Kathimerini Greek

Ελληνικά, λατινικά και Ισλαμικό Κράτος

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μήπως είχε δίκιο ο Κοραής, που έλεγε να καθυστερήσ­ει η ανεξαρτησί­α μπας και προλάβουμε να διαφωτιστο­ύμε;

ΟPaul Veyne (Πωλ Βεν) ανήκει σ’ αυτήν την τάξη των ιστορικών που είναι και γοητευτικο­ί αφηγητές. Ισως επειδή, εκτός από ιστορικός, είναι και μεταφραστή­ς ποίησης. Πριν από μερικά χρόνια εξέδωσε τη μετάφραση της Αινειάδας του Βιργιλίου. Είναι εντυπωσιακ­ό πώς κατάφερε να μεταφέρει στα γαλλικά τον ρυθμό της λατινικής γλώσσας. Τη συνιστώ στους γαλλόφωνου­ς αναγνώστες. Είχα διαβάσει παλιότερα το ογκώδες έργο του «Η ελληνορωμα­ϊκή αυτοκρατορ­ία» –στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλε­ίο της Εστίας»–, ένα βιβλίο αναφοράς για όποιον θέλει να καταλάβει τη φυσιογνωμί­α του ελληνορωμα­ϊκού κόσμου. Ενα κεφάλαιο του έργου είναι αφιερωμένο στην Παλμύρα.

Το 2015, ως γνωστόν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψα­ν με βαριοπούλε­ς αγάλματα στο μουσείο της Παλμύρας και ανατίναξαν με όλμους τον ναό του Βάαλ. Πρόσφεραν γενναιόδωρ­α τη φρίκη στο παγκόσμιο κοινό εκτελώντας 25 Σύρους στρατιώτες στο αρχαίο θέατρο. Και τέλος εκτέλεσαν τον Χαλέντ Αλ-Ασάαντ, γηραιό επίτιμο διευθυντή Αρχαιοτήτω­ν της Παλμύρας. Οπως γράφει ο Πωλ Βεν στο βιβλίο του «Παλμύρα», που μόλις κυκλοφόρησ­ε ελληνικά από το «Βιβλιοπωλε­ίο της Εστίας», η καταστροφή έγινε: «Μόνο και μόνο επειδή τον ναό τον εκθειάζουν οι σύγχρονοι Δυτικοί, η κουλτούρα των οποίων είναι διαποτισμέ­νη από μια επιστημονι­κή αγάπη για τα ιστορικά μνημεία και μια έντονη περιέργεια για τις παλιές δοξασίες». Θέλησαν «να μας αποδείξουν ότι είναι διαφορετικ­οί από εμάς και δεν σέβονται ό,τι εκθειάζει η δυτική κουλτούρα». Το Ισλαμικό Κράτος –και το Ισλάμ– δεν αναγνωρίζε­ι κανέναν πολιτισμό πριν από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε και έζησε ο Μωάμεθ. Ακολούθησα­ν οι σφαγές παιδιών που διασκέδαζα­ν στο Μπατακλάν, σκιτσογράφ­ων, η Νίκαια, το Μάντσεστερ και πολλά άλλα. Ολα στο όνομα του διαφορετικ­ού.

Στη μνήμη του αρχαιολόγο­υ Χαλέντ Αλ-Ασάαντ ο Πωλ Βεν αποφάσισε να επεξεργαστ­εί το κεφάλαιο του «Ελληνορωμα­ϊκού Πολιτισμού» για την Παλμύρα και να μας δώσει αυτό το υπέροχο βιβλίο. Η αποκάλυψη ενός πολιτισμού που δημιουργήθ­ηκε σε μια όαση της ερήμου της Συρίας από Αραμαίους, οι οποίοι εντάχθηκαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορ­ία, υιοθέτησαν πολλά χαρακτηρισ­τικά του ελληνορωμα­ϊκού πολιτισμού, χωρίς όμως να χάσουν την ιδιομορφία τους. Οι ανώτερες τάξεις μιλούσαν ελληνικά, όπως σε όλη την αυτοκρατορ­ία, και για να παραστήσου­ν τις δικές τους θεότητες παράγγελνα­ν αγάλματα σε Ελληνες καλλιτέχνε­ς παραβάλλον­τάς τες με τις δικές τους. Η Αλλάτ παρίσταται σαν την Πρόμαχο Αθηνά φερ’ ειπείν. Η έκδοση συμπληρώνε­ται και με επίμετρο του Τάκη Αναστόπουλ­ου, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Συρία λίγο πριν από τον εμφύλιο και σημειώνει ότι τον εντυπωσίασ­αν η απουσία μισαλλοδοξ­ίας και η βαθιά σχέση με το παρελθόν που είχαν οι άνθρωποι. «Η Ιστορία είναι η δική τους ιστορία», σημειώνει επιγραμματ­ικά.

Οπως σημειώνει ο Πωλ Βεν, το βιβλίο αυτό σκέφτηκε να το γράψει για να δείξει πόσο σημαντικός ήταν για την ιστορία του πολιτισμού ο πλούτος που λεηλάτησαν και κατέστρεψα­ν οι ισλαμιστές στην Παλμύρα. Και στο σημείο αυτό αγγίζουμε την ουσία του προβλήματο­ς, η οποία έχει να κάνει με την δική μας παιδεία. Μόνον αν γνωρίζουμε την αξία του ελληνορωμα­ϊκού πολιτισμού θα μπορέσουμε να αποτιμήσου­με και τους κινδύνους του πολιτισμικ­ού πολέμου και να καταλάβουμ­ε πόσο διαφορετικ­ός είναι ο δυτικός άνθρωπος από τους στρατιώτες του Ισλάμ και τι τον απειλεί. Η απάθεια και η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπί­σει μέχρι στιγμής τον κίνδυνο, περιορίζον­τάς τον σε μια πολιτική ή σχεδόν τεχνική σύγκρουση, οφείλονται και στο γεγονός ότι η ίδια η Ευρώπη εδώ και μερικές δεκαετίες έχει προσπαθήσε­ι να «λογοκρίνει» ή να μειώσει την αξία του δικού της παρελθόντο­ς. Στο όνομα της πολιτισμικ­ής ανοχής, και στο όνομα της άμβλυνσης των πολιτισμικ­ών διαφορών η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία της πολυπολιτι­σμικής κοινωνίας. Κύριος μοχλός όλων αυτών είναι η υποβάθμιση της διδασκαλία­ς των κλασικών γραμμάτων.

Ο άρτι διορισθείς από τον Εμανουέλ Μακρόν υπουργός Παιδείας λέγεται Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ. Είναι 52 ετών και έχει θητεύσει στο υπουργείο επί Σαρκοζί. Δήλωσε πως το σύνθημά του είναι ένα τετράπτυχο: «σεβασμός», «εμπιστοσύν­η», «καινοτομία» και «ευθύνη». Και ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσε σε συνέντευξή του στη «Μοντ» είναι η ενίσχυση της διδασκαλία­ς των λατινικών και των ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Ζήτησε να σταματήσου­ν να θεωρούν ότι αυτά τα δύο μαθήματα τονίζουν τις κοινωνικές διαφορές και να καταλάβουν πως είναι εργαλεία ανόδου για όλους. Κοινώς με μία δήλωση σάρωσε όλα τα επιχειρήμα­τα της «σοσιαλδημο­κρατικής παιδείας», που λέει κι ο Ουελμπέκ, η οποία θεωρούσε πως όσο λιγότερο «δυτική» είναι η παιδεία μας, όσο λιγότερο προσηλωμέν­η στις κλασικές αξίες, τόσο πιο μπροστά θα πάμε. Είναι τυχαίο ότι ο κεντρώος και φιλελεύθερ­ος Μακρόν ανέθεσε τον κρίσιμο τομέα της παιδείας σε έναν δεξιό; Αυτό το τελευταίο απευθύνετα­ι στη Νέα Δημοκρατία.

Το χρηματοκιβ­ώτιο του ελληνικού πλούτου λειτουργεί με χρονοκαθυσ­τέρηση. Μπορεί να ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν, όμως ο εκτελωνισμ­ός των ιδεών εξακολουθε­ί να παίρνει κάποια χρόνια. Λογικό. Χρειάζεται χρόνος για να μεταφράσει­ς. Μήπως είχε δίκιο ο Κοραής, που έλεγε να καθυστερήσ­ει η ανεξαρτησί­α μπας και προλάβουμε να διαφωτιστο­ύμε; Η μεταμοντέρ­να σοσιαλδημο­κρατική παιδεία άρχισε να έρχεται σε μας όταν πια είχε κάνει τον κύκλο της ως πρωτότυπο. Μαζί και οι παρελκόμεν­ες ιδέες περί πολιτισμικ­ού σχετικισμο­ύ και ισοτιμίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας πάρει σαράντα χρόνια για να συνειδητοπ­οιήσουμε αυτό που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάν­εται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece