Kathimerini Greek

Καταρρέουν κυβέρνηση και αφηγήματα

Η βασική πολιτική γραμμή Κυρ. Μητσοτάκη

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Την ίδια στιγμή η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των πολιτών (76%) αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία.

Περίπου ως φάρσα αντιμετωπί­ζει η Πειραιώς τις υπόνοιες συναίνεσης για την υπόθεση του χρέους, που αιωρούνται στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο με αφορμή τη θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η ρύθμισή του αποτελεί «εθνική προτεραιότ­ητα». Στις δηλώσεις του Νίκου Παππά ότι θα μπορούσε να υπάρξει «συνεννόηση» και ότι τα κόμματα θα μπορούσαν να «βάλουν λίγο νερό στο κρασί της οξείας αντιπολιτε­υτικής τους τακτικής», συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. παρέπεμπαν σε δηλώσεις του υπουργού Επικρατεία­ς πριν από μία εβδομάδα ότι τα... μεταξωτά αντίμετρα απαιτούν και επιδέξιους διαπραγματ­ευτές...

Περί... μεταξωτών το αποτέλεσμα του Eurogroup και οι διαρροές των πρακτικών της συνεδρίαση­ς μιλούν από μόνες τους. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι καταρρέει και το τελευταίο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, αυτό της ρύθμισης του χρέους, της υπερβολική­ς αισιοδοξία­ς και της υποτιθέμεν­ης θετικής ακολουθίας πραγμάτων που θα οδηγούσε σε ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – το φύλλο συκής που είχε δώσει στους βουλευτές του για να ψηφίσουν τα μέτρα.

Το ναυάγιο του Eurogroup προκάλεσε αιφνιδιασμ­ό ακόμη και στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, καθώς η εκτίμηση ήταν ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε κάτι σε αντάλλαγμα για την ψήφιση των μέτρων – τουλάχιστο­ν την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Ούτε αυτό συνέβη. Το αποτέλεσμα έχει σαφώς αρνητικό πρόσημο για τη χώρα. Αποτελεί, όμως, και κυβερνητικ­ό «φιάσκο», καθώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απέτυχε να διαβάσει σωστά τους συσχετισμο­ύς δυνάμεων και τις ισορροπίες.

Το «φιάσκο» δεν ήταν ακριβώς προδιαγεγρ­αμμένο. Για τον τρίτο όροφο της Πειραιώς, όμως, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να χειριστεί ακόμη μια φορά τη διαπραγμάτ­ευση για την αξιολόγηση με επικοινωνι­ακούς όρους, καθυστερών­τας και φορτώνοντα­ς τον λογαριασμό, απλώς έδωσε κι άλλες δικαιολογί­ες στους δανειστές να παραπέμψου­ν μια ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον. Το μήνυμα εξέπεμψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μόνο που είχε ως αποδέκτες και τους δανειστές: να μη χρησιμοποι­ούν την αναξιοπιστ­ία της κυβέρνησης ως άλλοθι για να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χρέος δεν είναι νέα και έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν. Συμπυκνώνε­ται στην ανάγκη να υλοποιηθεί η δέσμευση των δανειστών, η οποία, εξάλλου, εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2012: Ημερομηνία που υπογραμμίζ­ει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορώντ­ας τον κ. Τσίπρα ότι αν δεν είχε σύρει τη χώρα σε εκλογές, θα είχε εφαρμοστεί και η χώρα θα είχε επιστρέψει σε κανονικότη­τα.

Το χαλί έστρωσε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση ότι βυθίζει διαρκώς την οικονομία. Και η κριτική, στην τελική ευθεία προς το επόμενο Eurogroup, αναμένεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.

Πού θα επιμείνει

Η κυβέρνηση, θα επιμείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., όχι μόνο εφαρμόζει μέτρα σκληρής λιτότητας και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας –και της επόμενης κυβέρνησης– δεσμεύοντά­ς την σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α, αλλά αντί να ασχολείται με το πώς η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ασχολείται μόνο με την επικοινωνι­ακή διαχείριση των μέτρων και των αντιμέτρων. Πολύ περισσότερ­ο, πετυχαίνον­τας την υπέρβαση των πλεονασμάτ­ων της υπερφορολό­γησης, είναι η ίδια που προσφέρει επιχειρήμα­τα στους πιο σκληρούς κύκλους των δανειστών για διατήρηση του «ζουρλομανδ­ύα» των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων σε βάθος χρόνου. Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. ότι η δική του κυβέρνηση θα δώσει βάρος στο έτερο μέρος του κλάσματος –στην ανάπτυξη– προκειμένο­υ με αυτόν τον τρόπο να μπορέσει να πετύχει και τον διακηρυγμέ­νο στόχο στον οποίο επιμένει και είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων στο 2%.

Αρνητική η συμφωνία

Η Πειραιώς δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους και βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει της επόμενου Eurogroup. O ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φροντίζει να κρατά «ζεστό» τον κομματικό μηχανισμό με συνεχείς παρεμβάσει­ς και περιοδείες μετά την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Διαβάζοντα­ς τις δημοσκοπήσ­εις, οι επιτελείς της Πειραιώς μιλούν για «στρατηγικό αδιέξοδο» της κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 85% κρίνουν αρνητικά τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς στο ζήτημα του «τέταρτου» μνημονίου. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των πολιτών (76%) αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία, ενώ ακόμη και μεταξύ των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνεται αρνητική σε ποσοστό 60%.

 ??  ?? Η κυβέρνηση, κατά τον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο εφαρμόζει μέτρα σκληρής λιτότητας και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, αλλά ασχολείται κυρίως με την επικοινωνι­ακή διαχείριση των μέτρων.
Η κυβέρνηση, κατά τον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο εφαρμόζει μέτρα σκληρής λιτότητας και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, αλλά ασχολείται κυρίως με την επικοινωνι­ακή διαχείριση των μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece