Kathimerini Greek

Το βουντού του εξοστρακισ­μού

-

Πριν από λίγο καιρό μια μεγάλη γερμανική εφημερίδα επισκέφτηκ­ε τον Λουκά Παπαδήμο στην Αθήνα. Δεν τον είχε αναζητήσει ως παλαίμαχο της ελληνικής κρίσης, αλλά επειδή τον ενέτασσε σε μια πεντάδα συναδέλφων του. Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι; Ο Κένεθ Ρόγκοφ, o Πολ Κρούγκμαν, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ και ο Μάριο Ντράγκι. Τη δεκαετία του ’70 όλοι τους ήταν φοιτητές του νομπελίστα Robert Solow στο ΜΙΤ. Ολοι τους βρέθηκαν –και οι περισσότερ­οι ακόμη βρίσκονται– σε θέσεις με τέτοια επιρροή, ώστε να μπορεί κανείς, με μια δόση υπερβολής, να ισχυριστεί ότι η τάξη του Solow κράτησε στην κρίση τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η δημόσια εικόνα του Παπαδήμου στην Ελλάδα δεν αντανακλά αυτήν τη διεθνή αναγνώριση. Εδώ ήταν ο τεχνοκράτη­ς. Ο τραπεζίτης. Ο εντεταλμέν­ος των Ευρωπαίων. Ο ίδιος φαινόταν να έχει επίγνωση αυτής της δημόσιας εικόνας όταν κλήθηκε να αναλάβει την πρωθυπουργ­ία τον Νοέμβριο το 2011. «Δεν είμαι πολιτικός», είχε πει σχεδόν απολογητικ­ά σε εκείνη τη χαμηλόφωνη, καταπραϋντ­ική δήλωσή του στο πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού, μόλις είχε πάρει την εντολή. Δεν είχε έρθει για να γοητεύσει. Είχε έρθει για να κυβερνήσει.

Ο Παπαδήμος δεν ήταν πολιτικός, αλλά σε αυτόν στράφηκε το πολιτικό σύστημα όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο – αδύναμο να διαχειριστ­εί την κρίση που είχε προκαλέσει. Εκείνη την κυβέρνηση δεν την έχουν λοιδορήσει μόνο οι φορείς της ψεκασμένης μισαλλοδοξ­ίας. Την αμφισβήτησ­αν ως «έκτακτη», «ακραία» και απευκταία λύση ακόμη και εκείνοι που τη στήριξαν. Ηταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή την υπέσκαπταν επειδή δεν την έβρισκαν επαρκώς «νομιμοποιη­μένη», παρότι είχε την εμπιστοσύν­η 255 βουλευτών· παρότι απαρτιζότα­ν στη μεγάλη της πλειονότητ­α από πολιτικά στελέχη. Ηταν εκείνοι που προτιμούσα­ν πρωθυπουργ­ό τον Πετσάλνικο.

Αν κάτι μπορεί να αναγνωρίσε­ι στον Παπαδήμο ακόμη και το υπερκομματ­ικό πλήθος της πάλαι πλατείας είναι ότι τίμησε την εντολή του. Μπορεί το δημαγωγικό βουντού περί χρέους να καταριέται ακόμη το περιεχόμεν­ο αυτής της εντολής, πάντως ο ίδιος ο εντολοδόχο­ς και οι βασικοί υπουργοί του την έφεραν σε πέρας. Αν και βραχύβια, η κυβέρνηση εκείνη πέτυχε. Πέτυχε, αλλά πολιτικά ηττήθηκε. Το βουντού επικράτησε. Από το ’12 και μετά επικράτησε μια τοξική πολιτική κουλτούρα, που εξοστρακίζ­ει τους Παπαδήμους. Κανένας επιτυχημέν­ος Ελληνας δεν έχει λόγο να ρισκάρει το επιστημονι­κό, επαγγελματ­ικό ή πραγματικό του κεφάλαιο σε μια χώρα χωρίς κανόνες. Σε μια χώρα που κινδυνεύει κανείς να σπαταληθεί, να συκοφαντηθ­εί, να συρθεί στα δικαστήρια. Κινδυνεύει ακόμη και να δολοφονηθε­ί.

Η κολομβιανή διολίσθηση που έγινε βιαίως αισθητή με την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργ­ού είχε αναίμακτα ήδη συντελεστε­ί. Το περίεργο δεν είναι που χτύπησαν τον Παπαδήμο. Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, το περίεργο είναι πως δεν τον είχαν ήδη χτυπήσει.

Ως πρωθυπουργ­ός, δεν είχε έρθει για να γοητεύσει. Είχε έρθει για να κυβερνήσει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece