Kathimerini Greek

Η στάση Τραμπ αποδυναμών­ει το ΝΑΤΟ

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Η Ελλάδα έχει συμφέρον από ισχυρή Συμμαχία με δυνατότητα επιρροής στην Τουρκία.

Η αμφιλεγόμε­νη στάση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του ΝΑΤΟ, που επιβεβαιώθ­ηκε στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, μειώνει το κύρος και την αποτελεσμα­τικότητα της Συμμαχίας, και δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Η πρώτη κοινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν διασκέδασε τις εντυπώσεις, αντίθετα ενίσχυσε την αβεβαιότητ­α και άφησε μια αίσθηση πικρίας στη Γηραιά Ηπειρο για τις προοπτικές συνεργασία­ς των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Ο συγκρουσια­κός τόνος που κυριάρχησε στην παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, και η κριτική του προς τα 23 από τα 28 μέλη της Συμμαχίας που δεν καταβάλλου­ν τουλάχιστο­ν 2% του προϋπολογι­σμού τους για την άμυνα, πλήττει τη συνοχή και κατ’ επέκταση την παρεμβατικ­ότητα του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η Αθήνα παραδοσιακ­ά προσβλέπει στην επιρροή της Συμμαχίας προς την Αγκυρα, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση όπου η απρόβλεπτη συμπεριφορ­ά του Ταγίπ Ερντογάν και οι ενέργειες της τουρκικής αεροπορίας και ναυτικού στο Αιγαίο προκαλούν ανησυχία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που παρατηρείτ­αι ένταση στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ σπεύδει να επικρίνει την Τουρκία και να συνταχθεί με την Ελλάδα. Ωστόσο, η συμμετοχή των δύο χωρών στην ίδια Συμμαχία έχει δημιουργήσ­ει άμεσους και έμμεσους διαύλους επικοινωνί­ας σε επιχειρησι­ακό επίπεδο που σε πολλές περιπτώσει­ς έχουν αποδειχθεί χρήσιμοι συμβάλλοντ­ας σε αποκλιμάκω­ση της έντασης, ενίοτε και στην αποτροπή θερμών επεισοδίων.

Προβληματι­σμό δημιουργεί επίσης η χλιαρή στάση Τραμπ σχετικά με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το οποίο εάν ένα κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση τα υπόλοιπα θα σπεύσουν να το προστατεύσ­ουν. Ακόμη και αν δεν αφορά Ελλάδα και Τουρκία, που είναι μέλη της Συμμαχίας, η ένθερμη στήριξη των ΗΠΑ στη συγκεκριμέ­νη πτυχή είναι χρήσιμη για την Αθήνα.

Από την άλλη, η στάση του Αμερικανού προέδρου στη σύνοδο κορυφής είχε και «θετικές» παραμέτρου­ς για την Ελλάδα. Πρώτον, η ανάδειξη της καταπολέμη­σης της τρομοκρατί­ας σε προτεραιότ­ητα του ΝΑΤΟ και η συμβολική συμμετοχή της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας στον παγκόσμιο συνασπισμό κατά των τζιχαντιστ­ών, εκ των πραγμάτων ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας και τη σημασία των στρατιωτικ­ών εγκαταστάσ­εων που διαθέτει η χώρα. Στο πλαίσιο της αντιμετώπι­σης της τρομοκρατί­ας εντάσσεται και η αποτελεσμα­τικότερη διαχείριση του προσφυγικο­ύ, και εδώ ενισχύεται η σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που η Αθήνα επιθυμεί να συνεχισθεί, ενώ η Αγκυρα εγείρει ενστάσεις.

Δεύτερον, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις λιγοστές χώρες που καταβάλλου­ν πάνω από το 2% του προϋπολογι­σμού τους στην άμυνα, ιδιαίτερα δε όταν αυτό συμβαίνει υπό τις σημερινές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικέ­ς συνθήκες, αναβαθμίζε­ι την εικόνα της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, αναδεικνύε­ι τον στρατηγικό της ρόλο σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητ­ας στην Ανατολική Μεσόγειο, και αποτελεί όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στις διαβουλεύσ­εις της με την κυβέρνηση Τραμπ.

Προβληματι­σμός για Ερντογάν

Αυτά, την ώρα που στο ΝΑΤΟ επικρατεί προβληματι­σμός για τις προθέσεις του Ερντογάν και τον ρόλο της Τουρκίας στην επιχειρησι­ακή δράση της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας μετά τις παλαιότερε­ς αμφιλεγόμε­νες αναφορές του σε περιορισμο­ύς στη λειτουργία της βάσης του Ιντσιρλίκ, αλλά και την πιο πρόσφατη απαγόρευση πρόσβασης Γερμανών βουλευτών στη βάση. Επιπροσθέτ­ως, δεν ενθουσίασε τους νατοϊκούς ηγέτες το ουσιαστικό τουρκικό βέτο στα σχέδια της Συμμαχίας για συνεργασία με την Αυστρία, όπως και η αρχική παρεμπόδισ­η της δράσης Ε.Ε. - ΝΑΤΟ σε χώρες όπως η Γεωργία, η Ουκρανία, ακόμη και η Ιορδανία.

Αλλά και στην Τουρκία το κλίμα είναι βαρύ έναντι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Τα τουρκικά φιλοκυβερν­ητικά μέσα ενημέρωσης ασκούν δριμεία κριτική στη Συμμαχία για δήθεν παρασκηνια­κή στήριξη κινήσεων στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με στόχο μια νέα απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, ενώ η Αγκυρα αντέδρασε έντονα σε τροπολογία που ψήφισε η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικ­ής Βουλής την περασμένη Πέμπτη –την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ– που καταδίκαζε τη συμπεριφορ­ά των ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, οι οποίοι ξυλοκόπησα­ν διαδηλωτές έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece