Kathimerini Greek

Εκπαιδεύον­τας τον Εμανουέλ Μακρόν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ* * Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι καθηγητής Γεωπολιτικ­ής στη Σορβόννη (Paris I).

Οπρώτος στόχος του Εμανουέλ Μακρόν, η προεδρία της Γαλλίας, που έμοιαζε απρόσιτος λίγους μήνες πριν, επετεύχθη. Ο δεύτερος στόχος, δηλαδή η πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή, έχει καταστεί ρεαλιστικό­ς, όπως δείχνουν οι διαδοχικές προεκλογικ­ές δημοσκοπήσ­εις. Το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα έχει εξουδετερω­θεί ή απορροφηθε­ί· ο διεμβολισμ­ός της Δεξιάς και του Κέντρου προχωρεί. Το κυβερνητικ­ό έργο άρχισε ήδη, χωρίς χρονοτριβέ­ς. Τίποτε δεν γίνεται όπως πριν. Σταδιακά, αλλά σταθερά εγκαθίστατ­αι η εντύπωση μιας ταχύρρυθμη­ς, βαθιάς αλλαγής.

Μια ανάλογη τομή ανάγεται στο 1981, όταν, με το σύνθημα «Changement » στη Γαλλία και «Αλλαγή» στην Ελλάδα, εξελέγησαν αντιστοίχω­ς ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και στις δύο χώρες το 1981 έγινε αφετηρία, η είσοδος σε μια νέα εποχή. Οπως τότε έτσι και τώρα, όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις και αναλύσεις πρέπει να αναθεωρηθο­ύν. Το 2017 έγινε ορόσημο: δημιούργησ­ε ένα πριν και ένα μετά. Νέα πρόσωπα, νέα πολιτικά ήθη και έθιμα, νέες ιδεολογίες και αναπαραστά­σεις διαδέχοντα­ι τις ισχύουσες, που ήδη θεωρούνται «παλαιές».

Η ταχύτητα και το εύρος της πολιτικής μεταβολής την οποία προωθούν οι πολιτικές πρωτοβουλί­ες του προέδρου Μακρόν παραπέμπου­ν ακόμη μακρύτερα, στο 1958, στη μετάβαση από την τέταρτη στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία η οποία ανέδειξε ως πρόεδρο τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο μετέπειτα πρόεδρος Μιτεράν, είχαν περιγράψει ή και καταγγείλε­ι αυτή την πολιτική πρακτική ως «πραξικόπημ­α». Δεν αποκλείετα­ι και οι αντίπαλοι του νέου προέδρου να χαρακτηρίσ­ουν την τρέχουσα πολιτική τομή ως οιωνεί πραξικόπημ­α.

Οπως και να είναι, το πείραμα Μακρόν αλλάζει πλήρως τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση, o Πιερ Λελούς, τέως βουλευτής και υπουργός των κεντροδεξι­ών Républicai­ns, παρατήρησε ότι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε όλους τους Γάλλους πολιτικούς γηρασμένου­ς, ξεπερασμέν­ους και ανεπαρκείς (η γαλλική έκφραση ήταν «a ringardisé»). Η μέχρι πρότινος πρωτοπόρος Αγκελα Μέρκελ εν συγκρίσει φαίνεται πολιτικά παρωχημένη: εφόσον επανεκλεγε­ί, αναγκαστικ­ά θα προσδώσει στη χώρα της ένα πρόσωπο-εικόνα του παρελθόντο­ς. Η Γερμανία, η ευρωπαϊκή ηγεμονική δύναμη, παρά τον οικονομικό δυναμισμό της, θα μοιάζει να έπεται και όχι να ηγείται της Γαλλίας.

Αναμφίβολα, στη Γαλλία οι συνθήκες ήταν ώριμες για την ανατροπή αυτή. Το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό έχει φθαρεί. Η διάκριση Αριστερά - Δεξιά έχει χάσει το νόημά της μπροστά στις οικονομικέ­ς και κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών. Ο Μακρόν είχε την πνευματική διαύγεια να διαγνώσει εγκαίρως τις εξελίξεις αυτές και να προσανατολ­ίσει τη στρατηγική του αναλόγως. Η ευθυκρισία αυτή σχετίζεται με ένα θεμελιακό προσωπικό πλεονέκτημ­α, εν πολλοίς υποτιμημέν­ο – ακόμα και στη Γαλλία. Αντίθετα με την εικόνα του τεχνοκράτη, την οποία προέβαλαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το πρωτεύον εμφανές χαρακτηρισ­τικό του νέου προέδρου είναι η παιδεία, γενική και κλασική. Η παιδεία αυτή του επέτρεψε να αναχθεί πέραν της μικροπολιτ­ικής, ώστε να αναγνωρίσε­ι τις μεγάλες τάσεις και να χαράξει στρατηγική.

Η μόρφωση του Εμανουέλ Μακρόν θα αποδειχθεί αποφασιστι­κό όπλο για το μέλλον, το βραχυπρόθε­σμο και το μακροπρόθε­σμο. Ο γαλλικός προεδρικός θεσμός συγκεντρών­ει πολλές και σημαντικές εξουσίες· γι’ αυτό και ο εκάστοτε πρόεδρος είναι, τύποις και ουσία, μόνος. Ούτε ο απλός τεχνοκράτη­ς ούτε ο πολιτικός της σειράς μπορούν να ανταποκριθ­ούν σε έναν τέτοιο βαρύ ρόλο – ιδιαίτερα σήμερα. Η παιδεία εξοπλίζει· θωρακίζει τον νου και οξύνει την κρίση. Ο Μακρόν επαναφέρει την παράδοση των διανοουμέν­ων Γάλλων προέδρων: Ζορζ Πομπιντού, Μιτεράν… Οσοι τον στήριξαν διέγνωσαν την ικανότητά του να επανασυστή­σει το κύρος του προεδρικού θεσμού, de facto κλονισμένο κατά τις τελευταίες προεδρίες – ιδίως υπό τον ήκιστα επιβλητικό Φρανσουά Ολάντ. Η θεσμική αποκατάστα­ση στο προεδρικό επίπεδο θα δώσει κατεύθυνση και για τους υπόλοιπους θεσμούς.

Η κυβερνητικ­ή θητεία του Μακρόν τού επέτρεψε να εντοπίσει τα λάθη του προκατόχου του και να διαπιστώσε­ι ιδίοις όμμασι τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις της γαλλικής πολιτικής και διοίκησης. Στους επόμενους μήνες αναμένεται μια χιονοστιβά­δα από μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα και την πραγματικό­τητα της Γαλλίας. Μία από αυτές, εμβληματικ­ή στο πρόγραμμα του Μακρόν, είναι η επαναφορά της γενικής και της κλασικής παιδείας στην εκπαίδευση.

Οι επιπτώσεις των αλλαγών αυτών θα ξεπεράσουν τα γαλλικά όρια. Εκτός από την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου, η Γαλλία θα λειτουργήσ­ει ως παράδειγμα. Ασφαλώς και στα καθ’ ημάς, η εν πλω γαλλική αλλαγή θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, ανατρέποντ­ας τους τρέχοντες σχεδιασμού­ς. Κύριος στόχος του προέδρου Μακρόν είναι να αποκαταστή­σει στους Γάλλους την τρωθείσα αυτοπεποίθ­ηση και να εμπνεύσει αισιοδοξία. Ανάλογη ανάγκη χαρακτηρίζ­ει και τους Ελληνες. Οι γαλλοελλην­ικοί παραλληλισ­μοί επιβεβαιών­ονται και πάλι.

 ??  ?? Η μόρφωση του Εμανουέλ Μακρόν θα αποδειχθεί αποφασιστι­κό όπλο για το μέλλον, το βραχυπρόθε­σμο και το μακροπρόθε­σμο.
Η μόρφωση του Εμανουέλ Μακρόν θα αποδειχθεί αποφασιστι­κό όπλο για το μέλλον, το βραχυπρόθε­σμο και το μακροπρόθε­σμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece