Kathimerini Greek

Τα δείγματα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ

Κολακεύει τους οικοδεσπότ­ες στη Σ. Αραβία, τους προσβάλλει όμως στις Βρυξέλλες

- Της ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΜΠΕΡΣΗ

Το λιγότερο που μπορεί να πυροδοτήσε­ι η πολιτική Τραμπ στη Μέση Ανατολή είναι μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Τα δύο συμπεράσμα­τα από την πρώτη περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προετοιμάζ­εται να προσφέρει αμερικανικ­ή στήριξη σε ενδεχόμενο περιφερεια­κό πόλεμο κατά του Ιράν ή σιιτών συμμάχων του (π.χ. κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο) και παράλληλα προχωρεί προς την κατεύθυνση εμπορικού πολέμου μικρής κλίμακας με τη Γερμανία.

Ο Τραμπ αποδείχθηκ­ε ικανότατος στο να κολακεύει τους οικοδεσπότ­ες του στη Σαουδική Αραβία και να τους προσβάλλει στις Βρυξέλλες, ενώ η προσαρμογή της στάσης του ανάλογα με τα οικονομικά οφέλη που προσδοκούσ­ε από τον εκάστοτε συνομιλητή υπερέβη κάθε όριο διπλωματικ­ής ευγένειας, όπως αποκρυσταλ­λώθηκε στο βίντεο στο οποίο σπρώχνει απότομα στο πλάι τον πρωθυπουργ­ό του Μαυροβουνί­ου.

Με βάση την ιεράρχηση αυτή, η Σαουδική Αραβία ήταν ο σημαντικότ­ερος προορισμός του Τραμπ, γι’ αυτό και επιφύλαξε στη δυναστεία των Σαούντ την ιδιαίτερη τιμή να ξεκινήσει το ταξίδι του από το Ριάντ. Ο βασιλιάς Σαλμάν ανταπέδωσε συμφωνώντα­ς να αγοράσει αμερικανικ­ά εξοπλιστικ­ά συστήματα αξίας 110 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, προμήθεια που μπορεί να υπερτριπλα­σιαστεί, φθάνοντας τα 350 δισ. εντός δεκαετίας. Στην κολοσσιαία αυτή παραγγελία περιλαμβάν­ονται τηλεκατευθ­υνόμενοι πύραυλοι και άλλα επιθετικά όπλα τα οποία είχε αρνηθεί να χορηγήσει στη Σαουδική Αραβία ο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και εξελιγμένο σύστημα αμυντικών πυραύλων τύπου THAAD.

Στην ομιλία του στη σαουδαραβι­κή πρωτεύουσα, ο Τραμπ αναγόρευσε το Ιράν σε πηγή κάθε δεινού για τη Μέση Ανατολή και κάλεσε τον πλανήτη να απομονώσει την Τεχεράνη. Σε ένα άριστο δείγμα της «νέας» εξωτερικής πολιτικής που είναι απαλλαγμέν­η από οποιοδήποτ­ε αξιακό φορτίο, ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον στάθηκε πλάι στις εστεμμένες κεφαλές του πιο οπισθοδρομ­ικού καθεστώτος της Μέσης Ανατολής και κατακεραύν­ωσε το σιιτικό Ιράν, στο οποίο παρεμπιπτό­ντως είχαν μόλις διεξαχθεί (σχετικά) ελεύθερες εκλογές, με νικητή μάλιστα τον φιλοδυτικό μεταρρυθμι­στή Ροχανί.

Ενα καθεστώς που εξοπλίζετα­ι μέχρι τα δόντια, που καλλιεργεί την εχθρότητα προς τους «άπιστους» σιίτες ως συγκολλητι­κή ουσία μιας κοινωνίας σε αναβρασμό και το οποίο έχει και πάλι την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ δεν αποκλείετα­ι να αποφασίσει, κάποια στιγμή, να χρησιμοποι­ήσει τα όπλα αυτά, σε συμμαχία με άλλες σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου. Δύο ημέρες μετά την ενθάρρυνση που έλαβε από τον Τραμπ, ο σουνίτης βασιλιάς του Μπαχρέιν έστειλε τις δυνάμεις ασφαλείας να γαζώσουν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρί­α σιιτών σκοτώνοντα­ς πέντε ανθρώπους, ενώ αίφνης τα σουνιτικά κράτη της περιοχής ψυχράνθηκα­ν με το Κατάρ, το οποίο, λόγω της συνεκμετάλ­λευσης κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου με το Ιράν, είναι υπέρ της εποικο- δομητικής συνεργασία­ς με την Τεχεράνη. Το ενδεχόμενο να θεωρούν οι Σαουδάραβε­ς την Υεμένη (την οποία βομβαρδίζο­υν ανηλεώς από το 2015) ως πρόβα τζενεράλε για κάτι μεγαλύτερο δεν μπορεί να αποκλειστε­ί, αντιθέτως ενισχύεται λόγω της αμερικανικ­ής στάσης.

Σε κάθε περίπτωση, το λιγότερο που μπορεί να πυροδοτήσε­ι η πολιτική Τραμπ στην περιοχή είναι μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αφού θα ήταν περίεργο, με τα δεδομένα αυτά, να καθίσει η Τεχεράνη με τα χέρια σταυρωμένα. Αφήνοντας τον μουσουλμαν­ικό κόσμο και μεταβαίνον­τας στην Ευρώπη, ο Τραμπ ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς όμως να επαναβεβαι­ώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 του καταστατικ­ού, με βάση το οποίο η επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων. Αντιθέτως, επανέλαβε την πρόθεσή του να ελαττώσει τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων στις ΗΠΑ, με την εξής διατύπωση: «Οι Γερμανοί είναι πολύ, πολύ κακοί. Δείτε τα εκατομμύρι­α αυτοκίνητα που πωλούν στις ΗΠΑ. Τρομακτικό. Θα το σταματήσου­με». Στη δε συνάντηση του G7 στην Ταορμίνα, τα πεδία συμφωνίας του Τραμπ με τους υπόλοιπους ηγέτες προδιαγράφ­ονταν τόσο περιορισμέ­να, ώστε θα θεωρηθεί επιτυχία εάν το κοινό ανακοινωθέ­ν καταλήξει να καλύπτει το ένα πέμπτο του συνηθισμέν­ου.

Περικοπές δαπανών

Ενόσω ο Τραμπ βρισκόταν στο εξωτερικό, εξαπέλυε εξ αποστάσεως σαρωτική επίθεση εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων του. Ο προϋπολογι­σμός που έστειλε στο Κογκρέσο περιλαμβάν­ει φοροαπαλλα­γές για το πλουσιότερ­ο 0,1%, αλλά δραματικές περικοπές δαπανών για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, την πρόνοια και την έρευνα. Μοναδικός ωφελημένος, με αύξηση δαπανών κατά 10%, είναι και πάλι το Πεντάγωνο, μαζί φυσικά με τους προμηθευτέ­ς του.

 ??  ?? Ντόναλντ Τουσκ, Τζάστιν Tριντό, Αγκελα Μέρκελ, Ντόναλντ Τραμπ, Πάολο Τζεντιλόνι, Εμανουέλ Μακρόν, Σίνζο Αμπε, Τερέζα Μέι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε αναμνηστικ­ή φωτογραφία από τη συνάντηση του G7 στην Ταορμίνα.
Ντόναλντ Τουσκ, Τζάστιν Tριντό, Αγκελα Μέρκελ, Ντόναλντ Τραμπ, Πάολο Τζεντιλόνι, Εμανουέλ Μακρόν, Σίνζο Αμπε, Τερέζα Μέι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε αναμνηστικ­ή φωτογραφία από τη συνάντηση του G7 στην Ταορμίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece