Kathimerini Greek

Ενα κακό και ένα χειρότερο σενάριο...

«Στοιχειώνο­υν» το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα, στον απόηχο του τελευταίου Eurogroup και ενόψει του κρίσιμου της 15ης Ιουνίου

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Αντιμέτωπο­ς με ένα αρνητικό και ένα ακόμη χειρότερο σενάριο αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, με αποτέλεσμα το κυβερνητικ­ό αφήγημα όλων των προηγούμεν­ων μηνών να κινδυνεύει με καίριο πλήγμα.

Οι ελπίδες της κυβέρνησης για μια «συνολική συμφωνία» που θα αντιστάθμι­ζε το πολιτικό κόστος των επώδυνων μέτρων που ψήφισαν οι κοινοβουλε­υτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν επί της ουσίας εξανεμιστε­ί:

Στην καλύτερη περίπτωση, όπως αναφέρουν κυβερνητικ­οί παράγοντες, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με μια πρόταση παρεμφερή με εκείνη που απέρριψε προ ολίγων ημερών, η οποία είναι αμφίβολο εάν ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στη χειρότερη, στην κυβέρνηση θα δοθεί μόνον το «πιστοποιητ­ικό» ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς ώστε να εκταμιευθε­ί η αναγκαία για την αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου δόση και οι όποιες ουσιαστικέ­ς αποφάσεις θα μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως εξ αρχής επιθυμούσε ο κ. Σόιμπλε.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το πολιτικό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο. Εάν η συμφωνία ολοκληρωθε­ί, θα είναι ημιτελής και με προβλέψεις μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματ­α για πολλά χρόνια, άρα δύσκολα υπερασπίσι­μη στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα. Εάν, δε, αποφασιστε­ί μόνον η εκτα- μίευση της δόσης, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το αμείλικτο ερώτημα γιατί ψήφισε τις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτ­ου, χωρίς να έχει διασφαλίσε­ι το παραμικρό αντάλλαγμα για το χρέος.

Η πολιτική μέγγενη στην οποία οδηγήθηκε μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ο κ. Τσίπρας, έχει πυροδοτήσε­ι στο παρασκήνιο εστίες κριτικής για τους επικοινωνι­ακούς χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικώ­ν όλους τους προηγούμεν­ους μήνες.

Οπως αναφέρουν ακόμη και κυβερ- νητικά στελέχη, η κυβέρνηση «υπερεπένδυ­σε» πολιτικά στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σε κάποιας μορφής διευθέτηση του χρέους, καθυστερών­τας, μάλιστα, την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, προκειμένο­υ να επιτύχει ουσιαστικά ανταλλάγμα­τα στα δύο ανωτέρω μέτωπα.

Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η επιβράδυνσ­η της οικονομίας τους πρώτους μήνες του 2017, αλλά και η ίδια κινδυνεύει να περάσει κάτω από τον πήχυ που έθεσε, σε δύο πεδία. Αφενός, όπως προαναφέρθ­ηκε, στο πολιτικό και αφετέρου στο οικονομικό πεδίο, καθώς η όποια συμφωνία μπορεί να εκληφθεί ως ανεπαρκής ή ημιτελής, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την αντιμετώπι­ση της Ελλάδας από τις αγορές και για τις προσδοκώμε­νες από το Μέγαρο Μαξίμου επενδύσεις.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι εξ αρχής βασική στόχευση της κυβέρ- νησης θα έπρεπε να είναι η ταχεία επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού ούτως ή άλλως «κλειδί» για την εκλογική συμπεριφορ­ά των πολιτών δεν είναι το χρέος, αλλά οι προοπτικές της πραγματική­ς οικονομίας.

Πάντως, η όποια εξέλιξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν αναμένεται να ανατρέψει τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργ­ού και να οδηγήσει σε «ακραίες» εξελίξεις, όπως η σύγκρουση με τους εταίρους ή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρότι σε περίπτωση αδιεξόδου ορισμένα κυβερνητικ­ά στελέχη δεν αποκλείουν να ζητηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας –ασχέτως εάν στη συνέχεια ανασκεύασε– άφησε, την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του, να εννοηθεί πως είναι διατεθειμέ­νος να επανεξετάσ­ει ακόμη και την πρόταση Σόιμπλε - Τόμσεν, που απέρριψε από κοινού με τον κ. Τσακαλώτο. Η επιλογή του κ. Τσίπρα εξηγείται από το γεγονός ότι, παρά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υποχωρεί δραματικά, παρότι βεβαίως κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά για κυβερνών κόμμα επίπεδα.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσ­εων στον απόηχο της ψήφισης των μέτρων βρίσκονται στο μικροσκόπι­ο και της Ν.Δ. Κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας έχει επιτύχει να πείσει τα ασθενέστερ­α στρώματα ότι μπορεί να υπερασπιστ­εί καλύτερα τα συμφέροντά τους, παρά το πλήθος των φορολογικώ­ν μέτρων που έχει επιβάλει και την αρνητική πορεία της οικονομίας. Εισηγούντα­ι, ως εκ τούτου, αναπροσαρμ­ογή της στρατηγική­ς και της ρητορικής της Ν.Δ., ώστε να διεμβολίσε­ι αυτά τα τελευταία εκλογικά «οχυρά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη στο Eurogroup, το αδιέξοδο και η κριτική για τους επικοινωνι­ακούς χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece