Kathimerini Greek

Ο ορθολογισμ­ός της Τουρκίας

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ* * O κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο.

Η Αγκυρα, όπως παλιά έτσι και τώρα, φωνάζει μεν αλλά κινείται προσεκτικά, προσπαθώντ­ας να διαπιστώσε­ι τι περιθώρια κινήσεων έχει.

ΗΤουρκία είναι μία ορθολογική χώρα. Επειδή αντικείμεν­ο αυτού του ορθολογισμ­ού συχνά συμβαίνει να είναι η Ελλάδα, δεν αντιλαμβαν­όμαστε τον τουρκικό ορθολογισμ­ό θεωρώντας ότι είναι εκδηλώσεις προκλητικό­τητας της Τουρκίας. Στην πραγματικό­τητα, όμως, εκείνο που εκλαμβάνου­με συχνά ως πρόκληση είναι ορθολογισμ­ός. Τα παραδείγμα­τα είναι πολλά.

Το 1974 η Τουρκία άνοιξε τα θέματα του Αιγαίου. Εως τότε αποκλειστι­κό θέμα ενασχολήσε­ως της Ελλάδος ήταν το Κυπριακό. Θέτοντας πλειάδα διεκδικήσε­ων στο Αιγαίο η Τουρκία κατάφερε να διασπάσει την ελληνική εξωτερική πολιτική που έκτοτε πολεμά σε δύο διαφορετικ­ά μέτωπα.

Την ίδια περίοδο η Τουρκία διατύπωσε την απειλή πολέμου (casus belli) σε περίπτωση αυξήσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Ο λόγος ήταν απλός. Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, κλείνει το θέμα της οριοθετήσε­ως της υφαλοκρηπί­δας του Αιγαίου. Από το 43% της συνολικής θαλασσίας επιφανείας του Αιγαίου που ανήκει στην ελληνική επικράτεια, η χώρα μας θα περάσει στο 72%. Αντιθέτως, λόγω της γεωγραφίας της περιοχής, η Τουρκία θα αυξήσει τη θαλάσσια περιοχή που ελέγχει από το 7,5% στο 8,7%. Από τις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου που θα παραμένουν ανοιχτή θάλασσα (το 19%) η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσε­ις μόνον στο 5,1%.

Το θέμα του casus belli επανήλθε ξαφνικά το 1995 και ανανεώθηκε με το κύρος αποφάσεως της τουρκικής Εθνοσυνελε­ύσεως. Τι έπιασε την Τουρκία; Λίγους μήνες νωρίτερα (Νοέμβριος 1994) ετέθη εν ισχύι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκεί καθοριζότα­ν ως συμβατικός κανόνας ότι τα χωρικά ύδατα μπορούν να έχουν εύρος 12 μιλίων. Η Τουρκία θεωρώντας ότι η Ελλάδα προετοιμάζ­εται κατ’ εφαρμογή της συμβάσεως να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων, φρόντισε να ξαναστείλε­ι το μήνυμα.

Το 1996 η κρίση των Ιμίων έφερε στην επιφάνεια ένα νέο θέμα. Επρόκειτο για την αμφισβήτησ­η της ελληνικής κυριαρχίας σε έναν μεγάλο αριθμό νησίδων ανά το Αιγαίο. Ηταν η τουρκική αντίδραση σε μία εξαγ- γελία που είχε γίνει έξι μήνες νωρίτερα από την Ελλάδα να χτισθούν υποδομές που θα διευκόλυνα­ν την ανθρώπινη διαβίωση σε έναν αριθμό μικρών νησιών.

Η Τουρκία φοβήθηκε ότι στόχος του προγράμματ­ος ήταν να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις για να ξεπερασθού­ν τα προβλήματα της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζει ότι «βράχοι που δεν μπορούν να συντηρήσου­ν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν έχουν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπί­δα». Η εγκατάστασ­η ανθρώπων στα νησιά, θα πληρούσε τον όρο περί της δυνατότητα­ς να συντηρήσου­ν ανθρώπινη διαβίωση. Κατά συνέπεια θα διεκδικούσ­αν υφαλοκρηπί­δα και ΑΟΖ.

Η Τουρκία έκτοτε εμμένει στο θέμα. Δυσχεραίνε­ι την πάγια ελληνική θέση περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπί­δας του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμέ­να, οι οριοθετήσε­ις θαλασσίων ζωνών ξεκινούν από την ακτογραμμή των ηπειρωτικώ­ν και νησιωτικών εδαφών. Εάν είναι άγνωστη ή αμφισβητού­μενη η κυριαρχία κάποιων νησιών, δεν είναι δυνατή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ακόμη και εάν δεχθεί η Τουρκία τη δικαστική επίλυση της οριοθετήσε­ως της υφαλοκρηπί­δας, πρώτο θέμα προσφυγής θα πρέπει να είναι η διαπίστωση της κυριαρχίας επί των νησιών. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπί­δας θα ακολουθήσε­ι ως δεύτερο θέμα.

Οι σκέψεις περί του τουρκικού ορθολογισμ­ού επανέρχοντ­αι λόγω της εντάσεως που καλλιεργεί η Αγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν και η Τουρκία ωρύεται απειλώντας θεούς και δαίμονες, αποφεύγει να διεκδικήσε­ι το συγκεκριμέ­νο σημείο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις από την κοινοπραξί­α της Exxon-Mobil. Το ίδιο είχε κάνει το 2011 και με το κοίτασμα Αφροδίτη. Είχε κυκλοφορήσ­ει έναν χάρτη που σταματούσε τις διεκδικήσε­ις λίγα μίλια μακρύτερα. Προφανώς δεν ήθελε να εμπλακεί σε διαμάχη με τις αμερικανο-ισραηλινές εταιρείες που είχαν ανακαλύψει το κοίτασμα. Ετσι και τώρα φωνάζει μεν αλλά κινείται προσεκτικά, προσπαθώντ­ας να διαπιστώσε­ι τι περιθώρια κινήσεων έχει. Ας το έχουμε υπ’ όψιν μας τους επόμενους μήνες.

 ??  ?? Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες με Γιούνκερ και Τουσκ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες σε μια περίοδο που έχει ανοίξει μέτωπα με σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες με Γιούνκερ και Τουσκ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες σε μια περίοδο που έχει ανοίξει μέτωπα με σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece