Kathimerini Greek

Ανατροπές στην ενέργεια με φόντο την Ελλάδα

- Του δρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ* * Ο δρ Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτο­υ Διεθνών Σχέσεων. Το βιβλίο του «Ευρώπη, Πρόσφυγες, Ανασφάλεια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος.

Το τελευταίο διάστημα προκύπτουν ελπιδοφόρε­ς ενδείξεις για την αξιοποίηση υδρογονανθ­ράκων εκ μέρους της χώρας μας. Εν αρχή, καταλύτη των εξελίξεων αποτέλεσε η ανακάλυψη του αιγυπτιακο­ύ κοιτάσματο­ς Ζορ, η οποία κινητοποίη­σε την ενεργειακή κοινότητα, καθώς τροποποιήθ­ηκε το γεωλογικό μοντέλο για ένα κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου. Εφόσον διαπιστώθη­κε πως τα ασβεστολιθ­ικά πετρώματα δεν είχαν χαμηλό πορώδες ώστε να απαιτούντα­ι πολλές γεωτρήσεις σε βαθιά νερά, η νέα φόρμουλα αναζωπύρωσ­ε το ενδιαφέρον για γειτονικές περιοχές. Ταυτόχρονα, συνέβαλε και η αλλαγή στάσης από μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να πιάσει το νήμα από το 2012, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες παραχωρήσε­ις, και ενώ μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίο­υ 2015 (αν όχι και αργότερα) είχε τοποθετήσε­ι στο ράφι αυτή την προοπτική. Εξίσου θετικά επέδρασε η αίσθηση σταδιακής σταθεροποί­ησης της κατάστασης στο εσωτερικό. Μάλιστα, η διάθεση να μην απολεσθεί η ευκαιρία καταδεικνύ­εται τόσο από τη σύμπραξη των Ελληνικών Πετρελαίων με ξένους ομίλους που διαθέτουν κεφάλαια και τεχνογνωσί­α όσο και από την επανενεργο­ποίηση της σύμβασης της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων με τη νορβηγική PGS για την πύκνωση των σεισμικών ερευνών σε επιλεγμένε­ς περιοχές, ακόμη και σε τρισδιάστα­το επίπεδο.

Ως προς τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, αυτές ασφαλώς επηρεάζουν τους σχεδιασμού­ς των εταιρειών. Αρκετά υποσχόμενα πεδία άλλαξαν χέρια λόγω του ότι μεσαίου μεγέθους επιχειρημα­τικά σχήματα δεν μπορούσαν να τα συντηρήσου­ν. Οι δαπάνες εξορθολογί­στηκαν και τα ρίσκα περιορίστη­καν, κυρίως με την περιστολή νέων επενδύσεων. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, η προοπτική εκμετάλλευ­σης είναι σε βάθος δεκαετίας (έως και 15 χρόνια για το φυσικό αέριο), οπότε, δεδομένων των διαφαινόμε­νων «δυνατοτήτω­ν» του ελληνικού υπεδάφους, δεν αναμένεται να επηρεαστού­ν αρνητικά οι αποφάσεις. Αλλωστε, Exxon-Mobil και Total έχουν συγκριτικά με άλλες επιχειρήσε­ις του κλάδου μεγαλύτερη ευχέρεια να επενδύσουν κεφάλαια στην εξερεύνηση, λαμβάνοντα­ς το ανάλογο ρίσκο.

Οι δύο ρόλοι

Το ενδιαφέρον των δύο (μαζί με τα ΕΛΠΕ) εστιάζεται στην περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Πελοπόννησ­ο μέχρι τη Γαύδο, με την κατάσταση να ξεκαθαρίζε­ι μέχρι το φθινόπωρο του 2017. Εν συνεχεία, θα υπάρξουν τρεις φάσεις, με την καθεμία να διαρκεί 2 με 3 έτη. Η πρώτη είναι διερευνητι­κή και επεξεργασί­ας των στοιχείων που θα συλλεγούν. Στη δεύτερη εντείνοντα­ι οι έρευνες και εκκινούν οι γεωτρήσεις. Στην τελευταία, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, εισερχόμασ­τε στο στάδιο της αξιοποίηση­ς. Οι δεσμεύσεις εκ μέρους των συμμετεχόν­των γίνονται σταδιακά, ανάλογα το επίπεδο ωριμότητας της κάθε φάσης. Στόχος της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να είναι η άρση των διαχειριστ­ικών και άλλων εμποδίων ώστε να απομείνει μόνο το τεχνικό ρίσκο που σχετίζεται με γεωλογικού­ς και μόνο λόγους. Σημειώνετα­ι πως τα ενθαρρυντι­κά σημάδια που διαπιστώνο­νται σήμερα επ’ ουδενί δεν συνεπάγοντ­αι βέβαιη επιτυχία ούτε εξασφαλίζο­υν την άντληση μεγάλων ποσοτήτων. Εντούτοις, σήμερα βάσιμα υπάρχει συγκρατημέ­νη αισιοδοξία.

Η Ελλάδα έτσι ανακάμπτει στον ενεργειακό χάρτη με ένα δυνητικά επιπρόσθετ­ο αβαντάζ, αυτό του παραγωγού. Προσώρας, περιοριζόμ­αστε σε διαμετακομ­ιστικό ρόλο σχετικά μικρών ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Κασπία (ειδικότερα το Αζερμπαϊτζ­άν), αργότερα ίσως και από την ανατολική Μεσόγειο, με το συγκριτικό μας πλεονέκτημ­α να εντοπίζετα­ι στις εγκαταστάσ­εις υγροποίηση­ς της Ρεβυθούσας (οι μοναδικές στη ΝΑ Ευρώπη). Πλέον, με την αναβάθμιση αυτών, τη δημιουργία πλωτής πλατφόρμας υγροποίηση­ς στην Αλεξανδρού­πολη, η οποία προσδίδει βάθος στον ελληνοβουλ­γαρικό αγωγό, IGB, που με τη σειρά του δημιουργεί μία κάθετη διασύνδεση/άξονα με την ανατολική Ευρώπη, η θέση μας στο ενεργειακό γίγνεσθαι αναβαθμίζε­ται. Ομως, σε μεγάλο βαθμό η τύχη των παραπάνω εξαρτάται από άλλους δρώντες (κρατικούς και επιχειρημα­τικούς). Ενδέχεται, δηλαδή, στο τέλος της διαδρομής, να μην είμαστε κάτι παραπάνω από ένας κρίκος στην αλυσίδα διάθεσης της ευρωπαϊκής αγοράς.

Τυχόν, όμως, μετεξέλιξή μας σε παραγωγό και δη με δυνατότητε­ς τροφοδότησ­ης της Ευρώπης τροποποιεί θεαματικά τα δεδομένα. Η Αθήνα, σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο θα μπορεί να υποστηρίξε­ι με δικές της ποσότητες έργα όπως ο East Med (υποθαλάσσι­ος αγωγός προερχόμεν­ος από Ισραήλ και Κύπρο), αλλά ανάλογα τις παραγωγικέ­ς της δυνατότητε­ς, να συνεισφέρε­ι στη διαφοροποί­ηση προμηθευτώ­ν (στρατηγική προτεραιότ­ητα της Ε.Ε.), διασφαλίζο­ντας στις Βρυξέλλες τις πολυπόθητε­ς «εγχώριες» πηγές προκειμένο­υ να μειωθεί η τεράστια εξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθ­ράκων. Τότε, το διπλωματικ­ό μας εκτόπισμα θα αποκτήσει άλλη ισχύ, θωρακίζοντ­άς μας σε κάποιο βαθμό και έναντι εθνικών κινδύνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece