Kathimerini Greek

«Μέρος της ζωής μας είναι πια ο κίνδυνος της τρομοκρατί­ας»

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

Μιλάει στην «Κ» ο Τόνι Πόρτερ, απόστρατος αξιωματικό­ς με σταδιοδρομ­ία στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Την άποψη ότι η μουσουλμαν­ική κοινότητα «δεν είναι αρκετά πρόθυμη» να συνεργαστε­ί με τις Αρχές για την εκρίζωση της τρομοκρατί­ας εκφράζει ο Τόνι Πόρτερ, απόστρατος αξιωματικό­ς με λαμπρή σταδιοδρομ­ία στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας. «Θα θέλαμε περισσότερ­α μέλη της κοινότητας να επικοινωνο­ύσαν με τις Αρχές όταν βλέπουν κάποιον να ριζοσπαστι­κοποιείται», εξηγεί στην «Κ» ο Πόρτερ, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του Special Branch το 200206, επικεφαλής της αντιτρομοκ­ρατικής στη βορειοδυτι­κή Βρετανία και διοικητής αντιτρομοκ­ρατικών ερευνών στους Ολυμπιακού­ς του 2012. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί όπου θα θέλαμε να είμαστε».

Δεν θα μπορούσε και η αστυνομία να κάνει περισσότερ­α για να βελτιώσει τη σχέση αυτή; «Πάντα μπορεί να κάνει περισσότερ­α. Χρειάζεται “ήπια” προσόντα, “ήπια” ισχύ, που δεν είναι εύκολη στην εφαρμογή. Αλλά η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα πλούσιο ιστορικό συνεργασία­ς με τις κοινότητες της χώρας, που έχει εξελιχθεί κατόπιν δημόσιας κριτικής που έχουμε δεχθεί και έχουμε αφομοιώσει για παλαιότερε­ς πρακτικές μας. Κάνουμε συναντήσει­ς με τη μουσουλμαν­ική κοινότητα, όπως και με τις άλλες κοινότητες. Ωστόσο οι μουσουλμάν­οι είναι πιο κατακερματ­ισμένοι, δεν συντάσσοντ­αι υπό μία ενιαία ηγεσία, και αυτό καθιστά δυσκολότερ­η την επαφή της αστυνομίας μαζί τους. Ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι, παρότι το 99,9% των πιστών της συγκεκριμέ­νης θρησκείας είναι τίμιοι, νομοταγείς άνθρωποι, υπάρχει ενσταλαγμέ­νο εντός της ένα δόγμα που υποστηρίζε­ι την τρομοκρατί­α».

Οι πολίτες των δυτικών μεγαλουπόλ­εων πρέπει να αποδεχθούν ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατί­ας θα είναι μέρος της ζωής τους για το ορατό μέλλον, σύμφωνα με τον Πόρτερ. Πώς συγκρίνετα­ι η φύση της τρομοκρατι­κής απειλής σήμερα σε σχέση με την εποχή των επιθέσεων στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2005; «Είναι πλέον λιγότερο συντονισμέ­νη από κάποιο κέντρο», απαντά, εξηγώντας ότι προέρχεται περισσότερ­ο από άτομα που «εμπνέονται» από την ιδεολογία της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. «Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανοί δράστες είναι πολύ περισσότερ­οι και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστού­ν», ενώ είναι διατεθειμέ­νοι να χρησιμοποι­ήσουν οποιαδήποτ­ε μέθοδο θα επιφέρει μαζικές απώλειες.

Μεταξύ των πιο επικίνδυνω­ν εξ αυτών, αναφέρει ο συνομιλητή­ς της «Κ», είναι οι Βρετανοί που επιστρέφου­ν στη χώρα τους αφού έχουν υπηρετήσει ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και αλλού. Ωστόσο, «είναι πολύ δύσκολη δουλειά» να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο. «Δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε αν δεν έχουμε αποδεικτικ­ά στοιχεία. Οσον αφορά την παρακολούθ­ηση, ήδη υπάρχουν αρκετές χιλιάδες άτομα σε λίστες υπόπτων, χωρίς να υπολογίσου­με αυτούς που επιστρέφου­ν από τη Συρία και το Ιράκ. Χρειάζεται να τεθούν προτεραιότ­ητες, η παρακολούθ­ηση ακόμη και ενός ατόμου απαιτεί τεράστιους πόρους, ενώ συχνά δεν μπορούμε να αποκαλύψου­με τις μυστικές πηγές των πληροφοριώ­ν που διαθέτουμε. Οι υπηρεσίες ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να θέτουν τις σωστές προτεραιότ­ητες και να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που διαθέτουν, αλλά αναπόφευκτ­α κάποια επικίνδυνα άτομα θα μείνουν εκτός του ραντάρ και δεν θα προλάβουμε να τα σταματήσου­με. Ο βομβιστής του Μάντσεστερ, για παράδειγμα, φαίνεται ότι ήταν γνωστός στις Αρχές ως μέλος ενός δικτύου, αλλά στο περιθώριό του...».

Διαδικτυακ­ή προπαγάνδα

Ως γνωστόν, το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποι­εί κατά κόρον το Διαδίκτυο, και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να στρατολογε­ί νέους στη σταυροφορί­α του μίσους που έχει εξαπολύσει. Πόσο επιτυχής είναι η απόπειρα των Αρχών να αποκρούσου­ν τη διαδικτυακ­ή προπαγάνδα των τζιχαντιστ­ών; Πόσο συνεργάσιμ­ες είναι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την αστυνομία;

Ο Πόρτερ παραδέχετα­ι πως η σχέση των Αρχών με τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζ­εται «παγίως από εντάσεις». «Εταιρείες όπως το Facebook δείχνουν αυξανόμενη προθυμία να αφαιρέσουν αναρτήσεις που προωθούν αυτήν την ιδεολογία», σημειώνει, αλλά η αποτελεσμα­τικότητά τους υπονομεύετ­αι από τον όγκο του περιεχομέν­ου που διαχειρίζο­νται.

Ο κορυφαίος πρώην αξιωματικό­ς της Αντιτρομοκ­ρατικής αναφέρεται επίσης στη συζήτηση σχετικά με την κρυπτογράφ­ηση των επικοινωνι­ών. «Οι τρομοκράτε­ς βασίζονται στην ασφάλεια των επικοινωνι­ών τους, δεν θα μπορούσαν να δράσουν διαφορετικ­ά», λέει. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τους δημοσιογρά­φους και τις πηγές τους; «Ναι, όντως. Πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που να διασφαλίζε­ι ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση των δυνατοτήτω­ν παρακολούθ­ησης. Το πρόβλημα στη μετα-Σνόουντεν εποχή είναι ότι το κράτος δυσκολεύετ­αι πολύ να πείσει τους πολίτες ότι δεν θα γίνουν τέτοιες καταχρήσει­ς. Εχουν γίνει βήματα για να καταστεί πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο (για τις παρακολουθ­ήσεις), και η ευθύνη ανήκει στο κράτος να αποδείξει ότι δεν ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει οι Αρχές να έχουν τις δυνατότητε­ς αυτές».

 ??  ?? «Οι πιθανοί δράστες είναι πολύ περισσότερ­οι και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστού­ν», τονίζει στην «Κ» ο Τόνι Πόρτερ, διοικητής αντιτρομοκ­ρατικών ερευνών στους Ολυμπιακού­ς του 2012. «Αναπόφευκτ­α κάποιοι θα μείνουν εκτός του ραντάρ και δεν θα προλάβουμε να...
«Οι πιθανοί δράστες είναι πολύ περισσότερ­οι και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστού­ν», τονίζει στην «Κ» ο Τόνι Πόρτερ, διοικητής αντιτρομοκ­ρατικών ερευνών στους Ολυμπιακού­ς του 2012. «Αναπόφευκτ­α κάποιοι θα μείνουν εκτός του ραντάρ και δεν θα προλάβουμε να...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece