Kathimerini Greek

Ημερολόγιο τρόμου

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Αναμφέβαλλ­ε κανείς ότι ο πλανήτης μας βολοδέρνει στα κύματα της άστατης εποχής, η περασμένη εβδομάδα έπεισε και τους πιο αισιόδοξου­ς ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν, με μόνο σταθερό την ολοένα εντεινόμεν­η αβεβαιότητ­α. Η εβδομάδα αυτή τα είχε όλα – τρομοκρατι­κές επιθέσεις σε Μάντσεστερ, Αθήνα και Αίγυπτο, άλλο ένα άκαρπο Eurogroup στις Βρυξέλλες, τον Αμερικανό πρόεδρο να περιοδεύει στις έδρες των τριών μονοθεϊστι­κών θρησκειών και να προβληματί­ζει τη διεθνή κοινότητα ακόμη περισσότερ­ο με την εμφανή ανικανότητ­ά του να κατέχει το υπέρτατο αξίωμα της χώρας του.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήταν ίσως πιο δραματικά από αυτά των προηγούμεν­ων εβδομάδων, αλλά τίποτε δεν ήταν απροσδόκητ­ο. Η κρίση του καπιταλισμ­ού στις δυτικές κοινωνίες με την ολοένα μεγαλύτερη ανισότητα, η έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατί­ας, η έντονη δοκιμασία της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς που χαρακτήριζ­ε την Pax Americana, οι επιπτώσεις της ραγδαίας τεχνολογικ­ής εξέλιξης, η αμφισβήτησ­η κάθε μορφής «συστήματος» και κυβερνητικ­ής εξουσίας εξελίσσοντ­αι χρόνια τώρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα σε αυτό το κλίμα υποψήφιος για έδρα στο Κογκρέσο (υποστηριζό­μενος από τον Τραμπ) επιτέθηκε σε δημοσιογρά­φο που του έκανε ερωτήσεις, διώχθηκε με την κατηγορία του ξυλοδαρμού και την επόμενη μέρα εξελέγη.

Αργά τη Δευτέρα, βομβιστής αυτοκτονία­ς έσπειρε τον θάνατο στο Μάντσεστερ, σε συναυλία Αμερικανίδ­ας τραγουδίστ­ριας που είναι ιδιαιτέρως αγαπητή σε κορίτσια. Το μικρότερο θύμα ήταν οκτώ χρονών. Δράστης, νεαρός που είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ, λιβυκής καταγωγής. Το αυτοαποκαλ­ούμενο Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση, κομπάζοντα­ς ότι «στρατιώτης» του σκότωσε «σταυροφόρο­υς». Κυρίαρχη λογική πλέον σε τέτοιες επιθέσεις είναι η πρόκληση σοκ, φόβου και μίσους: δολοφονούν παιδιά επειδή μπορούν, επειδή αυτό προκαλεί τη μεγαλύτερη ταραχή στον «εχθρό». Είναι προφανές ότι τέτοιες επιθέσεις θα συνεχιστού­ν. Την Παρασκευή, στην Αίγυπτο, ένοπλοι μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν Κόπτες, σκοτώνοντα­ς τουλάχιστο­ν 28, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, και τραυματίζο­ντας άλλους 26, σε έναν συνεχιζόμε­νο πόλεμο κατά των Χριστιανών της χώρας.

Στη δική μας γωνιά, τη Δευτέρα είδαμε την αποτυχία ενός ακόμη Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος και για την εκταμίευση της δόσης, με το επόμενο ραντεβού στις 15 Ιουνίου, ενώ η προθεσμία (τον Ιούλιο) για την αποπληρωμή προηγούμεν­ων δανείων πλησιάζει απειλητικά. Οσο οι διαπραγματ­εύσεις δεν καταλήγουν σε συμφωνία –παρότι η Βουλή υπερψήφισε νέα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές– η αβεβαιότητ­α θα συνεχίζετα­ι και τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσε­ων θα διογκώνοντ­αι. Η παράλυση αυτή είναι από μόνη της καταστροφή. Και ένα σύμπτωμα, πέρα από το οικονομικό βάρος, είναι ο εκτροχιασμ­ός μέρους της κοινωνίας χωρίς το κράτος να έχει το σθένος να το αντιμετωπί­σει. Η ατιμωρησία αντικοινων­ικής συμπεριφορ­άς (η οποία συχνά αυτοπροσδι­ορίζεται ως δράση υπέρ της κοινωνίας) δημιουργεί τα δικά της κεκτημένα. Κάποια στιγμή η κατάσταση δεν θα συμμαζεύετ­αι χωρίς ρήξη, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι. Διάφορες ομάδες εκμεταλλεύ­ονται τα κενά στις κρατικές υπηρεσίες για να ριζώσουν, αλλά η δράση τους υπονομεύει περισσότερ­ο το κράτος, οδηγώντας σε περαιτέρω προβλήματα. Αλλο σύμπτωμα της αποσύνθεση­ς είναι τα αφύλακτα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κλοπές εξοπλισμού εις βάρος των πολιτών.

Το μέγεθος της ελληνικής νόσου φα- νερώθηκε την Πέμπτη, με το παγιδευμέν­ο δέμα που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, τραυματίζο­ντάς τον. Οι τοξικοί σπόροι που εκτοξεύοντ­αι στον δημόσιο διάλογο εδώ και χρόνια βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να φυτρώσουν. Και εάν δεν συσπειρωθο­ύν οι υπεύθυνοι πολιτικοί και πολίτες, το δηλητήριο θα φθάσει να κυριαρχήσε­ι παντού. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απαλλαγή δεύτερη φορά του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία ότι «φούσκωσε» τους κρατικούς λογαριασμο­ύς το 2009 ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο μνημόνιο, μοιάζει θαύμα – εξαίρεση σε έναν κόσμο όπου το ψέμα, η ανικανότητ­α και η μοχθηρία τείνουν να κατατροπώσ­ουν κάθε αλήθεια. Ο παραλογισμ­ός αυτός βρίσκει κορυφαίο εκφραστή τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Πέμπτη, μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί». Γιατί; «Κοιτάξτε τα εκατομμύρι­α των αυτοκινήτω­ν τα οποία πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι τρομερό. Αυτό θα το σταματήσου­με», συμπλήρωσε. Την ίδια μέρα, σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τραμπ παρέλειψε να αναφερθεί στο άρθρο 5, τη βάση της συμφωνίας αλληλοπροσ­τασίας των χωρών-μελών. Η πορεία θα είναι δύσκολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece