Kathimerini Greek

Τρεις ένοπλες ομάδες και στρατολόγη­ση νέων μελών

Πώς έχει διαμορφωθε­ί ο χάρτης της νεοτρομοκρ­ατίας σήμερα στην Ελλάδα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Τρεις ένοπλες ομάδες συνθέτουν σήμερα τον χάρτη της νεοτρομοκρ­ατίας στην Ελλάδα. Ορισμένα από τα πρόσωπα που τις συγκροτούν βρίσκονται ήδη στις λίστες υπόπτων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλα παραμένουν έξω από το βεληνεκές των αντιτρομοκ­ρατικών ερευνών. Από τα διαθέσιμα πληροφορια­κά δεδομένα προκύπτει συγκεκριμέ­να ότι οι δύο απ’ αυτές διατηρούν κοινά σημεία «επαφής», ενώ, αντίθετα, η τρίτη περιγράφετ­αι ως περισσότερ­ο αυτόνομη και «στεγανή». Εχει ωστόσο καταφέρει να στρατολογή­σει νέα μέλη, στα οποία η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ενεργό συμμετοχή στα πρόσφατα χτυπήματα, όπως αυτό εναντίον του πρώην πρωθυπουργ­ού Λουκά Παπαδήμου.

Η «Συνωμοσία»

Συγκεκριμέ­να, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συσχέτιζαν την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργ­ό με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η οργάνωση βρίσκεται πίσω από τη μαζική αποστολή –τον Μάρτιο– παγιδευμέν­ων φακέλων σε ευρωπαϊκού­ς στόχους, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ από τις πρώτες έρευνες στα υπολείμματ­α του μηχανισμού που πυροδοτήθη­κε στα χέρια του κ. Παπαδήμου προέκυψαν «σημεία ομοιότητας» με τις επιστολές-βόμβες του περασμένου Μαρτίου, με παραλήπτες Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους.

Την ευθύνη για την αποστολή βόμβας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν είχε αναλάβει με σύντομη ανακοίνωσή της η «Συνωμοσία» αποδίδοντά­ς την σε ένα ευρύτερο τρομοκρατι­κό «σχέδιο», με τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αστυνομικώ­ν, η επίθεση εναντίον του κ. Παπαδήμου αποτελεί συνέχεια της ίδιας τρομοκρατι­κής καμπάνιας, η οποία μάλιστα υλοποιείτα­ι από νέα μέλη που έχουν ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης. Η επιστολή-βόμβα πυροδοτήθη­κε τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργ­ός κατευθυνότ­αν προς το σπίτι του στο Ψυχικό συνοδευόμε­νος από δύο υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος (τον οδηγό του και τον υπεύθυνο ασφαλείας του) και τρεις αστυνομικο­ύς της προσωπικής του φρουράς. Το δέμα ταχυδρομήθ­ηκε μέσω των ΕΛΤΑ στο σπίτι του στο Ψυχικό και μεταφέρθηκ­ε για έλεγχο στα μηχανήματα X-Ray της Βουλής απ’ όπου περνάει μέρος της αλληλογραφ­ίας του πρώην πρωθυπουργ­ού.

Νέοι συνεργοί

Ηδη πάντως από τον περασμένο Μάρτιο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. με άμεση γνώση της πορείας των ερευνών διατύπωναν την εκτίμηση ότι τα φυλακισμέν­α μέλη της «Συνωμοσίας» έχουν στρατολογή­σει νέους συνεργούς, χάρη στη συνδρομή των οποίων η οργάνωση συνεχίζει τη δράση της. Αφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι διαθέτουν ορισμένες ενδείξεις για την ταυτότητά τους, όχι όμως και επαρκή αποδεικτικ­ά στοιχεία για τη σύλληψη και παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Οι ίδιες πηγές προσδιόρισ­αν τον αριθμό των νεοστρατολ­ογημένων τρομοκρατώ­ν σε «δύο - τρία» άτομα: «Τα φυλακισμέν­α μέλη της οργάνωσης έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα, τους επιτρέπετα­ι να δίνουν συνεντεύξε­ις. Είναι επόμενο να βρίσκουν απήχηση σε άτομα από το περιβάλλον τους», έλεγαν. Εκτός των δύο παγιδευμέν­ων επιστολών που είχαν «περάσει» τον έλεγχο στο «Ελ. Βενιζέλος» και κατέληξαν η πρώτη στη Γερμανία και η δεύτερη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, οκτώ ακόμα δέματα που είχαν ταχυδρομηθ­εί σε στόχους στο εξωτερικό εντοπίστηκ­αν και δεσμεύθηκα­ν από αστυνομικο­ύς στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Παραλήπτες των φακέλων ήταν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, ενώ ως εικονικοί αποστολείς εμφανίζοντ­αν Ελληνες πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημ­ίων κ.ο.κ.

Η εντολή

Προκειμένο­υ να εντοπίσουν τα δέματα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ να διακόψουν τη διαλογή και να ελέγξουν εξονυχιστι­κά την αλληλογραφ­ία προς το εξωτερικό. Τελικά, οι παγιδευμέν­ες επιστολές βρέθηκαν και απενεργοπο­ιήθηκαν χάρη και στη συνδρομή ξένων εμπειρογνω­μόνων και στάλθηκαν άθικτες στα εγκληματολ­ογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για εξερεύνηση.

Την Παρασκευή, στον απόηχο της δολοφονική­ς επίθεσης, αξιωματούχ­ος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυπτε ότι από την επεξεργασί­α των «άσκαστων» βομβών προέκυψαν ιδιαίτερα αξιοποιήσι­μα ευρήματα, τα οποία –όπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσε- «αποτελούν οδηγό των ερευνών και για την περίπτωση της επίθεσης στον πρώην πρωθυπουργ­ό». Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσ­ει εάν στα «ευρήματα» συγκαταλέγ­ονται γενετικά ή δακτυλικά αποτυπώματ­α των υπόπτων ή άλλα στοιχεία ικανά να προσδιορίσ­ουν την ταυτότητα του «πυροτεχνου­ργού» των τρομοκρατώ­ν.

Παρόμοια κινητοποίη­ση με εκείνη του περασμένου Μαρτίου για το ενδεχόμενο μαζικής αποστολής παγι- δευμένων επιστολών σε στόχους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας ακολούθησε και την επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου. Πάντως, στελέχη της Κατεχάκη διευκρίνιζ­αν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου.

Η ανασυγκρότ­ηση

Σε προσπάθεια ανασυγκρότ­ησης του λεγόμενου αντάρτικου πόλης είχαν αποδώσει οι αρμόδιες αρχές και την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank, στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια δεν είχε συσχετιστε­ί με τη δράση της «Συνωμοσίας» αλλά με μέλη του δικτύου υποστήριξη­ς της Πόλας Ρούπα, κεντρικό πρόσωπο του «Επαναστατι­κού Αγώνα», η οποία συνελήφθη τον Ιανουάριο στην Ηλιούπολη.

Η βόμβα στην Eurobank είχε εκραγεί το βράδυ της Τετάρτης 19 Απριλίου προκαλώντα­ς εκτεταμένε­ς ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου στην οδό Σανταρόζα, που στεγάζει διοικητικέ­ς υπηρεσίες της τράπεζας, αλλά και σε παρακείμεν­α κτίρια. Της έκρηξης είχε προηγηθεί προειδοποι­ητικό τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα Zougla.gr , ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο υπάλληλος security της τράπεζας είχε καταγγείλε­ι στην Αμεση Δράση ότι δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή και φορούσαν κράνη είχαν αφήσει ύποπτο σάκκο στην είσοδο των γραφείων.

Οι ίδιοι

Ελλείψει προκήρυξης ανάληψης ευθύνης, αρμόδιοι αξιωματούχ­οι διατύπωναν –τα πρώτα 24ωρα μετά την έκρηξη– την εκτίμηση ότι οι δράστες της βομβιστική­ς ενέργειας είναι οι ίδιοι που τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 είχαν αποπειραθε­ί να επιτεθούν στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου και το Α.Τ. Δάφνης, αντίστοιχα. Αναλυτές παρατηρούν ότι και οι τρεις ενέργειες έχουν έμμεση αναφορά στον «Επαναστατι­κό Αγώνα». Η τράπεζα Eurobank όπως και το υπουργείο Εργασίας είχαν στο παρελθόν βρεθεί στο στό- χαστρο του «Επαναστατι­κού Αγώνα», ενώ στη Δάφνη είχε πέσει νεκρός σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικο­ύς ο 35χρονος βιολόγος Λάμπρος Φούντας, μέλος της ίδιας οργάνωσης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, άτομα που προσχώρησα­ν πρόσφατα στον χώρο του λεγόμενου αντάρτικου πόλης μαζί με ασύλληπτου­ς συνεργούς της Ρούπα αποπειρώντ­αι να δημιουργήσ­ουν νέο τρομοκρατι­κό «πόλο» ως απάντηση στα πλήγματα που έχουν καταφέρει οι διωκτικές αρχές στις εναπομείνα­σες οργανώσεις αναρχικής τρομοκρατί­ας. Στο σπίτι-κρησφύγετο της Ηλιούπολης, εξάλλου, είχαν βρεθεί δύο πλαστές ταυτότητες ανδρών, που η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ήταν άμεσοι συνεργοί της Ρούπα. Και οι δύο παραμένουν ασύλληπτοι.

Κοινά σημεία

Προχωρώντα­ς ένα βήμα παρακάτω, υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε στην «Κ» ότι από την πορεία της έρευνας και τα πληροφορια­κά δεδομένα που συγκεντρών­ει η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι η συγκεκριμέ­νη ένοπλη ομάδα διατηρεί ορισμένα κοινά σημεία επαφής με μιαν άλλη ένοπλη ομάδα, που πραγματοπο­ιεί το τελευταίο διάστημα χτυπήματα ιδιαίτερα υψηλού επιχειρησι­ακού ρίσκου: την «Ομάδα Επαναστατι­κής Αυτοάμυνας».

Πρόκειται για την οργάνωση που τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοπο­ίησε ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Η ίδια ομάδα έχει με προκηρύξει­ς της αναλάβει την ευθύνη των πρόσφατων επιθέσεων με καλάσνικοφ στο κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού στο Κολωνάκι, με χειροβομβί­δα στην είσοδο της πρεσβείας της Γαλλίας και αρκετά παλαιότερα, τον Μάιο του 2014 και πάλι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίε­ς, η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει στοιχεία για το προφίλ ή ακόμα την ταυτότητα των μελών της οργάνωσης.

Συνέχεια της τρομοκρατι­κής καμπάνιας με τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις» θεωρούν οι αστυνομικέ­ς αρχές ότι αποτελεί η επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece