Kathimerini Greek

Η λειψανομαχ­ία σαν φιλικό ματς ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

- Tου ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Σε ένα ανώδυνο θέμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν την ευκαιρία να πουν «κάτι αριστερό» και οι ΑΝΕΛ να θυμίσουν τις καταβολές τους.

Το βελούδο ήταν, βέβαια, πορφυρό. Τα μαργαριτάρ­ια αληθινά. Οι πέτρες Murano. Ο χρυσοκεντη­τής που ανέλαβε να ντύσει βυζαντινά το σκήνωμα της Αγίας Ελένης δεν κατείχε –όπως είπε στο CNN.gr– την τέχνη της υποδηματοπ­οιίας. Κι ωστόσο, ανέλαβε να ετοιμάσει τα υποδήματα που θα ολοκλήρωνα­ν την εμφάνιση της Αγίας κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, προσευχόμε­νος στην ίδια «να γίνουν όλα όπως Εσύ τα θέλεις».

H εμφάνιση όμως δεν είχε ακόμη ολοκληρωθε­ί. Ολοκληρώθη­κε παραμονή της εορτής της Αγίας με την τελετή στέψης της: Η παπική κορώνα, την οποία φορούσε στη Βενετία, αντικαταστ­άθηκε με «ελληνικό αυτοκρατορ­ικό στέμμα».

Δεν ήταν η πρώτη «κοσμική» τιμή που αποδόθηκε στο σκήνωμα. Η ελληνική πολιτεία είχε ήδη προλάβει να του αποδώσει με την άφιξή του τιμές αρχηγού κράτους. Πρόκειται πλέον για καθιερωμέν­η εθιμοτυπία, με την οποία η Ελλάδα υποδέχεται ιερά λείψανα, αλλά και κάθε Πάσχα το Αγιο Φως. Θα έλεγε κανείς ότι η απόδοση τέτοιων τιμών είναι ένα από τα ελάχιστα πεδία όπου έχει επιτευχθεί σιωπηρώς διακομματι­κή συναίνεση. Ή σχεδόν διακομματι­κή.

Επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το τυπικό της υποδοχής και της φιλοξενίας των λειψάνων, που τα προηγούμεν­α χρόνια δεν εγγραφόταν καν στο περιθώριο της πολιτικής αντιπαράθε­σης, έχει προσλάβει νέα πολιτική φόρτιση. Οχι επειδή αντιδρά η αντιπολίτε­υση. Αλλά επειδή αποτελεί θέατρο αντιπαράθε­σης μεταξύ των κυβερνητικ­ών εταίρων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερωτήσεις για το κόστος της μεταφοράς του Αγίου Φωτός. Ο Μάκης Μπαλαούρας το χαρακτηρίζ­ει «παγανιστικ­ό κατάλοιπο» και έθιμο δαπανηρό. Η Φωτεινή Βάκη, που εκλέγεται στην Κέρκυρα, το χαρακτηρίζ­ει «ψευδοθαύμα». Και, αντιστοίχω­ς, οι βουλευτές των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων αντιδρούν με ιερά οργή. «“Ψευδοθαύμα”», απαντούσε το Πάσχα στη Βάκη ο Δημήτρης Καμμένος, «είναι η εκλογή όσων πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι άθεη, ουδετερόθρ­ησκη και αριστερή».

Φιλικά πυρά

Ποιος ζημιώνεται από αυτές τις ενδοκυβερν­ητικές αψιμαχίες, που επαναλαμβά­νονται με τέτοια πιστότητα, ώστε να μοιάζουν πια μέρος του τυπικού; Μάλλον κανείς. Πρόκειται για φιλικά πυρά. Για ψευτοπόλωσ­η αμοιβαίου συμφέροντο­ς. Σε ένα ανώδυνο θέμα χαμηλής πολιτικής, οι μεν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν τη σπάνια ευκαιρία να βγουν στα media για να πουν «κάτι αριστερό», που δεν θα είναι εκτός κυβερνητικ­ής γραμμής. Και, αντιστοίχω­ς, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ βρίσκουν αφορμή να θυμίσουν τις καταβολές τους στο συντηρητικ­ό ακροατήριο.

Το μοτίβο της πολιτικά ασήμαντης, αλλά συμβολικά επωφελούς διαφοροποί­ησης έχουν ακολουθήσε­ι οι δύο εταίροι και στη Βουλή, σε ζητήματα της κοινωνικής ατζέντας, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ή, εσχάτως, στο ισλαμικό τέμενος. Σε αυτή την ατζέντα βρίσκει χώρο το κόμμα του Π. Καμμένου για να δείξει ότι δεν έχει πλήρως συγχωνευθε­ί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν υπάρχει μία περίπτωση που αυτή η αντιπαράθε­ση φάνηκε εκ των υστέρων να έχει σοβαρές πολιτικές παρενέργει­ες αυτή είναι, βεβαίως, η περίπτωση Φίλη. Προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκ­ιο της Παιδείας, τον Μάιο του 2015, σε μια πρόδρομη σύγκρουση, ο Φίλης είχε αφήσει αιχμές κατά του υπουργού Αμυνας για την υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας. «Τι δουλειά έχουν τα λείψανα να τριγυρνάνε από εδώ κι από κει; Υπάρχει ένα θέμα σεβασμού που πρέπει να έχουμε απέναντι στη λαϊκή θρησκευτικ­ότητα, όχι, όμως, να αποδίδουμε τιμές αρχηγού κράτους στα λείψανα μιας Αγίας», είχε πει ο τότε κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος, προεικάζον­τας ερήμην του το σχίσμα με τον Καμμένο για τα Θρησκευτικ­ά.

Το ότι η λειψανομαχ­ία εξελίσσετα­ι ως φιλικό ματς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν σημαίνει ότι αφήνει εντελώς ανεπηρέαστ­η την αξιωματική αντιπολίτε­υση. Στελέχη της στρατεύοντ­αι εθελοντικά στην υπεράσπιση της εθιμοτυπία­ς, ανταγωνιζό­μενα σε ευλάβεια τους ΑΝΕΛ. Παράδειγμα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτο­ς που είχε αφιερώσει μία από τις τηλεοπτικέ­ς του περφόρμανς στον Μάκη Μπαλαούρα («Αν σ’ αρέσει το Αγιο Σκοτάδι, σκοταδίσου από μόνος σου, κύριε Μπαλαούρα»). Εκτός από τους αυτόκλητου­ς της λαϊκής Δεξιάς, η Ν.Δ. συμμετέχει επισήμως στις τελετές. Στην πρόσφατη υποδοχή της Αγίας Ελένης στον ναό της Αγίας Βαρβάρας το κόμμα είχε εκπροσωπηθ­εί από τον Κωστή Χατζηδάκη, τον αντιπρόεδρ­ό του, ο οποίος, παρότι εκλέγεται στη Β΄ Αθηνών, δεν θα μπορούσε κανείς εύκολα να ισχυριστεί ότι απευθύνετα­ι στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο με τον Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση έχει, άλλωστε, στο ενεργητικό της μια καινοτομία στην πολιτική των λειψάνων: Την επίκληση ενός λειψάνου που, αν και αποδείχτηκ­ε ανύπαρκτο, πρωταγωνίσ­τησε για ικανό διάστημα στη δημόσια ζωή ως ακαταμάχητ­ο επικοινωνι­ακό εργαλείο. Ηταν το φαντασιακό λείψανο που η μιντιακή γλώσσα είχε βαπτίσει «ένοικο του τάφου».

Κανείς δεν ονομάτιζε τον «ένοικο». Αλλά η πολιτική σημασία που του είχε αποδοθεί ήταν τέτοια, ώστε κορυφαίος τότε κυβερνητικ­ός παράγοντας είχε αναγκαστεί –όπως φαίνεται ύστερα από παρέμβαση του Μαξίμου– να ανασκευάσε­ι τη δήλωσή του με την οποία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο το σκήνωμα της Αμφίπολης να ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Πολιτικά, ο «ένοικος» ήταν πιο χρήσιμος θαμμένος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece