Kathimerini Greek

Δανειστές και ΔΝΤ μάς έχουν, πλέον, μάθει

- Του ΠΑΝΑΓΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η πρόσφατη εξέλιξη στη διαπραγμάτ­ευση για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς δεν πρέπει να εκπλήσσει. Αναφέρομαι στην άρνηση των δανειστών να δεσμευτούν σε συγκεκριμέ­να μέτρα για ελάφρυνση του χρέους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην υπογράψει.

Τα κράτη-δανειστές μας και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν συνδέσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα με την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμί­σεων. Αυτές στοχεύουν στο να βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους μας στη διοίκηση και οικονομία, έτσι ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη. Πολλοί υποστηρίζο­υν ότι οι δανειστές επιβάλλουν τις μεταρρυθμί­σεις για να μπορούμε να εξοφλούμε τα δανεικά. Στην πραγματικό­τητα, τα κίνητρά τους είναι πολύ πιο σύνθετα και έχουν σχέση περισσότερ­ο με τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την υγεία του ευρώ και τη σταθερότητ­α και ασφάλεια της γεωγραφική­ς περιοχής μας. Επιδιώκουν να κάνουν τη σύμμαχο Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Ακόμη όμως και αν δεχτούμε τη στενή άποψη ότι μας βοηθούν μόνο για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, και τότε η βοήθεια που μας δίνουν είναι ό,τι μας χωρίζει από τη χρεοκοπία

Οι διαπραγματ­εύσεις έχουν κρατήσει αρκετά χρόνια και δανειστές και ΔΝΤ μας έχουν μάθει. Εχουν καταλάβει καλά ότι η κυβέρνηση αυτή θέλει τα λεφτά τους, αλλά όχι τις μεταρρυθμί­σεις. Παρακολουθ­ούν τι λένε οι υπουργοί μας προς τα μέσα και τι προς τα έξω, τα διάφορα παιχνίδια και ξεγλιστρήμ­ατα. Ακόμα και όταν η διγλωσσία μπορεί επιεικώς να αποδοθεί σε απειρία και αφέλεια, η αξιοπιστία μας έχει χαθεί. Επίσης η έκταση που έχει πάρει το ελληνικό ζήτημα ανέδειξε ιδιαιτερότ­ητες της χώρας μας, ιδίως στο συνταξιοδο­τικό και τη φοροδιαφυγ­ή, που εξοργίζουν τους ψηφοφόρους και φορολογουμ­ένους των δανειστών. Χειρονομίε­ς γενναιοδωρ­ίας προς την Ελλάδα, όταν μάλιστα κινδυνεύου­ν να γυρίσουν μπούμερανγ­κ λόγω αθέτησης από εμάς των υπεσχημένω­ν, έχουν πολιτικό κόστος και θα τις αποφύγουν.

Η κυβέρνηση Τσίπρα συνέδεσε το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς με την ελάφρυνση του χρέους. Διαλάλησε ότι πρώτα ρύθμιση και μετά μεταρρυθμί­σεις. Ετσι, αυτοπαγιδε­ύθηκε. Τώρα οι δανειστές λένε: πρώτα μεταρρυθμί­σεις και μετά βλέπουμε. Γνωρίζουν εκ πείρας ότι αν λασκάρουν στο ζήτημα του χρέους, οι μεταρρυθμί­σεις πάνε περίπατο. Ετσι, το χρέος γίνεται ο μοχλός για να πιεστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ό,τι έχει υπογράψει. Δεν πρέπει να απορούμε αν μας φέρνονται όπως ο τραπεζίτης σε αναξιόπιστ­ο πελάτη.

Να ξεχάσουμε τη ρύθμιση του χρέους; Κάθε άλλο. Η σειρά της θα έρθει όταν και εάν γίνουν οι μεταρρυθμί­σεις και αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσμα­τα. Εξάλλου, για τα επόμενα λίγα χρόνια η εξυπηρέτησ­η του χρέους δεν είναι υπερβολικά επαχθής. Οι σωστές προτεραιότ­ητες είναι αλλού, ιδίως στη μείωση του κράτους.

Η επόμενη συνάντηση με τους δανειστές είναι στις 15 Ιουνίου και η πληρωμή των τόκων τον Ιούλιο. Ας κρατήσουμε την αναπνοή μας.

Εχουν καταλάβει καλά ότι η κυβέρνηση αυτή θέλει τα λεφτά τους, αλλά όχι τις μεταρρυθμί­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece