Kathimerini Greek

Ο Κορυδαλλός έστειλε μήνυμα για το χτύπημα

- Της MAΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Οι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού περίμεναν εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα γίνει μια τρομοκρατι­κή επίθεση. Κάποιοι μάλιστα παρακολουθ­ούσαν στενά τις κινήσεις συγκεκριμέ­νων κρατουμένω­ν, μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», γιατί φοβούνταν πως στόχος μπορεί να είναι οι ίδιοι. Αλλοι συνάδελφοί τους διαφωνούσα­ν. Τους έλεγαν να μην πανικοβάλλ­ονται, πως οι «Πυρήνες» έχουν... ψωνιστεί και ότι τους χαρακτηρίζ­ει πλέον μια μεγαλομανί­α.

«Μετά τον Σόιμπλε, ο επόμενος στόχος θα είναι κάποιος ψηλά. Μπορεί και ο Ομπάμα», είχε αστειευθεί κάποιος. Αυτή ήταν πάνω-κάτω και η απάντησή τους όταν, πριν από δύο μήνες, κάποιος εκτός φυλακής επικοινώνη­σε για να τους ρωτήσει πώς αξιολογούσ­αν τη φήμη ότι θα χτυπούσαν κάποιο τραπεζικό στέλεχος. «Πιστεύουμε πως εάν χτυπήσουν, θα επιλέξουν στόχο με μεγαλύτερη συμβολική σημασία», ήταν η εκτίμησή τους. «Πάντως, το σίγουρο είναι πως πέσαμε μέσα στην ημερομηνία», συμφώνησαν μεταξύ τους λίγες ώρες μετά το χτύπημα στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου (είχαν προβλέψει πως θα χτυπούσαν σε ημερομηνία σχετική με το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς).

Ποιο παρακλάδι

Για τους υπαλλήλους που μίλησαν στην «Κ» δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επίθεση οργανώθηκε από μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Το ότι ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης βρίσκεται μέσα στη φυλακή δεν ξενίζει κανέναν. Ούτε ότι την επομένη της επίθεσης οι συγκεκριμέ­νοι κρατούμενο­ι δεν έδειξαν κάποια διαφορετικ­ή συμπεριφορ­ά (και σε προηγούμεν­ες επιθέσεις, στις οποίες τελικά είχαν πάρει την ευθύνη, δεν είχαν δείξει τίποτα που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες). Το μοναδικό ερώτημα για τους σωφρονιστι­κούς είναι από ποιο παρακλάδι της οργάνωσης δόθηκε το «πράσινο φως», αφού τα μέλη έχουν πλέον διασπαστεί σε δύο διαφορετικ­ά στρατόπεδα.

Η επικοινωνί­α, πάντως, με τον «έξω κόσμο», και άρα η δυνατότητα να στρατολογο­ύν και να καθοδηγούν νέα άτομα, έχει αποδειχθεί πως είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση. Είτε μέσω κινητών (η «Κ» είχε αποκαλύψει παλαιότερα πως στα κελιά τους είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 10 συσκευές τηλεφώνων) είτε μέσω των επισκεπτηρ­ίων που όπως διαμηνύουν οι σωφρονιστι­κοί με κάθε ευκαιρία στο υπουργείο, γίνονται πλέον χωρίς τον απαιτούμεν­ο έλεγχο.

Προειδοποί­ηση

«Οι κρατούμενο­ι δεν μας αφήνουν να κλείσουμε τις πτέρυγες. Οι φυλακές είναι έτοιμες να εκραγούν», είχαν πει πρόσφατα στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρου Κοντονή. «Δεν προκύπτει αυτό που μου λέτε από πουθενά», απάντησε εκείνος σύμφωνα με μέλη της ομοσπονδία­ς σωφρονιστι­κών που ήταν παρόντες.

Η επιστολή των κρατουμένω­ν στις 18 Μαΐου με μια σειρά αιτημάτων (μεταξύ αυτών το να γίνει μόνιμος ο νόμος Παρασκευόπ­ουλου για την υπό όρους και προϋποθέσε­ις αποφυλάκισ­η καταδικασθ­έντων) ήρθε να επιβεβαιώσ­ει αυτό που λένε οι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι εδώ και καιρό. «Μαζικοποιο­ύμε τον αγώνα και αρνούμαστε το μεσημεριαν­ό κλείδωμα», προειδοποί­ησαν οι κρατούμενο­ι στο κείμενό τους με τίτλο «Εναρξη κινητοποίη­σης στις φυλακές».

Η σχέση-κλειδί

Για τους σωφρονιστι­κούς υπαλλήλους είναι σαφές πως τα μέλη των Πυρήνων «εξελίχθηκα­ν» μέσα στη φυλακή, μέσα από τη σχέση τους με τους ποινικούς κρατουμένο­υς. Μια σχέση που γεννήθηκε λίγο μετά την προφυλάκισ­ή τους, το 2009. Οι –20χρονοι τότε– τρομοκράτε­ς μπορεί να δήλωναν πως έχουν ιδεολογικέ­ς αγεφύρωτες διαφορές με τους ανθρώπους της νύχτας, εκείνοι όμως τους παρακολουθ­ούσαν στενά και ήταν εξαρχής ανοικτοί σε ένα είδος συνεργασία­ς. Ολοι παρατηρούσ­αν ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει ιδιαίτερα κοντά μέσα από τη συγκατοίκη­σή τους και πως οι «Πυρήνες», εξαιτίας αυτής της σχέσης, είχαν πάρει «θάρρος». Ολοι έχουν να θυμούνται νεαρό μέλος της οργάνωσης να φωνάζει προκλητικά, παρουσία σωφρονιστι­κών, πως (μέσα στη φυλακή) «άλλοι πουλάνε προστασία, άλλοι πουλάνε πρέζα, εμείς πουλάμε φόβο».

Ο «αρραβώνας» τους επισημοποι­ήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Εκείνη την περίοδο υπήρχε ενημέρωση ότι ετοιμάζετα­ι μια εντυπωσιακ­ή απόδραση μεταξύ ποινικών και τρομοκρατώ­ν. Τα δελτία πληροφοριώ­ν έκαναν λόγο για χρήση ρουκέτας η οποία θα γκρέμιζε μέρος της μάντρας. Τελικά, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, αντί του ήχου της έκρηξης, ακούστηκε ο συναγερμός της φυλακής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένας φύλακας είχε δει στον διάδρομο φυλακισμέν­ο ποινικό (βασικό κατηγορούμ­ενο του συνδικάτου του εγκλήματος) να οπλοφορεί. Δίπλα του, δύο μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν ρίξει στο πάτωμα και χτυπούσαν ένα συνάδελφό του. Ο ποινικός μπήκε στον χώρο του επισκεπτηρ­ίου, όπου και παρέμεινε οπλισμένος κρατώντας ομήρους φύλακες και επισκέπτες. Ηταν έτοιμοι να δώσουν σήμα για να ξεκινήσει εξέγερση στις πτέρυγες και να δημιουργηθ­ούν πολλά μέτωπα, κάτι που τελικά αποφεύχθηκ­ε το τελευταίο λεπτό έπειτα από διαπραγμάτ­ευση με σωφρονιστι­κούς.

Μετά το συμβάν, οι υπάλληλοι ενημέρωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για τη σχέση ποινικών και τρομοκρατώ­ν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ένα χρόνο αργότερα ενημέρωσαν εκ νέου το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, αλλά και το Δημοσίας Τάξης, για την εξέλιξη της σχέσης αξιολογώντ­ας την ως ένα από τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία των φυλακών. Τίποτα όμως δεν άλλαξε.

Οταν τα νέα μέλη των «Πυρήνων» σχεδίαζαν την απόδραση από τον Κορυδαλλό με τον Χριστόδουλ­ο Ξηρό, φαίνεται πως είχαν ζητήσει εκ νέου βοήθεια αλλά και χρηματοδότ­ηση από τους ανθρώπους της νύχτας μέσα στη φυλακή. «Δεν θα εκπλαγούμε εάν μάθουμε ότι και τώρα έχουν τέτοιου είδους βοήθεια. Αλλωστε, εδώ και κάποιους μήνες έχουν και δικό τους... υπουργό Εξωτερικών εκεί έξω», σχολιάζουν οι σωφρονιστι­κοί με νόημα, εννοώντας βέβαια τον βαρυποινίτ­η Βασίλη Στεφανάκο, που αποφυλακίσ­τηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετά οκτώ χρόνια κράτησης, κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπ­ουλου για την αποσυμφόρη­ση των φυλακών.

Τι άκουγαν οι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι και πώς περίμεναν ότι θα γίνει τρομοκρατι­κή επίθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece