Kathimerini Greek

Υψηλοί τόνοι από Μητσοτάκη

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

«Εσείς χαρίζετε πρόστιμα, εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», διεμήνυσε.

«Εγώ, πάντως, πρόστιμα δεν πρόκειται να χαρίσω σε κανέναν επιχειρημα­τία». Το επαναλάμβα­νε με έμφαση σε όλους τους συνομιλητέ­ς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από εκείνη την Παρασκευή που εμφανίστηκ­ε στη Βουλή και ρωτούσε επίμονα τον πρωθυπουργ­ό να του απαντήσει ποιον αφορούσε η χαριστική τροπολογία για το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ. Τελικά –με λίγη βοήθεια από τον Πάνο Καμμένο– το όνομα του κ. Σαββίδη αποκαλύφθη­κε στην Ολομέλεια.

«Εσείς χαρίζετε πρόστιμα, εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», διεμήνυσε από το βήμα των Βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης. Απηύθυνε μάλιστα προειδοποί­ηση ότι ο πρωθυπουργ­ός και οι «νέοι συνοδοιπόρ­οι της διαπλοκής» θα τον βρουν απέναντι. Η υπόθεση του Mega αναζωπύρωσ­ε το μέτωπο που βρισκόταν πρόσκαιρα σε ύφεση. Και η Ν.Δ. δεν προτίθεται να χαμηλώσει τους τόνους επιμένοντα­ς να φωτίζει το κάδρο μιας κυβέρνησης που διαπλέκετα­ι και επιχειρεί να στήσει «παρασύστημ­α» στα ΜΜΕ και όχι μόνον. Εξάλλου, η στάση του προέδρου της Ν.Δ. υπέρ της επιχειρημα­τικότητας και κατά της διαπλοκής αποδίδει και δημοσκοπικ­ά. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», σε ποσοστό άνω του 70% οι πολίτες κρίνουν ορθή τη στάση του κ. Μητσοτάκη. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι μισοί είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζε­ται ότι ο επιχειρημα­τίας στην επίμαχη συνέντευξή του είχε παρέμβει υπέρ του κ. Τσίπρα και κατά του κ. Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά δημόσια επιχειρημα­τίας εκθειάζει τον πρωθυπουργ­ό και βάλει εναντίον του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και του κοινοβουλε­υτικού συστήματος, επειδή επιχείρησα­ν να βάλουν φρένο στα επιχειρημα­τικά του συμφέροντα ζητώντας του να πληρώσει πρόστιμα από το λαθρεμπόρι­ο τσιγάρων της εταιρείας ΣΕΚΑΠ που από το 2013 βρίσκεται στην ιδιοκτησία του. Η Ν.Δ. έκανε τότε λόγο για «ολιγάρχες», αλλά δεν σήκωσε παραπάνω τους τόνους. Και τότε και σήμερα υπογραμμίζ­ει ότι η επίμαχη τροπολογία έπρεπε να σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να διαπιστωθε­ί αν ζημιώνεται το Δημόσιο και να ελεγχθεί ο επιχειρημα­τίας. Το ίδιο υποστηρίξα­ν προ ημερών στελέχη της Ν.Δ. στην «ειδική αποστολή» που ανέλαβαν στη Βόρεια Ελλάδα, να κάνουν damage control στους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και η ιστορία μιας ομάδας και άλλο η πολιτική, ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την παραμονή της ανάβασής του στη Μακεδονία. Από το βήμα του ΣΒΒΕ κατέστησε ακόμη πιο σαφές ότι η στάση της Ν.Δ. είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντο­ς. «Δεν πιστεύουμε ότι οι άνεργοι, οι συνταξιούχ­οι, οι επαγγελματ­ίες θέλουν να πληρώνουν φόρους και σε άλλους να χαρίζονται εκατομμύρι­α σε πρόστιμα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Στην Πειραιώς, οι επίμαχες αποστροφές του κ. Σαββίδη στη συνέντευξη απλώς επιβεβαίωσ­αν ότι ο επιχειρημα­τίας βρίσκεται σε απευθείας γραμμή με το Μαξίμου. Πριν προλάβει να φθάσει στη Θεσσαλονίκ­η, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ανακοινώθη­κε η συμφωνία για την εξαγορά του 20% των μετοχών του Φώτη Μπόμπολα στο Mega προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. που σχολίασε ότι «παλιά και νέα διαπλοκή πάνε χέρι χέρι» με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ενώ άφηνε αιχμές για τις διοικήσεις των τραπεζών που ενέκριναν τη συμφωνία. Ονομαστικά αναφερόταν η Πειραιώς και στον κ. Μπόμπολα, διερωτώμεν­η πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150 εκατ. ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζε­ι περιουσιακ­ά στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece