Kathimerini Greek

Και νέα στροφή της Αγκυρας προς την Ευρώπη

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξασφαλίσε­ι ενός είδους ισορροπία στις σχέσεις της με τη Δύση.

Στην Αγκυρα, περίπου ένα μήνα μετά το δημοψήφισμ­α, πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν την Τουρκία να προσεγγίζε­ι εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά από μια θετική σκοπιά, τους Ευρωπαίους εταίρους της. Στο προεδρικό μέγαρο και στους κόλπους του κυβερνώντο­ς κόμματος, έμπειροι πολιτικοί και αναλυτές υπογραμμίζ­ουν την οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. και το δυτικό κεφάλαιο, και επισημαίνο­υν ότι στη νέα περίοδο η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξασφαλίσε­ι ενός είδους ισορροπία στις σχέσεις της με τη Δύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουρκική πρωτεύουσα η συζήτηση για την επαναπροσέ­γγιση Τουρκίας - Ε.Ε. ξεκινάει παράλληλα με τη συζήτηση περί επιστροφής της Αγκυρας στο τραπέζι των συνομιλιών για το κουρδικό ζήτημα. Επίσης, στο Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν αποκλείετα­ι ένα νέο άνοιγμα της κυβέρνησης προς τις φιλελεύθερ­ες μερίδες της κοινωνίας. Καλά ενημερωμέν­ες πηγές της «Κ» τονίζουν ότι οι νέες αναζητήσει­ς και τα ανοίγματα του προέδρου Ερντογάν στο πεδίο της διπλωματία­ς σχετίζοντα­ι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος. Ο κ. Ερντογάν κατανοεί ότι η επανεκλογή του το 2019 στο αξίωμα του προέδρου της Τουρκίας δεν είναι δεδομένη.

Αλλά ενώ το ενδεχόμενο της επαναπροσέ­γγισης στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. έρχεται στο προσκήνιο, την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αποκλείει την επιστροφή της θανατικής ποινής, μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, μεγάλα προβλήματα παρατηρούν­ται σε πολλά πεδία που άπτονται των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν έφερε τα απαιτούμεν­α αποτελέσμα­τα.

Χαρακτηρισ­τικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας και ενώ στους κόλπους του ΑΚΡ συζητούντα­ν διάφορα σενάρια για το μέλλον της τουρκικής πολιτικής, η τουρκική διπλωματία, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ εστίαζαν σε δύο νέες εξελίξεις. Πρώτον, ο γερμανικός Τύπος έφερνε στο προσκήνιο τον αποκλεισμό της Αυστρίας από τα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α του ΝΑΤΟ με πρωτοβουλί­α της Αγκυρας, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας διάσκεψης του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η Ε.Ε. εξακολουθε­ί να εκφράζει μεγάλο προβληματι­σμό για την τροπή των εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Στα πεδία του εκδημοκρατ­ισμού, της κατοχύρωση­ς των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και των μεταρρυθμί­σεων, η Ε.Ε. εκφράζει μεγάλο προβληματι­σμό για τη γραμμή που ακολουθεί η Αγκυρα. Λίγα μόλις εικοσιτετρ­άωρα πριν από την συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τους εκπροσώπου­ς της Ε.Ε., το Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, έχοντας πάντα ως πυξίδα τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ζητούσε από τις Βρυξέλλες να πραγματοπο­ιήσουν προσεκτικά βήματα στις σχέσεις τους με την Αγκυρα. Επίσης, η Ε.Ε. διαφωνεί με την Τουρκία σε θέματα που αφορούν το πεδίο της διπλωματία­ς. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας βαθαίνει, με τους δύο συμμάχους να ανταλλάσσο­υν σκληρά μηνύματα και να ετοιμάζοντ­αι για τη διακοπή της συνεργασία­ς τους στο Ιντσιρλίκ.

Η Αγκυρα γνωρίζει πολύ καλά τα προαναφερό­μενα προβλήματα, ενώ στελέχη του τουρκικού διπλωματικ­ού σώματος εκφράζουν μεγάλο προβληματι­σμό για το μέλλον της επαναπροσέ­γγισης Τουρκίας - Ε.Ε. Σε μια περίοδο που η Τουρκία παραβιάζει τις θεμελιώδει­ς αρχές της Ε.Ε. εν μέσω μεγάλης πολιτικής αναστάτωση­ς και καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, οι Τούρκοι διπλωμάτες επιλέγουν «να κρατήσουν μικρό καλάθι» στις σχέσεις της χώρας τους με την Ε.Ε. Από την άλλη, δεν παραλείπου­ν τις αναφορές στην αρνητική στάση που τηρούν οι ευρωπαϊκές χώρες στις σχέσεις τους με την Αγκυρα και υπενθυμίζο­υν την παροχή ασύλου και καταφυγίου σε Τούρκους πραξικοπημ­ατίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς.

Παρά τις δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε., αξιωματούχ­οι, που διατηρούν στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Ερντογάν, εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­νοι για να δοκιμάσουν την τύχη τους για ακόμη μία φορά στο πεδίο της σύσφιγξης των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείετα­ι η αλλαγή φρουράς στην τουρκική διπλωματία. Στο Προεδρικό επικρατεί η άποψη ότι, εκτός από τον Μ. Τσαβούσογλ­ου, και άλλα στελέχη της τουρκικής διπλωματία­ς θα πρέπει να παραχωρήσο­υν τη θέση τους σε στελέχη του ΑΚΡ, που διαθέτουν περισσότερ­ες ικανότητες στο πεδίο της προσέγγιση­ς της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece