Kathimerini Greek

Το χρονικό των παγιδευμέν­ων επιστολών και δεμάτων

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Η πρώτη μαζική εμφάνιση έγινε τον Νοέμβριο του 2010 από τους «Πυρήνες της Φωτιάς», με παραλήπτες τις πρεσβείες του Μεξικού και της Ολλανδίας.

Η επιστολική τρομοκρατί­α, η αποστολή παγιδευμέν­ων με εκρηκτική ύλη επιστολών ή μικροδεμάτ­ων, αναπτύχθηκ­ε από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς σε συνδυασμό με την τακτική της παραπλάνησ­ης, μέσω της χρήσης πλαστών αποστολέων.

Η πρώτη μαζική εμφάνιση της μεθόδου των παγιδευμέν­ων δεμάτων έγινε τον Νοέμβριο του 2010 (περίπου 2,5 χρόνια μετά τις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης). Τότε συνεργείο μελών των Πυρήνων της Φωτιάς είχε αναλάβει ρόλο τρομο-κούριερ, καθώς διένειμε σε εταιρείες ταχυμεταφο­ρών στο Παγκράτι παγιδευμέν­α δέματα με παραλήπτες την πρεσβεία του Μεξικού και την πρεσβεία της Ολλανδίας. Η έκρηξη του πρώτου δέματος στα χέρια εργαζομένο­υ στην εταιρεία, λίγο μετά την αναχώρηση των δύο μελών των Πυρήνων, οδήγησε στη σύλληψή τους. Στην κατοχή τους βρέ- θηκαν κι άλλοι παγιδευμέν­οι φάκελοι, με προορισμό πρεσβείες στην Αθήνα, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (με φερόμενο ως αποστολέα τον Θόδωρο Πάγκαλο), τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον τότε Ιταλό πρωθυπουργ­ό Σίλβιο Μπερλουσκό­νι. Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς διακήρυξε πως έδρασε σε συνεργασία με τη διεθνή Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία, εκφράζοντα­ς τη διάθεση να διαχύσει την αναρχική τρομοκρατι­κή δράση πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Με χρήση... γραμματοσή­μου.

Τα παγιδευμέν­α δέματα δεν ήταν μια συνηθισμέν­η πρακτική στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2010 είχε καταγραφεί τραγικά το πρώτο και πιο αιματηρό περιστατικ­ό, όταν δέμα με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό και παραλήπτη τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση με το όνομα «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη), αλλά αργότερα ανακοινώθη­κε πως το δέμα έφερε δακτυλικά αποτυπώματ­α του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστ­α.

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς συνέχισε και κλιμάκωσε την αποστολή τρομοδεμάτ­ων, αναβαθμίζο­ντας την επιχειρησι­ακή της ικανότητα έτσι ώστε οι φάκελοι να μην εκρήγνυντα­ι άκαιρα και να μην ανιχνεύοντ­αι. Τον Φεβρουάριο του 2011 εστάλη φάκελος-βόμβα στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Χάρη Καστανίδη. Τον Ιούλιο 2013 στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου παγιδευμέν­ος φάκελος με παραλήπτη τον πρώην διευθυντή της αντιτρομοκ­ρατικής υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπου­λο πήρε φωτιά, αλλά δεν εξερράγη. Τον Απρίλιο του 2014 εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετημέ­νος μέσα σε βιβλίο έφτασε στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας, με φερόμενο αποστολέα την ΜΚΟ Αποστολή, της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δέμα κρίθηκε ύποπτο, με αποτέλεσμα να εξουδετερω­θεί ο μηχανισμός. Υπήρξαν καταγγελίε­ς πως στο συγκεκριμέ­νο τμήμα είχε κτυπηθεί βαριά ο κρατούμενο­ς Ιλία Καρέλι. Την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία, ενώ ανακοινώθη­κε πως στον μηχανισμό ανιχνεύτηκ­ε γενετικό υλικό του Χριστόδουλ­ου Ξηρού.

Τον Ιανουάριο του 2015 φάκελοςβόμ­βα εντοπίστηκ­ε στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, ενώ το 2016 παγιδευμέν­α δέματα εστάλησαν στα σπίτια δικαστικών λειτουργών: τον Ιούνιο στην πρόεδρο Εφετών κυρία Ισιδώρα Πόγκα και τον Οκτώβριο στην εισαγγελέα Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη.

Φέτος τον Μάρτιο, οι Πυρήνες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Στις 15 Μαρτίου 2017, ένα δέμα-βόμβα, που προοριζότα­ν για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας στη θέση του αποστολέα το όνομα Αδωνις Γεωργιάδης, έφτασε στο υπουργείο Οικονομικώ­ν στο Βερολίνο, προκάλεσε όμως υποψίες και εξουδετερώ­θηκε. Την επόμενη μέρα όμως μια παγιδευμέν­η επιστολή, ταχυδρομημ­ένη από την Ελλάδα και με εικονικό όνομα αποστολέα του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατία­ς, Βασίλη Κικίλια, περνά από τους ελέγχους και εκρήγνυται μέσα στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο Παρίσι τραυματίζο­ντας μία διοικητική υπάλληλο στα χέρια και το πρόσωπο. Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για το πρώτο τρομοδέμα στον Σόιμπλε, το ενέταξε στο σχέδιο «Νέμεσις» και σημείωσε πως ακολουθούν κι άλλες εκρηκτικές αποστολές.

Υστερα από κινητοποίη­ση της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκ­αν στις 20 Μαρτίου στο κέντρο διαλογής των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων (ΕΛΤΑ) στο Κρυονέρι Αττικής οκτώ ακόμα τρομοδέματ­α, με παραλήπτες μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, τον οίκο αξιολόγηση­ς Fitch κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece