Kathimerini Greek

Η Αθήνα ελπίζει σε βοήθεια εκ Παρισίων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Ποια είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας σχέσης Γαλλίας - Γερμανίας, όσον αφορά την Ευρωζώνη και ειδικότερα την Ελλάδα; Επί ημερών Ολάντ, οι αρχικές φιλοδοξίες για απομάκρυνσ­η από τη γερμανική εμμονή στη λιτότητα σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Ο Σοσιαλιστή­ς πρόεδρος, ανίκανος να προωθήσει μεταρρυθμί­σεις στο εσωτερικό και να δώσει ώθηση στη γαλλική οικονομία, περιορίστη­κε σε δευτερεύον­τα ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Η μεγαλύτερη συμβολή του στην ελληνική υπόθεση ήταν η άρνησή του, τον Ιούλιο του 2015, να δεχθεί τα σχέδια Μέρκελ - Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει θέσει την αναμόρφωση της αρχιτεκτον­ικής της Ευρωζώνης στο επίκεντρο της ατζέντας του. Γνωρίζοντα­ς ότι πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύν­η του Βερολίνου, επέλεξε για υπουργό Οικονομικώ­ν τον κεντροδεξι­ό και γερμανομαθ­ή Μπρούνο Λεμέρ. Ο Λεμέρ επισκέφθηκ­ε τη Δευτέρα, πριν από το Eurogroup, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα για να τον διαβεβαιώσ­ει ότι το Παρίσι θα τηρήσει τους ευρωπαϊκού­ς δημοσιονομ­ικούς κανόνες. Στην κοινή ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης στη σύσταση διμερούς ομάδας εργασίας που θα καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για τις προτεινόμε­νες μεταρρυθμί­σεις στην Ευρωζώνη, που θα είναι έτοιμος τον Ιούλιο.

Διάψευση προσδοκιών

Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα, τον διαβεβαίων­ε για τη στήριξή του στο θέμα του χρέους. Σύμφωνα με πηγές με γνώση της συνομιλίας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Ελληνα πρωθυπουργ­ό ότι θα επιμείνει σε μια καθαρή λύση. Στο Eurogroup που ακολούθησε, οι προσδοκίες αυτές δεν επαληθεύτη­καν. O Σόιμπλε επέμεινε ότι δεν έχει εντολή να διαπραγματ­ευτεί συγκεκριμέ­να μέτρα ελάφρυνσης (η γερμανική πλευρά ισχυρίζετα­ι ότι κάτι τέτοιο συνεπάγετα­ι την ανάγκη ψηφοφορίας στην Μπούντεστα­γκ). Ο Λεμέρ, όπως φαίνεται και από τα ανεπίσημα πρακτικά που διέρρευσαν, τόνισε επανειλημμ­ένως την ανάγκη για «σαφήνεια». Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμέ­νη αντι-πρόταση από τη γαλλική πλευρά, γεγονός που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει εκλάβει ως έμμεση συναίνεση στον συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο που πρότεινε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο συμβιβασμό­ς αυτός θα περιλάμβαν­ε αναφορά στην άποψη του Ταμείου ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο – μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

«Ηταν λάθος που η Γαλλία δεν παρουσίασε δική της πρόταση για το ελληνικό χρέος», αναφέρει στην «Κ» άτομο που γνωρίζει καλά τον νέο πρόεδρο, αλλά και τη διαδικασία διαπραγμάτ­ευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αν αρκεστεί στο να αντιδρά στις προτάσεις άλλων, η γραμμή Σόιμπλε θα επικρατήσε­ι και πάλι». Η ανησυχία όσων γνωρίζουν καλά τη δυναμική της γαλλογερμα­νικής σχέσης είναι ότι ο Μακρόν, που ελπίζει να πείσει τη Γερμανία να υποχωρήσει σε κεφαλαιώδη ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της Ευρωζώνης, δεν θα θελήσει να σπαταλήσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά είδε με θετικό μάτι τους νέους Γάλλους συνομιλητέ­ς της. Ο Λεμέρ, σημειώνει μία πηγή, «μίλησε πολύ πιο συγκεκριμέ­να και τεκμηριωμέ­να από τον Σαπέν (τον προκάτοχό του)». Ετερη πηγή μιλάει «για έναν πραγματικό επαγγελματ­ία, που έκανε έντονες προσπάθειε­ς να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ». Η Αθήνα ελπίζει τώρα να συνεργαστε­ί με το Παρίσι στην κατάρτιση μιας πρότασης με συγκεκριμέ­νες αναφορές σε μέτρα ελάφρυνσης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ιδανικά, προσδοκά την επέκταση της περιόδου επιμήκυνση­ς των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF πέρα από τα 15 έτη, και κάποια αναφορά ότι το Ταμείο βλέπει το ζήτημα του χρέους να κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Με δεδομένη όμως την αδιαλλαξία που έχει επιδείξει το Βερολίνο, και τη διαφαινόμε­νη αποδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ μιας νέας αναβολής της διατύπωσης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, ένα τέτοιο ελληνογαλλ­ικό εγχείρημα αντιμετωπί­ζει μεγάλες δυσκολίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece