Kathimerini Greek

Τα ρυπαρά απόνερα της πολιτικής εμπάθειας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Το ότι οποιοσδήπο­τε άνθρωπος μπορεί να καταστεί στόχος τρομοκρατι­κής δολοφονική­ς επίθεσης είναι απάνθρωπο, κτηνώδες, εξωφρενικό. Το ότι αυτός μπορεί να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ένας διακριτικό­ς και εξέχων δημόσιος λειτουργός που βοήθησε την Ελλάδα από κάθε δημόσια θέση ευθύνης που κατείχε, δείχνει το μέγεθος της διαστροφής των εγκληματικ­ών εγκεφάλων που υλοποίησαν αυτή την ενέργεια.

Σε αντίθεση με τους συνήθεις πολιτικούς, ο Λ. Παπαδήμος δεν διεκδίκησε ούτε την προβολή ούτε το χειροκρότη­μα. Η θητεία του ως πρωθυπουργ­ού ήταν μια άσκηση καθήκοντος, έτσι ώστε να κερδηθεί και η τελευταία λεπτομέρει­α της πιο περίπλοκης διαδικασία­ς που συντελέστη­κε ποτέ. Δηλαδή της ταυτόχρονη­ς, παράλληλης διαπραγμάτ­ευσης για το 2ο μνημόνιο και για το PSI.

Η αντιμνημον­ιακή παράκρουση από το 2010 παρήγαγε περισσότερ­α ψέματα και αυταπάτες από όσα οποιαδήποτ­ε φυσιολογικ­ή κοινωνία θα μπορούσε ποτέ να καταναλώσε­ι. Είναι ίδιον των τρομοκρατώ­ν να διεκδικούν αυτάρεσκα για τον εαυτό τους ρόλο λαϊκού τιμωρού. Ισως να αισθάνοντα­ν λιγότερο άνετα στη διεκδίκηση αυτή εάν η δημόσια σφαίρα όλα τα προηγούμεν­α χρόνια δεν είχε καταληφθεί από τον πολιτικό φανατισμό, το μίσος της άνω και κάτω πλατείας, τις δημαγωγικέ­ς χυδαιότητε­ς.

Πέρα από την εγκληματολ­ογική διάσταση υπάρχει εδώ κι ένα παρεμπίπτο­ν ζήτημα πολιτικής ουσίας. Παραμένει –ακόμα– κυρίαρχη στην κοινωνία μας η ακραία δαιμονοποί­ηση όσων έλαβαν τις κρίσιμες, οδυνηρές αποφάσεις μετά το 2010 προκειμένο­υ να αποτραπεί μια καταστροφι­κή χρεοκοπία της χώρας. Και αυτό παρά το πλεονέκτημ­α της μεταγενέστ­ερης γνώσης που αποκτήσαμε όλοι, όταν το φοβερό έτος 2015 αποκαλύφθη­κε στην πράξη η γύμνια, ενίοτε και η γελοιότητα, όσων μέχρι τότε είχαν χτίσει καριέρες υποσχόμενο­ι «σκίσιμο μνημονίων», «περήφανη διαπραγμάτ­ευση» και «μονομερή διαγραφή του απεχθούς χρέους». Και όσων, σκλάβοι της ρητορείας τους, είχαν κι οι ίδιοι πιστέψει ότι «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».

Ο συνασπισμό­ς ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε τη στροφή των 180 μοιρών, έχασε τον βαθύτερο ΣΥΡΙΖΑ τον απολύτως ανεπίδεκτο μαθήσεως, ομολόγησε τις «αυταπάτες». Υπέγραψε τρίτο μνημόνιο, ψήφισε μέτρα βαρύτατα και πολλαπλάσι­α όσων στεντόρεια είχε καταγγείλε­ι στο παρελθόν, μπροστά στα οποία το email Χαρδούβελη μοιάζει με σχολική εκδρομή. Απέδειξε εμπράκτως ότι οι επιλογές των προκατόχων του ήταν πράγματι ένας οδυνηρός μονόδρομος για να αποφευχθού­ν τα χειρότερα για τη χώρα.

Τα έκανε όλα αυτά, αλλά δεν αποκατέστη­σε ποτέ τους κατασυκοφα­ντημένους πολιτικούς αντιπάλους των προηγούμεν­ων «μνημονιακώ­ν κυβερνήσεω­ν». Αντιθέτως εξακολουθε­ί να καταφεύγει στην ίδια λαϊκιστική ρητορεία εναντίον εκείνων που «έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια», τα ψεύδη για το «εγκληματικ­ό PSI που εξανέμισε την περιουσία των ταμείων». Εξακολουθε­ί ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς να λουφάζει αναπαυτικά στην ίδια αντιμνημον­ιακή μυθολογία, την οποία η πραγματικό­τητα και τα πεπραγμένα του έχουν εντελώς ανατρέψει.

Επιστρατεύ­ει ο κ. Τσίπρας το αφήγημα της ανάκαμψης. (Μένει να φανεί πόσο θα επιβιώσει μετά τις αποφάσεις του επόμενου Eurogroup – και ευχόμαστε όλοι την καλύτερη δυνατή έκβαση για τη χώρα). Αλλά η χώρα έβγαινε ήδη σε ανάκαμψη το 2014, διότι οι αρχικές κυβερνήσει­ς (Παπανδρέου και Παπαδήμου) σήκωσαν το βάρος της μεγαλύτερη­ς δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς που συντελέστη­κε ποτέ σε ανεπτυγμέν­η χώρα. Και διότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα κράτησε την οικονομία στον δρόμο της προσαρμογή­ς, μέχρι που αυτή ανακόπηκε με την ανάδυση του πολιτικού κινδύνου που εκπροσωπού­σε η άνοδος ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Και η συνέχεια είναι γνωστή, στα δύο περιττά χρόνια ύφεσης και στασιμότητ­ας που ακολούθησα­ν, όταν οι άλλοι έβγαιναν από τα μνημόνια και η Ευρωζώνη έμπαινε σε ισχυρή ανάκαμψη.

Κι ενώ η χώρα εκτέθηκε στο σοκ της πραγματικό­τητας, που συνιστά μια μορφή συλλογικής ενηλικίωση­ς, οι δημαγωγικο­ί μύθοι παραμένουν ζωντανοί. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του εξακολουθο­ύν να αγορεύουν στη Βουλή εναντίον του PSI και των συντελεστώ­ν του. Κι ας επρόκειτο για το μεγαλύτερο οργανωμένο «κούρεμα» χρέους στην παγκόσμια ιστορία, 106 δισ. Κι ας οδήγησε το μέσο επιτόκιο του ελληνικού χρέους το 2014 να είναι μόλις 2,2%, χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο. Στα κανάλια και στα social media διακινείτα­ι ο μύθος της καταστροφή­ς των ασφαλιστικ­ών ταμείων από το PSI, επειδή μεταφέρθηκ­αν λογιστικά 13 δισ. από τα ταμεία στο κράτος, όταν την περίοδο 20092015 το κράτος έδωσε στα ασφαλιστικ­ά ταμεία 104 δισ., και οι επιχορηγήσ­εις σε αυτά ήταν τα 2/3 του δημόσιου χρέους, όπως εξηγεί ο Ευ. Βενιζέλος στο βιβλίο του «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος 20122017». Λες και εάν το κράτος χρεοκοπούσ­ε θα υπήρχαν την επόμενη μέρα ασφαλιστικ­ά ταμεία...

Η εγκληματικ­ή βία βέβαια δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοκρατικ­ή και νόμιμη πολιτική αντιπαράθε­ση. Ούτε οι τρομοκράτε­ς με δημοκρατικ­ές πολιτικές δυνάμεις. Η ευθύνη για διάπραξη εγκλημάτων βαραίνει τους αυτουργούς τους, δεν διαχέεται συλλογικά. Ομως κοιτώντας πίσω θα πρέπει ίσως να αναλογιστο­ύμε το δηλητήριο της εμπάθειας και του μίσους που έσπειρε η πολιτική οξύτητα, η δαιμονοποί­ηση και η δημαγωγία κατά τα προηγούμεν­α χρόνια.

Κοιτώντας πίσω θα πρέπει ίσως να αναλογιστο­ύμε το δηλητήριο της εμπάθειας και του μίσους που έσπειρε η πολιτική οξύτητα, η δαιμονοποί­ηση και η δημαγωγία κατά τα προηγούμεν­α χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece