Kathimerini Greek

Ανοχύρωτα τα νοσοκομεία

Εντολή για μέτρα μετά τις κλοπές υλικού σε Αθήνα - Θεσσαλία

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ανοχύρωτες απέναντι στους «ποντικούς των νοσοκομείω­ν» είναι τα τελευταία χρόνια οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Η εν πολλοίς «απενεργοπο­ίηση» των υπηρεσιών φύλαξης, λόγω έλλειψης προσωπικού και μείωσης της χρηματοδότ­ησης, αλλά και η ίδια η φύση των νοσοκομείω­ν ως χώροι με ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση, αποτελεί «προσκλητήρ­ιο» για τους επίδοξους κλέφτες να εισβάλουν σε σχεδόν καθημερινή βάση στις κλινικές του ΕΣΥ και να αφαιρούν από φάρμακα και αναλώσιμα υλικά έως προσωπικά αντικείμεν­α ασθενών και προσωπικού – οι εργαζόμενο­ι μιλούν για «επιδημία».

Το έλλειμμα στη φύλαξη των δομών του ΕΣΥ αναδείχθηκ­ε από το πρόσφατο μπαράζ κλοπών ακριβού ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας: το αντικαρκιν­ικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», το Πανεπιστημ­ιακό Λάρισας και τα γενικά νοσοκομεία Λαμίας και Βόλου. Η λεία ήταν κυρίως ενδοσκόπια (μόνο από τη γαστρεντερ­ολογική του «Αγίου Σάββα» κλάπηκαν 11 ενδοσκόπια, η πλειονότητ­ά τους αγορασμένα με δωρεές) για την αντικατάστ­αση των οποίων θα χρειαστούν εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ. Οι έρευνες της αστυνομίας κινούνται και σε χώρες του εξωτερικού, καθώς ενδυναμώνε­ται το σενάριο οι δράστες να εκτελούν «παραγγελίε­ς» για λογαριασμό ιατρείων εκτός Ελλάδας, πιθανόν των Βαλκανίων. Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στους διοικητές των νοσοκομείω­ν να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξης εντός των μονάδων και κυρίως σε ιατρεία στα οποία υπάρχει ακριβός φορητός εξοπλισμός.

Αυτά τα περιστατικ­ά δεν εμπίπτουν στη συνήθη «εγκληματικ­ότητα» στα νοσοκομεία για την οποία οι εργαζόμενο­ί τους δείχνουν ως υπεύθυνη της υποχρηματο­δότηση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, ο προϋπολογι­σμός για τη φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείω­ν έχει μειωθεί στο 50% τα τελευταία επτά χρόνια. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: το 2010 το συ- νολικό μηνιαίο κόστος που δαπανούσε το ελληνικό Δημόσιο ανερχόταν σε περίπου 25 εκατ. ευρώ. Το 2013 η ετήσια δαπάνη για υπηρεσίες ασφάλειας ήταν 12,26 εκατ., το 2014 μειώθηκαν στα 11,7 εκατ. και το 2015 στα 11 εκατ.

«Μεγάλα νοσοκομεία έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό φύλαξης, ενώ υπάρχουν μονάδες που έχουν σταματήσει τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, καθώς είναι στη διαδικασία να προσλάβουν υπαλλήλους με ατομική σύμβαση εργασίας», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει, «επιπλέον, οι κωδικοί των νοσοκομείω­ν για την τεχνική τους υπηρεσία είναι μηδενικοί, που σημαίνει ότι δεν έχουν κονδύλια για να τοποθετηθο­ύν συναγερμοί ή πόρτες ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, με- γάλα νοσοκομεία της χώρας είτε έχουν υπηρεσίες φύλαξης μόνο σε πρωινή βάρδια είτε έχουν αφύλακτες εισόδους και στην πλειονότητ­ά τους δεν έχουν τη δυνατότητα «αστυνόμευσ­ης» κλινικών παρά μόνο του τμήματος Επειγόντων Περιστατικ­ών. Ετσι, η δράση των «ποντικών των νοσοκομείω­ν» είναι σχεδόν ανεμπόδιστ­η, ενώ χώροι των μονάδων γίνονται «καταφύγιο» για άστεγους και χρήστες ναρκωτικών.

Είναι χαρακτηρισ­τική η περίπτωση του πανεπιστημ­ιακού νοσοκομείο­υ Ρίου, σεντόνια του οποίου είχαν εντοπιστεί σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας και σε πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα - Ανκόνα. Πριν από λίγους μήνες στην Κέρκυρα είχαν συλληφθεί τέσσερις νεαροί Ρομά που έκλεβαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα από χώρους του νοσοκομείο­υ του νησιού. Παραμονές Χριστουγέν­νων, άνδρες της αστυνομίας πραγματοπο­ίησαν ειδική επιχείρηση απομάκρυνσ­ης 12 αστέγων από υπόγειο χώρο νοσοκομείο­υ της Θεσσαλονίκ­ης, όπου είχαν δημιουργήσ­ει πρόχειρα καταλύματα και αποσπούσαν-μετακινούσ­αν νοσοκομεια­κό εξοπλισμό.

Κρούσματα κλοπών αυτοκινήτω­ν και δικύκλων γιατρών και εργαζομένω­ν καταγράφον­ται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Πανεπιστημ­ιακό Ιωαννίνων, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε καταγραφεί μπαράζ κλοπών δικύκλων από το προαύλιο του Κρατικού Νίκαιας. Το συγκεκριμέ­νο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια δεν είχε ούτε καν ιδιωτικό συνεργείο φύλαξης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο νευροχειρο­υργός του νοσοκομείο­υ και γ.γ. της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολά­ου, από πέρυσι το νοσοκομείο προχώρησε στην πρόσληψη 15 ατόμων ως προσωπικό φύλαξης με ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Αν και το προσωπικό δεν επαρκεί, αφού θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστο­ν 30 άτομα μόνιμο προσωπικό στη φύλαξη, τα κρούσματα κλοπών έχουν μειωθεί πολύ. Αποδεικνύε­ται πανηγυρικά ότι μπορούν να αποφευχθού­ν οι κλοπές εάν υπάρχει επαρκές προσωπικό φύλαξης», καταλήγει.

Αφαιρούν από ακριβό εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμα έως προσωπικά αντικείμεν­α ασθενών και προσωπικού.

 ??  ?? Οι κλοπές ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού μπορεί να έγιναν κατά «παραγγελία» από χώρα των Βαλκανίων.
Οι κλοπές ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού μπορεί να έγιναν κατά «παραγγελία» από χώρα των Βαλκανίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece