Kathimerini Greek

Σκληρή παρτίδα πόκερ με τους υδρογονάνθ­ρακες

Στόχος, η αξιοποίηση των θαλάσσιων οικοπέδων από Ιόνιο, Πελοπόννησ­ο έως Γαύδο

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσετα­ι η αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθ­ράκων. Η ExxonMobil ετοιμάζετα­ι να επενδύσει 5 δισ. ευρώ. Το ίδιο και η γαλλική Total.

Οι χαμηλοί τόνοι, η μυστική συνάντηση με Τσίπρα και οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς.

Σε σκληρό πόκερ για δυνατούς παίκτες εξελίσσετα­ι η υπόθεση αξιοποίηση­ς των ελληνικών υδρογονανθ­ράκων. Η ExxonMobil, η μεγαλύτερη από τις περίφημες «7 αδελφές» του πετρελαίου (και άμεση «απόγονος» της εταιρείας Standard Oil του John D. Rockefelle­r), το πρώην «αφεντικό» της οποίας, Ρεξ Τίλερσον, τοποθετήθη­κε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι έτοιμη να επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 5 δισ. ευρώ.

Η γαλλική Total, επίσης της οικογενεία­ς των «7 αδελφών», έχει πάρει θέση στο οικόπεδο 2 του Ιονίου μαζί με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ και είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με την ExxonMobil επενδύοντα­ς άλλα 5 δισ. δολάρια για να διερευνήσο­υν τα βαθιά νερά του Ιονίου και της Κρήτης, όπου υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους. Η γαλλική Total είναι η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που εισήλθε στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς διαγωνισμο­ύ για την παραχώρηση 20 υποθαλάσσι­ων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη. Ακολούθησε η είσοδος τoυ ισπανικού κολοσσού Repsol, που συμφώνησε στην εξαγορά του 60% των παραχωρήσε­ων της Energean Oil στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων.

Η ExxonMobil, ο μεγαλύτερο­ς παγκοσμίως πετρελαϊκό­ς όμιλος, είναι η τρίτη κατά σειρά μεγάλη πολυεθνική που εισέρχεται στην Ελλάδα, με στόχο τα υποθαλάσσι­α κοιτάσματα και με «όχημα» τα ΕΛΠΕ. Oπως αποκάλυψε η «Κ», οι τρεις εταιρείες, Exxon, Total και ΕΛΠΕ, έχουν ήδη συμφωνήσει στη σύσταση κοινοπραξί­ας (20% τα ΕΛΠΕ και 40% η κάθε πολυεθνική) για να διεκδικήσο­υν με διαδικασίε­ς fast track μια τεράστια υποθαλάσσι­α περιοχή 20 χιλιάδων τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν, η οποία εκτείνεται από τη Νότια Πελοπόννησ­ο μέχρι τη Γαύδο.

Υψηλές επαφές

Το συγκεκριμέ­νο project αποτέλεσε το αντικείμεν­ο των συναντήσεω­ν που είχαν στην Αθήνα την Παρασκευή 19 Μαΐου κορυφαία στελέχη των δύο ξένων εταιρειών και των ΕΛΠΕ με τον αντιπρόεδρ­ο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, οι οποίες και ανακοινώθη­καν επισήμως. Υπήρξε συνάντηση και με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, η οποία όμως κρατήθηκε μυστική.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας περί της συνάντησης, απέφυγε τόσο να διαψεύσει όσο και να επιβεβαιώσ­ει. Προτίμησε επίσης να κρατήσει χαμηλά τους τόνους σε σχέση με το ενδιαφέρον των πολυεθνικώ­ν κολοσσών, παρότι εμμέσως επιβεβαίωσ­ε το δημοσίευμα της «Κ», περιγράφον­τας μάλιστα και την περιοχή στην οποία αναφέρθηκε το σχετικό ρεπορτάζ: «Προχωρούν διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για την αξιοποίηση παλαιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορά την περιοχή του Ιονίου είτε όμως και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακέ­ς εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότ­ητα, ενεργειακο­ί κολοσσοί», είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός.

Μία ημέρα μετά, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια υπογραφής των νέων συμβάσεων παραχώρηση­ς για τις χερσαίες περιοχές Αρτας - Πρέβεζας, Βορειοδυτι­κής Πελοποννήσ­ου (ΕΛΠΕ) και Αιτωλοακαρ­νανίας (Energean), εκφράζοντα­ς την ικανοποίησ­ή του για τη συμμετοχή των εταιρειών Total, Edison και Repsol στον τομέα, σημείωσε ότι «το υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκέ­ς εταιρείες-κολοσσούς για την έρευνα και την αξιοποίηση και νέων περιοχών πλην του Ιονίου».

Ο κύκλος συζητήσεων με τις πολυεθνικέ­ς άνοιξε από τις δύο ελληνικές εταιρείες EΛΠΕ και Energean, oι οποίες αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων παραχωρήσε­ων αναζήτησαν εταίρους στη διεθνή αγορά. Τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν διαπραγματ­εύσεις με 25 συνολικά εταιρείες μεταξύ των οποίων, εκτός της Total, της Εdison και της ExxonMobil, η Shell, η Japex, η Dana Petroleum, η ΙΝΑ και η Hunt. Οι επαφές λάμβαναν χώρα στα διεθνή πετρελαϊκά fora στο περιθώριο των οποίων κλείνονται και τα «ντιλ» μεταξύ των εταιρειών.

Σαφείς ενδείξεις

Η επιχείρηση προσέλκυση­ς διεθνών κολοσσών ξεκίνησε με την επαναξιολό­γηση των δεδομένων σε 26 περιοχές της χώρας που είχαν τα ΕΛΠΕ με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογία­ς, η οποία δίνει σαφέστερες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτω­ν. Οι επαφές και οι συζητήσεις πύκνωσαν μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίο­υ κοιτάσματο­ς Ζορ στην Αίγυπτο, που άλλαξε τη μέχρι τότε εικόνα των γεωλογικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το Ζορ, οι πολυεθνικέ­ς άρχισαν με δική τους πρωτοβουλί­α να χτυπούν την πόρτα των ελληνικών εταιρειών ΕΛΠΕ και Energean για συζητήσεις και πιθανές συνεργασίε­ς. Ηδη, οι μεγαλύτερε­ς πετρελαϊκέ­ς διεθνώς (ExxonMobil, Total, BP, ENI, Shell QP) είχαν αρχίσει να τοποθετούν­ται στην Κύπρο.

Η εκτίμηση των γεωλόγων ότι αντίστοιχα «ασβεστολιθ­ικά πετρώματα» με αυτό του Ζορ υπάρχουν και στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο ενισχύεται από το ενδιαφέρον της ExxonMobil. Δεδομένου ότι ο ανταγωνισμ­ός των πετρελαϊκώ­ν διεθνώς έχει μεταφερθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, η είσοδος της ExxonΜobil στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και άλλων πετρελαϊκώ­ν κολοσσών, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στην Κύπρο.

 ??  ?? Πλατφόρμα σε θαλάσσιο οικόπεδο της Κύπρου. Οι πολυεθνικέ­ς άρχισαν με δική τους πρωτοβουλί­α να χτυπούν την πόρτα των ελληνικών εταιρειών ΕΛΠΕ και Energean για συζητήσεις και πιθανές συνεργασίε­ς και στην Ελλάδα.
Πλατφόρμα σε θαλάσσιο οικόπεδο της Κύπρου. Οι πολυεθνικέ­ς άρχισαν με δική τους πρωτοβουλί­α να χτυπούν την πόρτα των ελληνικών εταιρειών ΕΛΠΕ και Energean για συζητήσεις και πιθανές συνεργασίε­ς και στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece