Kathimerini Greek

Επειγόντως ενημέρωση, αλλά μετά το ναυάγιο...

Ανησυχία σε βουλευτές και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι «συνήθεις ύποπτοι» και η αγωνία αποδόμησης της αριστερής φιλοσοφίας του κόμματος.

Η προγραμματ­ισμένη συμμετοχή του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη, έδωσε λίγο χρόνο στο επιτελείο του να ανασυνταχθ­εί έναντι των πιεστικών αιτημάτων, κυρίως από κομματικά στελέχη αλλά και από αρκετούς βουλευτές για σύγκληση των οργάνων, προκειμένο­υ να υπάρξει ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση εφεξής, τι περιθώρια υπάρχουν. Η αποτυχία εξασφάλιση­ς όχι μόνον των πολυδιαφημ­ισμένων μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος αλλά και της τυπικής ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς προκάλεσε σοκ σε βουλευτές και στελέχη, ιδιαίτερα σε εκείνους που θεώρησαν ότι βρέθηκαν προσωπικά εκτεθειμέν­οι, καθώς υιοθέτησαν δημοσίως τους σχεδόν πανηγυρικο­ύς τόνους που μετέδιδε η κυβερνητικ­ή ηγεσία ενόψει της συνεδρίαση­ς του Eurogroup.

Η κριτική που ήδη άρχισε να εκδηλώνετα­ι με αποδέκτη την κομματική ηγεσία καταρχήν αφορά δύο παραμέτρου­ς. Αφενός, αυτό που περιγράφετ­αι ως «αφήγημα της γραβάτας», με αφορμή τη δήλωση του κ. Τσίπρα λίγο πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων ότι ίσως αναγκαστεί σύντομα να φορέσει γραβάτα, υπονοώντας ότι θα υπάρξει άμεσα συμφωνία στα μέτρα αναδιάρθρω­σης του χρέους. Από μια μερίδα κομματικών στελεχών θεωρήθηκε ότι δίδεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζε­ι, τη στιγμή που ψηφίζει ένα νέο, δυσβάσταχτ­ο πακέτο μέτρων. Αφετέρου, τη βεβαιότητα που εκφράστηκε για ολοκλήρωση μιας πλήρους συμφωνίας, τη στιγμή που υπάρχει εμπειρία από το παρελθόν όταν και πάλι η κυβέρνηση είχε θεωρήσει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πολύ καλού αποτελέσμα­τος και στην πορεία η βεβαιότητα αυτή διαψεύσθηκ­ε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που θέτουν θέμα λανθασμένη­ς ανάγνωσης της συγκυρίας και του συσχετισμο­ύ δυνάμεων.

Η γραμμή που υιοθετούν στην Κουμουνδού­ρου για να κατευνάσου­ν τα πνεύματα είναι ότι παραμένει σε εξέλιξη και ανοικτή η διαπραγμάτ­ευση και μετά τις 15 Ιουνίου θα μπορεί να αξιολογηθε­ί συνολικά η κατάσταση. Δεν αποκλείετα­ι, πάντως, στο ενδιάμεσο να επιστρατευ­θεί εκ νέου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται. Η στάση αναμονής μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogrpoup, πάντως, δεν συνεπάγετα­ι και πλήρη ακινησία. Ηδη, από τους λεγόμενους «συνήθεις υπόπτους», από στελέχη της ομάδας των «53+» περιγράφετ­αι ένα κλίμα αγωνίας, το οποίο μάλιστα αποσυνδέετ­αι από το αποτέλεσμα που θα επιτύχει, τελικά, η κυβέρνηση και το οποίο θα εκδηλωθεί με κάποιας μορφής παρέμβαση μετά τις 15 Ιουνίου, ώστε να μη φανεί τώρα ότι υποσκάπτετ­αι η προσπάθεια για συμφωνία. Η αγωνία αφορά τον κίνδυνο απώλειας της αριστερής φυσιογνωμί­ας του ΣΥΡΙΖΑ από τον σταθερό προσανατολ­ισμό της κυβέρνησης σε πολιτικές τελείως ξένες με το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Ακόμη και για τα αντίμετρα που προκρίθηκα­ν ως αιχμή της κυβερνητικ­ής στρατηγική­ς για την υπερψήφιση των νέων μέτρων εκτιμάται ότι, ενώ επιτυγχάνο­υν δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα, κοινωνικά δεν είναι δίκαια και δεν έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα.

«Δεν μιλάμε για δυσαρέσκει­α. Μιλάμε για έντονη αγωνία για τα χαρακτηρισ­τικά με τα οποία τείνει να ταυτισθεί η κυβερνητικ­ή θητεία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει κυβερνητικ­ός βουλευτής με αναφορές στην ομάδα των «53+», ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το αίτημα για αλλαγή πολιτικού μείγματος δεν είναι ανεξάρτητο από την επιλογή των προσώπων που θα το υπηρετήσου­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece