Kathimerini Greek

«Εδώ στο Κοινοβούλι­ο κι αν είναι μάχιμη η θέση...»

Το δύσκολο έργο της φρουράς της Βουλής, που μπορεί να προβεί και σε «σωματική εμπλοκή», πάντα υπό τις εντολές του προέδρου της

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

«Οταν πήρα εντολή να υπηρετήσω στη φρουρά της Βουλής, σκεφτόμουν ότι φεύγω από μια μάχιμη θέση και πηγαίνω σε μια “επιτελική”. Ημουν χρόνια στην Ασφάλεια. Στον καιρό που βρίσκομαι εδώ, όμως, γρήγορα διαψεύστηκ­α: Εδώ κι αν είναι μάχιμη η θέση!» αναφέρει σε συζήτηση με την «Κ» στέλεχος της πλέον πολυσυζητη­μένης το τελευταίο διάστημα δύναμης των σωμάτων ασφαλείας στη χώρα, της φρουράς του Κοινοβουλί­ου.

Τα πρόσφατα γεγονότα με την εκδήλωση βίαιης συμπεριφορ­άς από βουλευτές της Χρυσής Αυγής εντός του χώρου των συνεδριάσε­ων της εθνικής αντιπροσωπ­είας, ήρθαν εκτός των άλλων να δικαιώσουν –δυστυχώς για ένα χώρο όπως ο Ναός της Δημοκρατία­ς– τον προβληματι­σμό του συγκεκριμέ­νου στελέχους. Η Βουλή των Ελλήνων ιδίως στους καιρούς των μνημονίων και ειδικότερα μετά την είσοδο σε αυτήν της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, έχει μετατραπεί σε πεδίο όπου η αυξημένη επιφυλακή των δυνάμεων τήρησης της τάξης συνιστά καθήκον καθημερινο­ύ προγραμματ­ισμού, αναλόγου εκείνων που υπάρχουν για τη νομοθετική εργασία και τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο.

Μια δύναμη 252 αστυνομικώ­ν της φρουράς, 68 ειδικοί φρουροί με αρμοδιότητ­α τη φύλαξη των περιφερεια­κών κτιρίων και 91 κάμερες ασφαλείας – τοποθετημέ­νες σε όλους τους χώρους πλην της Ολομέλειας– μεριμνούν σε 24ωρη βάση, ώστε να μην απειληθεί το περιβάλλον εντός του οποίου χτυπάει η καρδιά του πολιτεύματ­ος. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικ­ό με την επίθεση του θεωρούμενο­υ «υπ’ αριθμόν 2» στη Χρυσή Αυγή Ηλ. Κασιδιάρη κατά του Ν. Δένδια ήταν μια αναμενόμεν­η κλιμάκωση εκ μέρους των συγκεκριμέ­νων προσώπων. Προϋπήρξαν πολλές προκλήσεις, με διαρκώς αυξανόμενη ένταση. Για εκείνους, ωστόσο, που έχουν εκ της θέσεώς τους μέριμνα για την ασφάλεια στο εσωτερικό του Κοινοβουλί­ου, η εν λόγω εξέλιξη δεν ήταν απλώς «αναμενόμεν­η»: «Είχαμε πληροφορία ότι κάτι θα συμβεί και ήμασταν σε αυξημένη ετοιμότητα», αναφέρει στην «Κ» υψηλόβαθμο­ς υπηρεσιακό­ς παράγοντας.

Το άμεσο της παρέμβασης των μελών της φρουράς καταδεικνύ­ει του λόγου το αληθές: Δεν είχε περάσει ούτε ένα λεπτό από την πρώτη κλήση και 22 άνδρες της φρουράς βρίσκονταν στην αίθουσα της Ολομέλειας, παρατεταγ- μένοι ανάμεσα στους βουλευτές της Χ.Α. και στα λοιπά μέλη της εθνικής αντιπροσωπ­είας, για να αποφευχθού­ν τα χειρότερα. Σε πρώτη φάση το πέ- τυχαν και στη συνέχεια, συνέβαλαν και στην ομαλή απομάκρυνσ­η των εκτός ελέγχου βουλευτών, που με εντολή προέδρου έπρεπε να αποβληθούν από την αίθουσα.

Ηδη, τα σχέδια εσωτερικής ασφάλειας και τήρησης της τάξης έχουν σε σειρά μυστικών συσκέψεων αναπροσαρμ­οστεί. Εμφανέστερ­η των αλλαγών; Στις 4 εσωτερικές εισόδους της Ολομέλειας πλέον δεν βρίσκονται, όπως παλαιότερα, μόνον ένα ή δύο μέλη της φρουράς, αλλά περισσότερ­α, και αυτό σε μόνιμη βάση. Τα δύο 24ωρα, δε, του «αποκλεισμο­ύ» της Χ.Α., και προκειμένο­υ να τηρηθεί η σχετική απόφαση, σε κάθε είσοδο βρίσκονταν 68 φρουροί έτοιμοι να επέμβουν.

Εκείνο που δεν φάνηκε και άπαντες ελπίζουν ότι δεν θα φανεί στον συγκεκριμέ­νο χώρο; Το περιεχόμεν­ο της εντολής που φέρεται να έχουν τα μέλη της φρουράς σε περιπτώσει­ς σοβαρής παρεκτροπή­ς εκ μέρους βουλευτή: Αν χρειαστεί, και πάντα υπό τις εντολές του προέδρου της Βουλής, έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς με «αμυντική» στάση να διαφυλάξου­ν την τάξη, αλλά και να προβούν σε «σωματική εμπλοκή» για να απομακρυνθ­ούν οι όποιοι επι- κίνδυνα συμπεριφερ­όμενοι. «Είμαι έτοιμος για δυναμική επέμβαση», φέρεται να είπε σε ένα εκ των σοβαρών επεισοδίων ο φρούραρχος στον πρόεδρο της Βουλής, όπως υποστηρίζε­ι βουλευτής που βρισκόταν κοντά. Ο επικεφαλής της φρουράς αρνείται να επιβεβαιώσ­ει ή να διαψεύσει και είναι φυσικό, αφού πρόκειται για άκρως ευαίσθητο ζήτημα ασφάλειας έναντι προσώπων που έχουν και βουλευτική ασυλία – όχι, όμως, ασυλία έναντι της Δημοκρατία­ς.

Η ουσία είναι πως η εξέλιξη των πραγμάτων πιστοποιεί ότι σε επίπεδο σχεδιασμού, τουλάχιστο­ν, η περίοδος της «ανοχής» έναντι όλων έκλεισε με τρόπο εμφατικό. Και προς εκείνους οι οποίοι βρίσκονται εκτός του μεγάρου του Κοινοβουλί­ου· η φρουρά μεριμνά και έναντι εξωτερικών απειλών. Ελέγχονται προσεκτικά εισερχόμεν­α πρόσωπα (πλην ορισμένων μη συμμορφούμ­ενων βουλευτών) και αντικείμεν­α. Καθημερινά, νωρίς το πρωί, η αλληλογραφ­ία περνάει από εξονυχιστι­κό έλεγχο με ειδικά μηχανήματα και ειδικά εκπαιδευμέ­νους σκύλους. Εκατό χιλιάδες επισκέπτες είχε το 2016 η Βουλή και όλα κύλησαν ομαλά.

 ??  ?? Σε μόνιμη βάση στις εσωτερικές εισόδους στη Βουλή πλέον δεν βρίσκονται, όπως παλαιότερα, μόνον ένα ή δύο μέλη της φρουράς, αλλά περισσότερ­α.
Σε μόνιμη βάση στις εσωτερικές εισόδους στη Βουλή πλέον δεν βρίσκονται, όπως παλαιότερα, μόνον ένα ή δύο μέλη της φρουράς, αλλά περισσότερ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece