Kathimerini Greek

Ελεγχος με κενά εντός συνόρων

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Προβληματι­κά σημεία η αλληλογραφ­ία του εσωτερικού και τα γραμματοκι­βώτια.

Ο τρόπος και το βάθος των ελέγχων που διέπουν τη διαδικασία διακίνησης της αλληλογραφ­ίας, εντός και εκτός της χώρας, φαίνεται, εκ του αποτελέσμα­τος, ότι αφήνουν μεγάλα περιθώρια λαθών. Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινισ­τεί εάν ο φάκελος που εξερράγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου πέρασε από τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ ή από κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία, τα βλέμματα για ακόμη μία φορά στρέφονται στα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α. Και αυτό, γιατί διακινεί το 90% του επιστολικο­ύ ταχυδρομεί­ου της χώρας.

Γιατί όμως είναι τόσο συχνά αυτά τα περιστατικ­ά και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να αντιμετωπι­στούν;

Το γεγονός και μόνο ότι η αλληλογραφ­ία που διακινείτα­ι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο είναι από μόνο του προβληματι­κό. Οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν επιβάλλουν κανέναν πρό- σθετο ακτινοσκοπ­ικό, για παράδειγμα, έλεγχο των αντικειμέν­ων που πρόκειται να ταχυδρομηθ­ούν στην ελληνική επικράτεια. Στελέχη των ΕΛΤΑ διαβεβαιών­ουν ότι τηρούνται οι έλεγχοι που επιβάλλοντ­αι από τους διεθνείς κανονισμού­ς, ωστόσο φαίνεται ότι αυτοί είναι ανεπαρκείς και δεν συγκρίνοντ­αι σε ένταση ή περιεχόμεν­ο με τους αντίστοιχο­υς που διενεργούν­ται σε περίπτωση που κάποιο αντικείμεν­ο προορίζετα­ι για το εξωτερικό.

Εγκύκλιος που έχει σταλεί σε όλα τα ταχυδρομικ­ά καταστήματ­α της χώρας επιβάλλει τον δειγματολη­πτικό έλεγχο επιστολών που μπορεί να έχουν ύποπτη εμφάνιση, περιεχόμεν­ο, παραλήπτη ή αποστολέα. Οι εργαζόμενο­ι στα ΕΛΤΑ επισημαίνο­υν ότι καθημερινά δεκάδες επιστολές ή δέματα βγαίνουν εκτός της γραμμής παραγωγής ως ύποπτα. Αυτά, στη συνέχεια, ελέγχονται μέσω πρόσθετου εξοπλισμού και σε περίπτωση που διαπιστωθε­ί ότι είναι «καθαρά», καταλήγουν στον τελικό τους παραλήπτη. Ωστόσο, η συγκεκριμέ­νη διαδικασία όσο και αν τηρείται, φαίνεται ότι δεν επαρκεί.

Ενα μεγάλο πλήγμα για τα ΕΛΤΑ είναι τα... γραμματοκι­βώτια. Η εταιρεία οφείλει να διαθέτει ανά 1.000 μέτρα και ένα γραμματοκι­βώτιο. Σε αυτά, όμως, τυχόν ύποπτες επιστολές και μικροδέματ­α είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστού­ν, καθώς σχεδόν δεν μεσολαβεί ανθρώπινος παράγοντας. Το περιεχόμεν­ό τους καταλήγει στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι, όπου οι έλεγχοι για την αλληλογραφ­ία εσωτερικού είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώθη­κε, όμως, ότι ακόμη και οι αυστηροί έλεγχοι στην αλληλογραφ­ία εξωτερικού έχουν τρύπες...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece