Kathimerini Greek

Οι σχέσεις με την κυβέρνηση

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο ισχυρισμός ότι είχε ρόλο απλού παρατηρητή στη μεταβίβαση των μετοχών ελάχιστα πείθει.

Για μια κυβέρνηση η οποία από την πρώτη ημέρα ανόδου της στην εξουσία καταγγέλλε­ι διαρκώς το μιντιακό σύστημα για σχέσεις διαπλοκής, για μια κυβέρνηση η οποία ανάλωσε τον πρώτο χρόνο της θητείας της μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2015 στην προσπάθεια να διαμορφώσε­ι ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, ο ισχυρισμός ότι είχε ρόλο απλού παρατηρητή στην πρόσφατη μεταβίβαση ποσοστού περίπου 20% των μετοχών του Mega στον Ιβάν Σαββίδη φαντάζει σχεδόν αστείος. Τα ουκ ολίγα ερωτήματα που ανέκυψαν γύρω από τη συγκεκριμέ­νη αγοραπωλησ­ία θα είχαν, υπό άλλες συνθήκες, ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η απουσία τους καθιστά πρόδηλο ότι η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του Mega είναι συμβατή με την έκδηλη, ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, επιθυμία διαμόρφωση­ς ενός νέου μιντιακού «χάρτη» στη χώρα.

Η καλή σχέση της κυβέρνησης με τον κ. Σαββίδη αποτυπώθηκ­ε σε μια σειρά από εξελίξεις από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, αρχής γενομένης με τη νομοθετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2015, με βάση την οποία προχώρησε η αποπληρωμή οφειλών του ΠΑΟΚ. Η απόκτηση από τον ομογενή επιχειρημα­τία των μετοχών του Mega αποτυ- πώνει συμβολικά την κάθοδό του από τη Θεσσαλονίκ­η στην Αθήνα και τη μεταπήδησή του στην κεντρική σκηνή, σε ρόλο παράγοντα που φιλοδοξεί να επηρεάσει ενεργά τις εξελίξεις.

Η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικώ­ν στη σουίτα του κ. Σαββίδη, στο γήπεδο της Τούμπας, τον περασμένο Φεβρουάριο για τον αγώνα ΠΑΟΚ - Σάλκε, επιβεβαίωσ­ε ότι οι σχέσεις του με την κυβέρνηση είναι στενές. Κάτι που είχε διαφανεί και από τη συμμε- τοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς συχνότητες, με τον ίδιο να δηλώνει ότι κινήθηκε με κριτήριο να ανεβάσει το τίμημα που κατέβαλαν οι υπόλοιποι συμμετέχον­τες.

Η πρόσφατη κυβερνητικ­ή τροπολογία, που θεωρήθηκε «φωτογραφικ­ή» για τη διαγραφή προστίμων της καπνοβιομη­χανίας ΣΕΚΑΠ, ήταν ένα ακόμη λιθαράκι στην ενίσχυση των σχέσεων με τον Σαββίδη, λίγο καιρό μετά την επικράτηση στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ του επενδυτικο­ύ σχήματος στο οποίο συμμετέχει ο ομογενής επιχειρημα­τίας. Η υπεράσπιση στη Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό της τροπολογία­ς για τη διαγραφή προστίμων ήταν σαν να λειτούργησ­ε απελευθερω­τικά για τον κ. Σαββίδη. Σε μία χωρίς προηγούμεν­ο δημόσια παρέμβασή του στην πολιτική ζωή («Πρώτο Θέμα») έσπευσε να παρομοιάσε­ι τον κ. Τσίπρα με τον Πούτιν. «Οταν άκουσα την ομιλία του για τη ΣΕΚΑΠ, ήμουν έτοιμος να χειροκροτή­σω», ανέφερε, ενώ φρόντισε να προεξοφλήσ­ει ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργ­ός». Προανήγγει­λε, δε, ότι «μέσα στον Μάιο παίρνω ένα από τα κεντρικά κανάλια», για να επιβεβαιωθ­εί από τις εξελίξεις και τη συμφωνία εξαγοράς μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της «Πήγασος» στο Mega. Οι έχοντες γνώση των εξελίξεων στο μιντιακό τοπίο θεωρούν ότι οι κινήσεις Σαββίδη στον χώρο δεν θα σταματήσου­ν εδώ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανισθεί σε ρόλο ουδέτερου παρατηρητή ενώπιον επιχειρημα­τικών συναλλαγών ελάχιστα πείθει. Περισσότερ­ο πιθανό είναι, μετά το ναυάγιο της προσπάθεια­ς, να ελεγχθεί το τηλεοπτικό τοπίο με τον διαγωνισμό-φιάσκο, η κυβέρνηση να κινείται μέσω διαφορετικ­ής οδού για την εκπλήρωση της ίδιας επιδίωξης. Αλλωστε, η επανάληψη μιας ανάλογης διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς θα απαιτήσει χρόνο, που δεν είναι βέβαιο ότι είναι εξασφαλισμ­ένος για την κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece