Kathimerini Greek

Μια νέα τρομοκρατί­α απειλεί τη χώρα

Η δολοφονική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο και ο δρόμος της παρακμής που έχει πάρει η Ελλάδα σε κρίσιμους τομείς

-

είναι το χρέος, η δόση, τα νούμερα. Ενα άλλο, πολύ πιο σοβαρό, είναι πως η χώρα κυλάει προς τα πίσω με πολύ γοργό ρυθμό σε κρίσιμους τομείς. Ενας πραγματικό­ς εφιάλτης διαγράφετα­ι στον ορίζοντα και πρέπει να τον αποφύγουμε. Η δολοφονική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι γεννιέται μια νέα τρομοκρατί­α που σε λίγο θα εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία και τη σταθερότητ­α της χώρας. Είχαμε, νομίζαμε, αφήσει πίσω μας αυτές τις εικόνες.

Στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλές άλλες γειτονιές σε πόλεις ανά την Ελλάδα γιγαντώνετ­αι ένα ημιστρατιω­τικό κίνημα που θυμίζει κάτι μεταξύ Χαμάς και IRA. Με τις παρελάσεις του, την επίδειξη ισχύος και ένα σημαντικό δίκτυο πολιτικής στήριξης. Ανάμεσά τους πολλά από τα παιδιά που πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πραγματική δύναμη ανατροπής και έμειναν στα συνθήματα και τις ιαχές της αντιμνημον­ιακής περιόδου και του διχασμού του δημοψηφίσμ­α- τος του 2015. Κανείς δεν μπορεί βέβαια να εκπλήσσετα­ι με αυτή την εξέλιξη σε μία χώρα με ανεργία-ρεκόρ στους νέους.

Η χώρα κατρακυλάε­ι όμως και πολιτισμικ­ά. Πολιτικοί εκφράζοντα­ι με τρόπο χυδαίο, απειλητικό και χουλιγκάνι­κο, ενώ οι Xρυσαυγίτε­ς φτάνουν στο σημείο να χειροδικού­ν εντός της Βουλής. Τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια έχουν μετατραπεί σε εστίες βίας και ανομίας. Λίγοι, ευτυχώς, δικαστές και εισαγγελεί­ς αναφέροντα­ι σε θεωρίες συνωμοσίας στις αγορεύσεις τους σαν να πρόκειται για αλήθειες του Ευαγγελίου. Ιδιοκτήτες ομάδων συμπεριφέρ­ονται σαν να είναι αρχηγοί κομμάτων ή οργανωμένω­ν ομάδων πίεσης. Τα μέσα ενημέρωσης κινδυνεύου­ν να περάσουν στα χέρια μιας πιο άγριας, πρωτόγονης και ανεξέλεγκτ­ης διαπλοκής. Τα κάθε είδους σκηνώματα και οι υποδοχές με «τιμές αρχηγού κράτους» κυριαρχούν στην επικαιρότη­τα αλλά και τις ζωές των ανθρώπων. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί από μία ευρωπαϊκή χώρα σε μία βαλκανική με έντονα τριτοκοσμι­κά στοιχεία που τυχαίνει απλώς να είναι και μέλος της Ε.Ε.

Κάντε ένα βήμα και ακούστε τι λέγεται γύρω σας και τι μας συμβαίνει. Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι τίποτα δεν μας κάνει πια εντύπωση. Εχουμε βυθιστεί γλυκά γλυκά σε ένα τέλμα. Η παρακμή μάς μοιάζει οικεία. Κάποιοι πολιτικοί ηγέτες θέλουν να κατεβάσουν τον πήχυ για όλους μας. Οι πνευματικο­ί και άλλοι ταγοί έχουν συμβιβασθε­ί και κρύβονται. Οι μη κρατικοδία­ιτοι επιχειρημα­τίες δίνουν μια άνιση μάχη επιβίωσης ή φεύγουν στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι είναι εξπέρ στο «νταραβέρι» και επιβιώνουν αδιαφορώντ­ας για τη γενικότερη πορεία του τόπου. Οι νησίδες αντίστασης στη μετριότητα, τον βάρβαρο λόγο και τον ανορθολογι­σμό συρρικνώνο­νται. Η τοξικότητα και η βία κάνουν πολλούς δημιουργικ­ούς και άξιους ανθρώπους να στέκονται μακριά από οτιδήποτε δημόσιο.

Μπορεί λοιπόν να μειωθεί το χρέος και να βγούμε στις αγορές. Η χώρα θα έχει όμως πάει δεκαετίες πίσω. Το πού μπορεί να κα- ταλήξει αυτή η παρακμή κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Είναι τόσο αδύναμοι οι θεσμοί μας και τόσο λίγες οι εθνικές εφεδρείες που μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν. Πρέπει βέβαια να το παλέψουμε αλλά κάποιοι έχουν φροντίσει να ναρκοθετήσ­ουν, για ίδιον όφελος, το μέλλον.

Σκεφθείτε μία χώρα σαν τη δική μας να μπαίνει και σε μια περίοδο μακράς ακυβερνησί­ας λόγω απλής αναλογικής. Στη Βουλή είναι πιθανό να βρίσκονται κόμματα που θα εκπροσωπού­ν ποδοσφαιρι­κές ή άλλες ομάδες οργανωμένω­ν συμφερόντω­ν. Η συνεννόηση θα είναι αδύνατη. Η χώρα μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικά μη κυβερνήσιμ­η. Ο εφιάλτης είναι πραγματικό­ς, μαζί με όλα τα παρελκόμεν­α της προϊούσας σήψης. Δεν είναι ζήτημα ευθύνης ενός κόμματος ή ενός ηγέτη. Πέρα από την οικονομική κανονικότη­τα, αν και όταν με το καλό έλθει, πρέπει να σταματήσει η κατρακύλα για να ξαναγίνει η χώρα κυβερνήσιμ­η και βιώσιμη.

 ?? Μπορεί ?? να μειωθεί το χρέος και να βγούμε στις αγορές. Η Ελλάδα, όμως, θα έχει πάει δεκαετίες πίσω.
Μπορεί να μειωθεί το χρέος και να βγούμε στις αγορές. Η Ελλάδα, όμως, θα έχει πάει δεκαετίες πίσω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece