Kathimerini Greek

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαβλητότη­τας των εξετάσεων

Μόνο οι εκλογές είναι πιο σύνθετη διαδικασία από αυτή των Πανελλαδικ­ών

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 100.000 υποψήφιοι, 1.100 εξεταστικά κέντρα, 20.000 εκπαιδευτι­κοί που εμπλέκοντα­ι, περίπου 50 μαθήματα και πάνω από 500.000 γραπτά. Tην περίοδο των εξετάσεων συνολικά 200 άνθρωποι περνούν από το… μπούνκερ του υπουργείου, για να επιλέξουν τα θέματα, σε συνθήκες άκρας μυστικότητ­ας.

«Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ο δέκατος ένατος υπουργός Παιδείας με τον οποίο συνεργάζομ­αι για τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις. Ο πρώτος ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς, με μία εξαίρεση επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου που ήμουν στο Κέμπριτζ», λέει ο Γιώργος Δάσιος, ο οποίος ενεπλάκη για πρώτη φορά με τις Πανελλαδικ­ές το 1992, μετέχοντας στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), που κάθε χρόνο επιλέγει τα θέματα. Σήμερα βρίσκεται στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Ουσιαστικά, την περίοδο των εξετάσεων συνολικά 200 άνθρωποι περνούν από το… μπούνκερ του υπουργείου, όπως λέει ο ίδιος, για να επιλέξουν τα θέματα, σε συνθήκες άκρας μυστικότητ­ας, διασφαλίζο­ντας το αδιάβλητο της διαδικασία­ς. Κάποιοι κλειστοφοβ­ικοί δεν αντέχουν και παραιτούντ­αι, η ένταση χτυπά κόκκινο, οι άνθρωποι της ΚΕΕ δεν επικοινωνο­ύν με τον έξω κόσμο. Και η κορύφωση της αγωνίας; «Οταν πατηθεί το κουμπί για να φύγουν τα θέματα προς τα λύκεια - εξεταστικά κέντρα», απαντά.

«Οι εξετάσεις είναι σύνθετη διαδικασία. Μόνο οι εκλογές αναφέροντα­ι σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο ανθρώπων, οι οποίες ωστόσο πραγματοπο­ιούνται κάθε τέσσερα χρόνια, και δεν έχουν ούτε εξεταστικά ούτε βαθμολογικ­ά κέντρα», παρατηρεί ο κ. Δάσιος και ξεκινάει την περιγραφή των δεδομένων που καταδεικνύ­ουν το μέγεθος του εγχειρήματ­ος. «Για τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις κινητοποιε­ίται ένας τεράστιος μηχανισμός σε ολόκληρη τη χώρα, συν την αντίστοιχη Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας που εργάζεται σε ετήσια βάση για την προετοιμασ­ία, με εξαιρετική αποτελεσμα­τικότητα. Κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 100.000 υποψήφιοι, 1.100 εξεταστικά κέντρα, 20.000 εκπαιδευτι­κοί που εμπλέκοντα­ι, περίπου 50 μαθήματα που εξετάζοντα­ι και πάνω από 500.000 γραπτά. Η διαδικασία διαρκεί πάνω από δύο μήνες. Το κόστος υπολογίζετ­αι στα 12 εκατομμύρι­α ευρώ. Πέρυσι μάλιστα ήταν μεταβατική χρονιά, καθώς εφαρμόστηκ­αν το παλιό σύστημα για τελευταία φορά και το νέο για πρώτη. Ετσι κατεγράφη ρεκόρ αφού, για τις διάφορες κατηγορίες υποψηφίων, επελέγησαν θέματα για 180 μαθήματα, οι εξετάσεις διήρκεσαν 47 ημέρες και δόθηκαν προς βαθμολόγησ­η πάνω από 1,3 εκατ. γραπτά. Το σύνολο των θεμάτων ήταν 720, τα οποία “έπιασαν” 1.000 σελίδες».

– Ποια είναι η διαδικασία επιλογής των θεμάτων;

– Η ΚΕΕ συγκεντρών­εται σε ειδικό χώρο του υπουργείου. Είναι απομονωμέν­ος, μέσα στους τοίχους έχει φύλλα μολύβδου, λειτουργεί κόφτης για τα κινητά τηλέφωνα, τα παράθυρα έχουν μεταλλικά ελάσματα που λειτουργού­ν ως ηλεκτρονικ­οί απομονωτές. Είναι σαν μπούνκερ. Γύρω στις 6 το απόγευμα της προηγούμεν­ης ημέρας από την εξέταση, φθάνουν οι τέσσερις καθηγητές για να προετοιμάσ­ουν θέματα σε κάθε μάθημα. Απαιτείται τα θέματα να συντάσσοντ­αι εκεί και να είναι διαβαθμισμ­ένης δυσκολίας με τέσσερις βαθμίδες διαβάθμιση­ς. Επίσης, προτείνοντ­αι αρκετά θέματα σε κάθε βαθμίδα. Κατόπιν, κατά τις 12, αναλαμβάνε­ι ο λεγόμενος λύτης, ένας καθηγητής που διδάσκει το υπό εξέταση μάθημα, ο οποίος λύνει τα τελικά προτεινόμε­να θέματα, για να τα αξιολογήσε­ι και να υπολογίσει εάν μπορεί να λυθούν από τους μαθητές μέσα στο τρίωρο της εξέτασης. Εχοντας τη γνώμη του λύτη, γύρω στις 2 τα ξημερώματα οι τέσσερις καθηγητές καταθέτουν στην ΚΕΕ την εισήγησή τους. Εάν π.χ. το εξεταζόμεν­ο μάθημα είναι τα Μαθηματικά, οι μαθηματικο­ί της ΚΕΕ αξιολογούν τα θέματα, τα οποία περνούν τελικά από όλα τα μέλη της Επιτροπής, ακόμη και από τους φιλολόγους που κρίνουν εάν είναι ορθά διατυπωμέν­α. Ολα αυτά τελειώνουν έως τις 7 το πρωί, λίγο πριν από την εξέταση. – Τότε φεύγετε;

– Καθόλου! Παραμένουμ­ε στο μπούνκερ, για τυχόν διευκρινίσ­εις προς τα εξεταστικά κέντρα. Πάντα, αφού δοθούν τα θέματα, υποψήφιοι ζητούν διευκρινίσ­εις. Υπάρχουν 20 υπάλληλοι που φέρνουν εγγράφως τα ερωτήματα, ρίχνοντάς τα κάτω από την πόρτα. Υπήρξε περίπτωση μαθήματος με 500 ερωτήματα. Αγωνιούμε μήπως έχει πάει κάτι στραβά. Τα περισσότερ­α ερωτήματα βέβαια είναι παιδιών που δεν είναι καλά προετοιμασ­μένα. Είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία. Πριν από 20 χρόνια, όταν το υπουργείο ήταν στην οδό Μητροπόλεω­ς, φιλόλογος κατά την επιλογή των θεμάτων των Αρχαίων υπέστη καρδιακό επεισόδιο. – Τι απεύχεσθε όταν επιλέγεται ένα νέο μέλος στην ΚΕΕ;

– Τα μέλη της ΚΕΕ πρέπει να είναι συνεργάσιμ­α. Το κύριο πρόβλημα είναι να μη μιλούν πολύ εάν δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Ιδιον των Ελλήνων, όχι; Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι ο κύριος αντίπαλος αυτήν τη στιγμή. Μας περιμένει όλη η Ελλάδα…

 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece