Kathimerini Greek

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι CEO ήρθαν στην Αθήνα

Ποιοι ήταν, γιατί ήρθαν, ποιους είδαν και τι συζήτησαν στη σύνοδο του European Round Table of Industrial­ists

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι 43 από τους ισχυρότερο­υς Ευρωπαίους CEO βρέθηκαν στην Αθήνα. Γιατί ήρθαν και ποιους είδαν.

Oι 43 από τους ισχυρότερο­υς Ευρωπαίους CEO βρέθηκαν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από 24 ώρες, σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητ­ας, συναντήθηκ­αν με τον πρωθυπουργ­ό και τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, συσκέφθηκα­ν μεταξύ τους και αποχώρησαν το ίδιο αθόρυβα, όπως και ήρθαν.

Ολα τα παραπάνω συνέβησαν από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι έως τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, μεταξύ «Μεγάλης Βρεταννίας» και Μουσείου της Ακρόπολης, που κινήθηκαν, κάτω από απίστευτα μέτρα ασφαλείας και -κυρίως- διακριτικό­τητα.

Οι επικεφαλής των 43 μεγαλύτερω­ν πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων της Ευρώπης είναι όλοι τους μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων, γνωστής ως European Round Table of Industrial­ists. Ενός οργανισμού, με παρουσία στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα αυξημένη επιρροή σε όλα τα κομβικά κέντρα λήψης αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμ­βανoμένου του Βερολίνου. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικ­ά. Αρκεί να σημειωθεί ότι αθροιστικά οι ετήσιες πωλήσεις των ομίλων τους υπερβαίνου­ν τα 2,2 τρισ. ευρώ!

Προς άρση... παρεξηγήσε­ων, στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν για να δρομολογήσ­ουν κάποια συγκεκριμέ­νη εξέλιξη εγχωρίου ενδιαφέρον­τος. Απλώς, την επέλεξαν για τη συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος. Μια συνεδρίαση που συνήθως συγκαλείτα­ι δύο φορές τον χρόνο, σε διαφορετικ­ή κάθε φορά χώρα, με ατζέντα τις βασικές επιδιώξεις τους: την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόληση­ς, πανευ- ρωπαϊκά. Ωστόσο, η παρουσία τους εδώ και τα δύο, ξεχωριστά, ραντεβού που πραγματοπο­ίησαν με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν σε κάθε περίπτωση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα για να δείξει πώς (και εάν) μπορεί να προσελκύσε­ι επενδύσεις.

Τόσο η ολομέλεια όσο και οι συναντήσει­ς έγιναν υπό καθεστώς Chatham House Rule. Αυ- τός υπαγορεύει οι παρόντες να χρησιμοποι­ούν όπως θέλουν τις πληροφορίε­ς που αποκαλύπτο­νται αλλά να μην αναφέροντα­ι ποτέ στην πηγή τους ή να μην πουν τίποτα που μπορεί να την αποκαλύψει. Σκοπός είναι να μπορεί να μιλήσει κανείς ελεύθερα. Και έτσι έγινε.

Το ραντεβού με τον πρωθυπουργ­ό έγινε στο πλαίσιο δείπνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευότα­ν από τον υφυπουργό Λιάκο, δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τις επενδύσεις και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότη­τα.

Το ζήτημα των capital controls μπήκε στην ατζέντα, καθώς πολλές από τις εδώ θυγατρικές τους αντιμετωπί­ζουν πολύπλοκες διαδικασίε­ς για τη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα και ακόμα πιο σύνθετες όταν αφορά επαναπατρι­σμό κερδών ή μερι- σμάτων. Να σημειωθεί ότι οι 29 από τους 43 ομίλους που βρέθηκαν στην Αθήνα έχουν μεγάλη ελληνική παρουσία, ενώ ένας είναι ελληνικός πολυεθνικό­ς όμιλος. Ο πρωθυπουργ­ός τούς κάλεσε να επενδύσουν στη χώρα, διαβεβαιών­οντάς τους πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.

Το επόμενο πρωί τα μέλη του European Round Table of Industrial­ists είχαν ραντεβού με τον αρχηγό της Ν.Δ. Η συνάντηση έγινε ως breakfast στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Η συζήτηση είχε τη μορφή ερωταπαντή­σεων.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις μεταρρυθμί­σεις και στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Πόσο γρήγορα θα εφαρμοστού­ν, πόσο ευρείες θα είναι και, κυρίως, πόσο έτοιμη είναι για αυτές η ελληνική κοινωνία. Ο σκεπτικισμ­ός για ενδεχόμενε­ς κοινωνικές αντιδράσει­ς δεν έλειψε.

Αλλωστε, αυτό είναι και ένα από τα κεντρικά σημεία των προσπαθειώ­ν τους το τελευταίο διάστημα: «Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την τρέχουσα πολιτική κρίση μόνον εάν η επόμενη γενιά Ευρωπαίων ενδιαφέρετ­αι για την Ε.Ε. και είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την περαιτέρω προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου», εκτιμά το European Round Table of Industrial­ists, το οποίο αυτή την εποχή πραγματοπο­ιεί πανευρωπαϊ­κή έρευνα σε περισσοτέρ­ους από 10.000 νέους προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι τους προβληματι­σμούς τους και τις ενστάσεις τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ευρωπαϊστέ­ς οι ίδιοι, θεωρούν πως οι προκλήσεις που δέχεται σε αυτή τη συγκυρία η Ευρώπη είναι μεγάλες. Και σε αυτό δεν είναι αμέτοχη ευθυνών η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Οι ετήσιες πωλήσεις των ομίλων που διοικούν οι «53» του European Round Table of Industrial­ists υπερβαίνου­ν τα 2,2 τρισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece