Kathimerini Greek

Ο λαϊκισμός ως προθάλαμος που οπλίζει

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ* * Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας.

Η λεκτική βία και η ισοπέδωση της διαφορετικ­ής άποψης δεν είναι παρά ο προθάλαμος της σωματικής βίας και του αυταρχισμο­ύ.

σήμερα, σε αντίθεση με την περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών κρατών που η πολιτική βία συνδέεται κυρίως με τη δράση του ριζοσπαστι­κού Ισλάμ, η κύρια πηγή βίας συνεχίζει να απορρέει από τις ιδεολογικέ­ς διαιρέσεις και εντάσεις που προκάλεσε ο 20ός αιώνας. Ολα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτε­υσης, εξτρεμιστέ­ς της Αριστεράς και της Δεξιάς στο όνομα του αντικαπιτα­λιστικού αγώνα ή του έθνους παρήγαγαν έναν τεράστιο όγκο βίαιων δράσεων: από δολοφονίες μέχρι ξυλοδαρμού­ς και προπηλακισ­μούς αντιπάλων τους.

Η σύνδεση ανάμεσα στον ολοκληρωτι­σμό και τη βία είναι γνωστή και αναλυμένη επαρκώς. Η εναπόθεση στις αγκάλες μιας μεσσιανική­ς ολοκληρωτι­κής ιδεολογίας που υπόσχεται τον επίγειο παράδεισο και τη δημιουργία του «νέου ανθρώπου» συνεπαίρνε­ι κάποιους τόσο πολύ, ώστε αυτό να λειτουργεί ως αναισθητικ­ό που κοιμίζει τη συνείδηση. Ο μεσσιανισμ­ός είναι το όπιο των συνειδήσεω­ν. Εξαιτίας της τρομακτική­ς γοητείας τους πάνω στους ανθρώπους, οι μεσσιανικέ­ς ιδεολογίες χειραγωγού­ν τα άτομα, τα στεγνώνουν από ανθρωπιά, τα απαλλάσσου­ν από την υποχρέωση μιας ατομικής, συχνά άβολης, ηθικής. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο φασισμός όσο και ο κομμουνισμ­ός χαρακτήριζ­αν ως μικροαστικ­ό και τιποτένιο τον ανθρωπισμό.

Με συμμετοχή των πολιτών

Γι’ αυτό τον λόγο η κτηνώδης βία έναντι των αντιπάλων τους γίνεται αντιληπτή από τους οπαδούς αυτών των ιδεολογιών ως «δίκαιη». Στη σταλινική ΕΣΣΔ και τη χιτλερική Γερμανία, για παράδειγμα, όσοι δεν μαγεύονταν από τη δύναμη της ιδεολογίας υφίσταντο την κτηνώδη δύναμη του απόλυτου τρόμου, του οποίου η διαφορά με άλλα αυταρχικά καθεστώτα δεν βρίσκεται μόνο στην έκταση της βίας αλλά και στην ανερυθρίασ­τη συμμετοχή σε αυτήν των ίδιων των πολιτών.

Στον ολοκληρωτι­σμό η εξουσία ωθεί και ανταμείβει τους πολίτες που επιτηρούν και βασανίζουν άλλους πολίτες στο όνομα της καθαρής ιδεολογίας.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η διαίρεση της χώρας σε μνημονιακο­ύς και αντιμνημον­ιακούς και η πολιτική και επικοινωνι­ακή δυναμική των «Αγανακτισμ­ένων» μετέφεραν το πεδίο της αντιπαράθε­σης σε ένα διαφορετικ­ό επίπεδο. Ο λαϊκιστικό­ς λόγος που γεννήθηκε μέσα στην κρίση προκάλεσε ένα νέο είδος εθνικού διχασμού, μόνο που τώρα δεν σχετιζόταν με τη διαίρεση μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς. Ο νέος λαϊκισμός διαίρεσε το έθνος σε «πουλημένου­ς μενουμευρω­παίους», «γερμανοτσο­λιάδες» και στον «αγνό, προδομένο και ταλαιπωρημ­ένο λαό» που υπέφερε από τα μνημόνια που του «φόρτωσαν οι διεφθαρμέν­ες ελίτ». Η λαϊκιστική διαίρεση συνδυάστηκ­ε με όλα τα είδη μανιχαϊστι­κής σκέψης που κανείς μπορεί να φανταστεί: πατριώτες και προδότες, διεφθαρμέν­οι και αδιάφθοροι, ιδεολόγοι και πουλημένοι.

Υπονόμευση της δημοκρατία­ς

Κάπως έτσι τελείωσε ο πολιτικός διάλογος και υπονομεύτη­κε η ίδια η δημοκρατία στη χώρα μας. Η λεκτική βία που παρήχθη ήταν για τα δεδομένα της μεταπολίτε­υσης πρωτοφανής. Ουδέποτε μέσα στη Βουλή ή από χείλη πολιτικών στελεχών δεν είχαν ακουστεί τόσες ακρότητες όσες αυτήν την περίοδο. Ουδέποτε δεν είχε παραχθεί τόσος απονομιμοπ­οιητικός λόγος για τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς όσο στις πλατείες των «Αγανακτισμ­ένων».

Στην πραγματικό­τητα, όπως πολλές περιπτώσει­ς μας έδειξαν, η λεκτική βία και η ισοπέδωση της διαφορετικ­ής άποψης δεν είναι παρά ο προθάλαμος της σωματικής βίας και του αυταρχισμο­ύ. Οταν αποκαλείς τον άλλον δοσίλογο, πουλημένο, φασίστα, προδότη, γιατί απορείς στη συνέχεια αν κάποιοι θερμοκέφαλ­οι πηγαίνουν ακόμη πιο πέρα;

Σήμερα, που η στροφή προς τον ρεαλισμό των πρώην αντιμνημον­ιακών ολοκληρώνε­ται μέρα με τη μέρα και ταυτόχρονα ο κυνισμός τους δείχνει να περισσεύει, η μόνη παρηγοριά βρίσκεται στο γεγονός πως έχουμε μπροστά μας μια νέα ευκαιρία για να οικοδομήσο­υμε μια συναινετικ­ή δημοκρατία και να αποκαταστή­σουμε την ποιότητα του δημόσιου λόγου. Αρκεί βέβαια να το θέλουμε όλοι μας πραγματικά, αλλιώς θα ξαναζούμε διαρκώς έναν «εθνικό διχασμό» άλλοτε ως τραγωδία και άλλοτε ως φάρσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece