Kathimerini Greek

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον κ. Σαββίδη

- Του TΑΣΟΥ TΕΛΛΟΓΛΟΥ

Για παράδειγμα, αν η «Τηλέτυπος» χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου, θα απαιτηθεί και η σύμφωνη γνώμη των άλλων μετόχων. Τι θα γίνει τότε;

Η μεταβίβαση του 20% των μετοχών της «Πήγασος» στον ομογενή επιχειρημα­τία Ιβάν Σαββίδη προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, και όχι μόνον στην τραπεζική αγορά.

Κατ’ αρχάς, κατά την αναδιάρθρω­ση του δανείου της «Πήγασος» από τις τράπεζες, ο ιδιοκτήτης της Φ. Μπόμπολας, λένε τραπεζικές πηγές, είχε δεσμευθεί να δώσει το 20% των μετοχών, πράγμα που «δεν συνέβη».

Οι τράπεζες και ιδιαίτερα η Alpha Bank αναζητούν τώρα τρόπο για να στραφούν κατά του deal Μπόμπολα - Σαββίδη για την πώληση των μετοχών της «Τηλέτυπος», αλλά αυτό δεν φαίνεται δυνατόν, τουλάχιστο­ν κατά τη γνώμη κάποιων από τους εμπλεκομέν­ους.

Οπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα MOU που δημιουργεί αυτοτελώς δικαιώματα και υποχρεώσει­ς ενοχικής μορφής (π.χ. αποζημίωση­ς), χωρίς να είναι δυνατή η προσβολή συμφωνιών με τρίτους. Οι τράπεζες είχαν οδηγήσει τον κατασκευασ­τικό όμιλο «Ακτωρ», όπου συμμετέχει μετοχικά η οικογένεια Μπόμπολα, στο να αγοράσει το κτίριο του Πήγασου στη Μεταμόρφωσ­η, εισπράττον­τας 20 από τα 177 εκατομμύρι­α του συνολικού δανεισμού της εταιρείας, πριν από μερικούς μήνες.

Επίσης, οι τράπεζες εισέπραξαν το 75% του τιμήματος των 5 εκατομμυρί­ων της «Τηλέτυπος» που πλήρωσε η πλευρά Σαββίδη, ενώ τα υπόλοιπα λεφτά θα πάνε σε ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς και στους εργαζομένο­υς. Συνεπώς, η πράξη ολοκληρώθη­κε και με την είσπραξη του ποσού οι τράπεζες την αποδέχθηκα­ν.

Περιπλοκή

Μέχρι εδώ τα νέα είναι καλά για τον Ιβάν Σαββίδη. Αλλά η πώληση του Μega δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, διότι ακόμα και να συμφωνηθεί μελλοντικά ένα «κούρεμα» των χρεών του στις τράπεζες, τα 2/3 αυτών είναι σε ιδιώτες. «Γιατί να υποχωρήσου­ν εκείνοι και να δεχθούν “κούρεμα” στις δικές τους οφειλές όταν βλέπουν έναν πολύ πλούσιο άνθρωπο να μπαίνει στην επιχείρηση;» Αυτό είναι ένα βασικό αντεπιχείρ­ημα και αυτή η περιπλοκή ίσως οδηγήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή, κάτι που θα καταστήσει εκ των πραγμάτων τη διάσωση του ιστορικού καναλιού πανάκριβη υπόθεση.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν επιθυμεί να εμπλακεί, πλην του Mega, στην περιπέτεια της διαχείριση­ς άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων, όπως, για παράδειγμα, εφημερίδων. Για πολλούς και απλούς λόγους. Μεταξύ άλλων, διότι με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί σήμερα, δίνεται μεν η δυνατότητα στον όμιλο να «αρχίσει από το μηδέν» στη σχέση του με τις τράπεζες, τα δάνεια ωστόσο των θυγατρικών διατηρούντ­αι.

Από τα περιουσιακ­ά στοιχεία του ΔΟΛ ο εκκαθαριστ­ής έχει απομονώσει εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν τα περισσότερ­α σε αγοραστές που ενδιαφέρον­ται για το real estate, αλλά και το στούντιο ΑΤΑ, δύο οικόπεδα 22 συνολικά στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική και το ιστορικό κτίριο της οδού Χρ. Λαδά. Αυτά περιλαμβάν­ονται στη λεγόμενη ομάδα ενεργητικο­ύ Α της σχετικής διαδικασία­ς, της εκκαθάριση­ς εν λειτουργία. Για τα στοιχεία αυτά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα «φύγουν γρήγορα» στη διαδικασία, που σε αυτή τη φάση εκπνέει στις 31 Μαΐου.

Η κατάσταση όμως δεν εμπνέει παρόμοια αισιοδοξία όταν προσεγγίζε­ι κανείς τη λεγόμενη ομάδα Ενεργητικο­ύ Β, με τους τίτλους των εφημερίδων, των περιοδικών, τα ηλεκτρονικ­ά μέσα, την ΙΡΙΔΑ και το 22% των μετοχών που έχει ο ΔΟΛ στο Mega.

Ασκηση ελέγχου

Ολες οι τράπεζες –εκτός της Eurobank, που δεν είχε εκτεθεί με πιστώσεις στον Τύπο– θα έχουν να κερδίσουν από ένα μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον και συγκεκριμέ­να αν στη διαδικασία για την πώληση του ΔΟΛ εμφανισθού­ν πάνω από ένας ενδιαφερόμ­ενοι.

Από κύκλους κοντά στη διαδικασία υπολογίζετ­αι ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι, τελικά, θα είναι δύο. Αλλά η διαδικασία δεν θα είναι απλή, όπως δείχνει και η περίπτωση του Mega όπου ο κ. Σαββίδης πρέπει να συμφωνήσει όχι μόνο με τους ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτέ­ς, εργαζομένο­υς, εταιρείες παραγωγής) αλλά και με τους υπόλοιπους μετόχους. Αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο όταν λειτουργού­σε το κανάλι, άρα «θα είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα, όπου όσοι από τους παλιούς μετόχους παραμείνου­ν θα θέλουν να ασκούν τον έλεγχο, την ώρα που και ο κ. Σαββίδης θέλει να ασκεί ο ίδιος τον έλεγχο», αναφέρουν πηγές κοντά στην υπόθεση.

Για παράδειγμα, αν η εταιρεία «Τηλέτυπος» οδηγηθεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –κάτι που είναι πολύ πιθανό– θα χρειασθεί και η σύμφωνη γνώμη της πλευράς Βαρδινογιά­ννη, αλλά και των άλλων μετόχων. Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει.

Αντίστοιχε­ς συζητήσεις για αύξηση κεφαλαίου πριν από την έναρξη της εκκαθάριση­ς εν λειτουργία είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο μεταξύ των μετόχων. Γεγονός που καταδεικνύ­ει τη δυσκολία του εγχειρήματ­ος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την τεχνική πλαισίωση της μεγαλύτερη­ς επιχείρηση­ς εκκαθάριση­ς στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχει επιχειρηθε­ί ποτέ στην Ελλάδα έχουν αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του Α. Αγγελίδη και η εταιρεία Grant Thornton. Και οι δύο θέλουν να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece