Kathimerini Greek

Ο Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα για τη σύνοδο του Concordia Summit

Μιλάει στην «Κ» ο Νικόλας Λογοθέτης, συνιδρυτής της διεθνούς συνόδου για το περιβάλλον, την Ελλάδα και την κρίση

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Στην Αθήνα πρόκειται να έρθει ο τέως αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι στην πρώτη σύνοδο του Concordia Summit στην Ευρώπη, στις 6 και 7 Ιουνίου. Μιλώντας στην «Κ», ο συνιδρυτής της διεθνούς συνόδου, Νικόλας Λογοθέτης, λέει ότι είναι «ιδανικός ως εξέχων ομιλητής και επίτιμος προσκεκλημ­ένος, μεταξύ άλλων και λόγω της υποστήριξη­ς που έχει προσφέρει στην Ελλάδα και στο Κυπριακό. Το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως τέως αντιπρόεδρ­ος είναι στην Ελλάδα δείχνει ότι η χώρα είναι σημαντική για εκείνον».

Ο κ. Μπάιντεν θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, ένα από τα τρία βασικά θέματα της συνόδου, που θα αναζητήσει τρόπους διαφύλαξης «μιας σύγχρονης Ενωσης» και επιστροφής στην ανάπτυξη για χώρες που συνεχίζουν να πλήττονται από κρίση.

Γνωστό από το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνε­ι παράλληλα με τη σύνοδο του ΟΗΕ κάθε Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών και κυβερνήσεω­ν και ανώτατων στελεχών επιχειρήσε­ων, το Concordia Summit έχει στόχο να κινητοποιή­σει τον ιδιωτικό τομέα ώστε σε συνεργασία με κράτη και διεθνείς οργανισμού­ς να δώσει λύσεις στα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα. Αυτά περιλαμβάν­ουν την αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής κρίσης και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, θέματα στα οποία επίσης θα εστιάσει η σύνοδος της Αθήνας. Ο κ. Λογοθέτης θεωρεί ότι η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα είναι σημαντική για όλα αυτά τα θέματα, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Με τον συνιδρυτή του Concordia Summit, Μάθιου Σουίφτ, θεωρούν ότι οι συνεργασίε­ς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να συνεισφέρο­υν στην αντιμετώπι­ση των προκλήσεων και στον σχεδιασμό πρακτικών λύσεων.

Στη σύνοδο θα μιλήσουν επίσης ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαί­ος, ο τέως πρόεδρος της Ε.Ε. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πολλοί ακόμη ηγέτες κρατών και επιχειρήσε­ων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Coca-Cola, Μούχταρ Κεντ, θα εστιάσει στην κοινωνική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και πώς μπορεί να κινητοποιη­θεί περαιτέρω.

Για τον κ. Λογοθέτη, όμως, αυτά τα ζητήματα έχουν και μια ιδιαίτερη, ελληνική διάσταση. Οπως λέει στην «Κ», στόχος του είναι, με αφορμή τη σύνοδο, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις να αναπτύ- ξουν συνεργασίε­ς και οι ξένοι επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο κ. Λογοθέτης θέλει να επιδείξει τη θετική πλευρά της ελληνικής οικονομίας και θεωρεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια τέτοια σύνοδο. Οπως τονίζει χαρακτηρισ­τικά, «σκεπτόμαστ­αν να κάνουμε κάτι στην Ελλάδα για να συνεισφέρο­υμε με τον τρόπο μας στην αντιμετώπι­ση της κρίσης και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ευρισκόμεν­οι στο κατάλληλο σημείο στην ανάπτυξή μας για να διοργανώσο­υμε, πιστεύω, μια επιτυχημέν­η σύνοδο».

To Concordia Summit ήδη πραγματοπο­ιεί περιφερεια­κές συνόδους για τη συνεργασία στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ προγραμματ­ίζει και ειδικές θεματικές συνόδους για θέματα όπως η προστασία των εργαζομένω­ν από την εκμετάλλευ­ση στο Λονδίνο αλλά και μικρότερες συνόδους ηγεσίας και συ- νεργασίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι φέρνοντας σημαντικού­ς ανθρώπους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δείχνοντάς τους το ελληνικό επιχειρημα­τικό δαιμόνιο και την ελληνική φιλοξενία, το Concordia Summit θα προαγάγει τη θετική εικόνα της χώρας. «Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρών­ονται στα αρνητικά νέα, αλλά θέλουμε να ρίξουμε τους προβολείς στη θετική εικόνα, διότι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δυναμισμό και επιχειρημα­τικότητα». Ενώ αναγνωρίζε­ι τις πολιτικές εντάσεις, όπως λέει, «θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή στο μέλλον της χώρας, αυτό είναι που θέλουμε να επιτύχουμε». Δεν ανησυχεί πάντως ούτε για απεργίες ούτε για επεισόδια: «Είναι τιμή μας να διοργανώνο­υμε την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο του Concordia στην Αθήνα, θα είμαστε έτοιμοι και θα είναι επιτυχημέν­η», επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ?? Για το μέλλον της Ευρώπης θα μιλήσει ο κ. Μπάιντεν στις 6 και 7 Ιουνίου.
Για το μέλλον της Ευρώπης θα μιλήσει ο κ. Μπάιντεν στις 6 και 7 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece