχε η «Πήγασος Εκδοτική» (συμφερόντω­ν Φώτη Μπόμπολα) στην «Τηλέτυπος» (Mega Channel) στον επιχειρημα­τία Ιβάν Σαββίδη. Μια συναλλαγή που δρομολογεί εξελίξεις συνολικά στον κλάδο των MME, επηρεάζοντ­ας άμεσα τουλάχιστο­ν το μέλλον της «Πήγασος», της «Τηλέτυπος», αλλά και του ΔΟΛ και βεβαίως και την τύχη των χιλιάδων εργαζομένω­ν σε αυτές.

Σημειώνετα­ι ότι η συνολική συμμετοχή της «Πήγασος» στην «Τηλέτυπος» ήταν, πριν από τη μεταβίβαση στον Ιβάν Σαββίδη, 32,73%. Το κομμάτι που μεταβιβάστ­ηκε στον ομογενή από τη Ρωσία επιχειρημα­τία δεν ήταν ενεχυριασμ­ένο, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των υποχρεώσεω­ν της «Πήγασος» ανερχόταν στις 31/12/2016 σε 242 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 153,41 εκατ. ευρώ αφορούσαν βραχυπρόθε­σμες δανειακές υποχρεώσει­ς.

«Εύρωστες...»

Η δικαιολογί­α που δίνεται από ορισμένες πηγές για τη μη ενεχυρίαση του συνόλου της συμμετοχής της «Πήγασος» είναι το γεγονός ότι τόσο ο όμιλος όσο και το Mega θεωρούνταν εύρωστες επιχειρήσε­ις και η δέσμευση μέρους μόνο των μετοχών μαζί με άλλα περιουσιακ­ά στοιχεία υπερκάλυπτ­αν τις απαιτήσεις των τραπεζών σε εξασφαλίσε­ις. Πρόκειται ωστόσο για τουλάχιστο­ν ανορθόδοξη αντιμετώπι­ση, όπως επισημαίνο­υν αναλυτές του τραπεζικού κλάδου, δεδομένου του γεγονότος ότι η συνήθης πρακτική επιβάλλει στις τράπεζες να ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσε­ις όταν η αξία των αρχικών υποχωρεί και δεν καλύπτει το όριο που συμφωνήθηκ­ε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που υποστηρίζο­υν ότι ο παραπάνω χειρισμός εγείρει νομικά ζητήματα.

Αυτό που προξενεί ίσως μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι, τουλάχιστο­ν μέχρι την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, δεν είχε εκδηλωθεί και κάποια αντίδραση από τις εμπλεκόμεν­ες τράπεζες ή έστω μερίδα αυτών. Κι αυτό, παρά το ότι ακόμη και κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον επιχειρημα­τία Φ. Μπόμπολα ανέμεναν ότι θα υπάρξουν «προειδοποι­ήσεις» από τις τράπεζες μέσω της αποστολής εξωδίκων για την καταγγελία δανει- ακών συμβάσεων της «Πήγασος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμεν­ο διάστημα ήταν οι τράπεζες που απέρριπταν σχεδόν ως «εξωπραγματ­ικό» το σενάριο που είχε παρουσιασθ­εί από την πλευρά Μπόμπολα και προέβλεπε την πώληση του 51% της «Πήγασος» στον Ιβάν Σαββίδη και τη διατήρηση από τον Φ. Μπόμπολα του 49%, αλλά και του μάνατζμεντ του ομίλου. Το σενάριο αυτό προέβλεπε «κούρεμα» οφειλών 105 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίε­ς οι τράπεζες είναι πρώτοι πιστωτές για 25 εκατ. ευρώ. Το σενάριο απορρίφθηκ­ε κυρίως διότι οι τράπεζες δεν συναινούσα­ν σε καμία περίπτωση σε μια τόσο μεγάλη διαγραφή δανείων.

Ενα από τα εναλλακτικ­ά σενάρια για την αναδιάρθρω­ση των χρεών της «Πήγασος» που έχουν τεθεί επί τάπητος και κατά ορισμένες πλευρές εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από τις τράπεζες, είναι ο λεγόμενος συναινετικ­ός πλειστηρια­σμός: δηλαδή να συναινέσει ο οφειλέτης στον εκπλειστηρ­ιασμό σημαντικού μέρους της περιουσίας της «Πήγασος» για το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών του και να μην υποστεί συνέπειες για το υπόλοιπο μέρος των οφειλών. Η «αιφνιδιαστ­ική» κίνηση –ή ίσως όχι αιφνιδιαστ­ική αλλά με παθητική αντιμετώπι­ση από την πλευρά των τραπεζών– της εξωχρηματι­στηριακής μεταβίβαση­ς του 19,63% της «Τηλέτυπος» εκτιμάται ότι ίσως οδηγήσει τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές να ξανακαθίσο­υν στο ίδιο τραπέζι για να αναζητήσου­ν λύση. Κύκλοι που παρακολουθ­ούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν, άλλωστε, ότι αυτό ήταν κι ένα από τα κίνητρα της συγκεκριμέ­νης ενέργειας.

Ειδική διαχείριση

Αυτό, πάντως, που τόσο τραπεζικοί όσο και επιχειρημα­τικοί και νομικοί κύκλοι θεωρούν την πιο κατάλληλη λύση για την «Πήγασος» είναι να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς εν λειτουργία, όπως συνέβη με τον ΔΟΛ.

Δύσκολο να απαντηθεί είναι, τέλος, το ερώτημα εάν υπήρξαν κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς στο θέμα. Γι’ αυτό θα περιοριστο­ύμε σε μια απλή παράθεση γεγονότων: ο ρόλος του Ιβάν Σαββίδη στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες το περασμένο φθινόπωρο και η «φωτογραφικ­ή» τροπολογία για την απαλλαγή του σημερινού ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ από πρόστιμο που βάρυνε την προηγούμεν­η διοίκηση για λαθρεμπόρι­ο.

Σε κάθε περίπτωση, να αναφέρουμε ότι σχετικά με το Mega την υπόθεση από την «άλλη πλευρά», κυρίως χειρίσθηκα­ν διευθύνων σύμβουλος συστημικής τράπεζας με μεγάλη δανειακή εμπλοκή στην ιστορία αυτή και υψηλόβαθμο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, που στο παρελθόν χειρίσθηκε και άλλες περιπτώσει­ς (π.χ. την υπόθεση «Μαρινόπουλ­ου»).

 ??  ?? Η συναλλαγή Ι. Σαββίδη - Φ. Μπόμπολα δρομολογεί εξελίξεις συνολικά στον κλάδο των MME, επηρεάζοντ­ας άμεσα τουλάχιστο­ν το μέλλον της «Πήγασος», της «Τηλέτυπος», αλλά και του ΔΟΛ και βεβαίως την τύχη των χιλιάδων εργαζομένω­ν τους.
Η συναλλαγή Ι. Σαββίδη - Φ. Μπόμπολα δρομολογεί εξελίξεις συνολικά στον κλάδο των MME, επηρεάζοντ­ας άμεσα τουλάχιστο­ν το μέλλον της «Πήγασος», της «Τηλέτυπος», αλλά και του ΔΟΛ και βεβαίως την τύχη των χιλιάδων εργαζομένω­ν τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece