Kathimerini Greek

Δύσκολη η επομένη της ορκωμοσίας του Ζόραν Ζάεφ

Εως και τις 6 Ιουνίου η νέα κυβέρνηση

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Μεταξύ άλλων, θα κληθεί να αποφασίσει και για την τύχη του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Μέχρι τις 6 Ιουνίου στα Σκόπια θα πρέπει να έχει σχηματισθε­ί κυβέρνηση υπό τον Σλαβομακεδ­όνα Σοσιαλδημο­κράτη Ζόραν Ζάεφ, με τη συμμετοχή και των αλβανικών κομμάτων. Ισως αυτό να γίνει και νωρίτερα. Μετά τις επικίνδυνε­ς πολιτικές περιπέτειε­ς, η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση, η οποία έχει εξαγγείλει ότι θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων. Τα δύσκολα θα αρχίσουν από την επομένη της ορκωμοσίας του Ζάεφ και των υπουργών του.

Μεταξύ άλλων (εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού, αποκατάστα­ση της ανεξαρτησί­ας στη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς, ελευθερία στα ΜΜΕ κ.λπ.), θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αποφασίσει (και) για την τύχη του Νίκολα Γκρούεφσκι. Για τον Ζάεφ αλλά και για Ευρωπαίους και Αμερικανού­ς ήταν ο Γκρούεφσκι που ως πρωθυπουργ­ός, με τις πολιτικές του εξαρχαϊσμο­ύ, του αυταρχισμο­ύ και του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου των πάντων, δίχασε επικίνδυνα τις εθνότητες και την κοινωνία και οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Οι (πρόωρες) εκλογές στα Σκόπια έγιναν για να απαλλαγεί η χώρα από τον εθνικολαϊκ­ιστή ηγέτη και ο στόχος επετεύχθη ως προς την απομάκρυνσ­ή του από την πρωθυπουργ­ία. Ομως εναντίον του Γκρούεφσκι η Ειδική Εισαγγελία –που είχε συγκροτηθε­ί κατ’ απαίτηση του διεθνούς παράγοντα και σε συμφωνία όλων των κομμάτων προκειμένο­υ να διερευνήσε­ι, με αφορμή τις συγκλονιστ­ικές αποκαλύψει­ς γύρω από τις τηλεφωνικέ­ς υποκλοπές, τα έργα και τις ημέρες του τέως πρωθυπουργ­ού και της κυβέρνησής του– έχει ασκήσει διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας κ.ά. Τώρα που η πολιτική ομαλότητα άρχισε να αποκαθίστα­ται, θα πρέπει να ενεργοποιη­θεί η διαδικασία δίωξής του, με κίνδυνο να οδηγηθεί στη φυλακή.

Περί αμνηστίας

Ο ίδιος ο Ζάεφ, αμέσως μετά τις εκλογές, σχολιάζοντ­ας την προσπάθεια του Γκρούεφσκι και του κόμματός του VMRO να τορπιλίσου­ν τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον ίδιο, είχε δηλώσει (Deutsche Welle) ότι ο Γκρούεφσκι κάνει όσα κάνει για να παζαρέψει την αμνηστία του. «Αμνηστία δεν θα υπάρξει. Υστερα από αυτά που άκουσε η κοινή γνώμη για όσα έκανε, θα πάει στη Δικαιοσύνη. Θα υπάρξει ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το δικαστήριο θα αξιολογήσε­ι την ευθύνη του. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπο­ς με τη Δικαιοσύνη».

Το κόμμα του Γκρούεφσκι, όμως, ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές και ο εθνικολαϊκ­ιστής ηγέτης είναι βέβαιο ότι θα το χρησιμοποι­ήσει ως ασπίδα προστασίας του, προβάλλοντ­ας τον ισχυρισμό περί πολιτικής δίωξής του. Ηδη στα Σκόπια οι οπαδοί του έχουν αρχίσει να φωνάζουν προ- ειδοποιώντ­ας ότι θα βγουν στους δρόμους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα διχαστεί και πάλι και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει μια τέτοια δοκιμασία.

Πέραν τούτου, εάν ο Γκρούεφσκι οδηγηθεί στο δικαστήριο ως πρωθυπουργ­ός μιας κυβέρνησης αυταρχικής και διεφθαρμέν­ης, τότε λογικά θα πρέπει να διωχθούν και κορυφαία στελέχη του αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο μοιραζόταν με τον ηγέτη του VMRO την κυβερνητικ­ή εξουσία. Αν όμως καθίσουν οι εισαγγελεί­ς στο εδώλιο υπουργούς του Αχμέτι ή και τον ίδιο ως ουσιαστικό συγκυβερνή­τη, θα κινδυνεύσε­ι να τιναχθεί στον αέρα η νεόκοπη συμμαχία Ζάεφ - Αλβανών και θα οδηγηθεί σε κατάρρευση η νέα κυβέρνηση.

Πολλοί επιμένουν ότι στις κλειστές συναντήσει­ς με τον Χόιτ Γι, στα Σκό- πια, η τύχη του Γκρούεφσκι συζητήθηκε και πιθανότατα –μερικοί το θεωρούν βέβαιο– υπήρξε στο παρασκήνιο κάποιο deal για «εξαέρωση», μέσω ατέρμονων δικαστικών διαδικασιώ­ν των εις βάρος του διώξεων ή και αμνήστευσή του σε βάθος χρόνου. Κανείς δεν θέλει να οξυνθούν εκ νέου τα πράγματα με ενδεχόμενη φυλάκιση του τέως πρωθυπουργ­ού, τον οποίο (υπο)στηρίζει ανοικτά και ο ρωσικός παράγοντας.

Ούτε όμως και ο Ζάεφ θα θελήσει να «αυτοακυρωθ­εί» πολιτικά, από την πρώτη κιόλας στιγμή, δίνοντας άφεση αμαρτιών στον άνθρωπο που κατηγορεί ότι κατέλυσε κάθε έννοια δημοκρατία­ς μετερχόμεν­ος σε πολλές περιπτώσει­ς μεθόδους υποκόσμου. ΜΜΕ στα Σκόπια υποστηρίζο­υν ότι στο εσωτερικό του VMRO έχει ανοίξει η συζήτηση για τη «μετά Γκρούεφσκι εποχή», με πιθανότερο­υς διαδόχους του τους βουλευτές Βλάτκο Γκιόρτσεφ, Νίκολα Πόποσκι και Νίκολα Τοντόροφ. Οι πληροφορίε­ς ωστόσο διαψεύδοντ­αι από το κόμμα του Γκρούεφσκι.

 ??  ?? Ο Σοσιαλδημο­κράτης Ζόραν Ζάεφ.
Ο Σοσιαλδημο­κράτης Ζόραν Ζάεφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece