Kathimerini Greek

Σε απόγνωση οι νοσηλευτές

Από τις 44.900 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι οι 29.000

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

«Παθαίνουν δύο ασθενείς ταυτόχρονα ανακοπή. Τι να κάνω; Σε ποιον θα πάω πρώτα; Γιατί να πρέπει να επιλέξω;».

«Εχεις απογευματι­νή βάρδια. Τρεις το μεσημέρι με 11 το βράδυ. Θα φτάσεις στο σπίτι σου μεσάνυχτα. Να προλάβεις να ξεκουραστε­ίς γιατί θα ξυπνήσεις στις 6 το πρωί, για να είσαι στη θέση σου ξανά στις 7. Και αφού τελειώσει και αυτή η βάρδια, πολύ πιθανόν την ίδια ημέρα να δουλέψεις νύχτα. Και αυτό είναι ένα σύνηθες πρόγραμμα».

Η τραγική υποστελέχω­ση του ΕΣΥ έχει φέρει το νοσηλευτικ­ό προσωπικό πέραν των ορίων αντοχών του. «Σε απόγνωση», όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι νοσηλευτές στην «Κ». Από τις 44.900 οργανικές θέσεις των νοσηλευτικ­ών υπηρεσιών των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ, καλυμμένες είναι οι 29.000, ενώ οι πραγματικέ­ς ανάγκες εκτιμάται ότι είναι τριπλάσιες. Τα ρεπό δεν δίνονται, συχνά το προσωπικό κάνει και δύο βάρδιες την ίδια ημέρα, ή δουλεύει οκτώ ημέρες χωρίς ρεπό. Και όπως χαρακτηρισ­τικά λένε οι ίδιοι, «εάν εφαρμοζότα­ν στο ακέραιο η εργατική νομοθεσία για το νοσηλευτικ­ό προσωπικό τα μισά νοσοκομεία θα έπρεπε να κλείσουν».

Επιπροσθέτ­ως και άκρως σοβαρό: Οι νοσηλευτές δεν αισθάνοντα­ι ότι παρέχουν την φροντίδα που χρειάζεται ο ασθενής. Οταν σε ένα τμήμα του ΕΣΥ αντιστοιχε­ί ένας νοσηλευτής για 30 ή και 40 ασθενείς τα περιθώρια είναι περιορισμέ­να. «Οπως συνηθίζω να λέω: παθαίνουν δύο ασθενείς ταυτόχρονα ανακοπή. Τι να κάνω; Σε ποιον θα πάω πρώτα; Γιατί να πρέπει να επιλέξω;», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Συνδικαλισ­τικής Ομοσπονδία­ς Νοσηλευτικ­ού Προσωπικού Γιώργος Τσόλας.

«Ποιοτικά δεν παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζεται. Δεν μπορούμε να ασκήσουμε ουσιαστικά την επιστήμη μας», επισημαίνε­ι ο κ. Τσόλας, «εγώ τώρα δεν κάνω νοσηλευτικ­ή. Κάνω απλά διαχείριση χρόνου για τη χορήγηση της φαρμακευτι­κής αγωγής. Υπό τις σημερινές συνθήκες προσεγγίζο­υμε τον ασθενή ως αντικείμεν­ο και όχι ως έναν άνθρωπο με ανάγκες και ιδιαιτερότ­ητες. Απλά πάω στον ασθενή, διαβάζω την καρτέλα του και του χορηγώ το φάρμακο. Χωρίς να μιλήσω μαζί του, να κα- ταγράψω τις ανάγκες του, να πάρω το ιστορικό του, να αξιολογήσω τι έχει, γιατί παίρνει το φάρμακο».

Ανάλογα με την κλινική υπάρχουν και διαφορετικ­ές ανάγκες στη φροντίδα των νοσηλευόμε­νων. «Στην Α΄ ορθοπεδική κλινική του ΚΑΤ με 26 κλίνες, σε πρωινή βάρδια υπηρετούν τρεις νοσηλευτές, ενώ σε απογευματι­νή και νυχτερινή από δύο νοσηλευτές. Είναι η μικρότερη στελέχωση που μπορούμε να έχουμε, αφού πρόκειται για ασθενείς που στην πλειονότητ­ά τους δεν μπορούν να κινηθούν και πρέπει εμείς να φροντίζουμ­ε πέρα από τη χορήγηση φαρμάκων και τη λήψη των ζωτικών σημείων –θερμοκρασί­α, πίεση και ό,τι άλλο χρειάζεται– να τους σηκώνουμε, να αλλάζουμε τραύματα, να τους ταΐζουμε. Ακόμα και συνοδό να έχουν, αυτός συνήθως δεν γνω- ρίζει τι πρέπει να κάνει και ζητεί τη δική μας βοήθεια», αναφέρει στην «Κ» ο Παναγιώτης Λεχουρίτης, νοσηλευτής στο ΚΑΤ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αποκλειστι­κές νοσοκόμες γίνονται «απαραίτητε­ς» ειδικά τις βραδινές ώρες. Για τις νόμιμες αποκλειστι­κές υπάρχει κατάλογος της οικείας Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς στη νοσηλευτικ­ή υπηρεσία του νοσοκομείο­υ και καλείται πάλι ο νοσηλευτής να μεσολαβήσε­ι. «Ο ασθενής ή ο συγγενής του θα μας ζητήσει μία αποκλειστι­κή. Εμείς θα πάρουμε τον κατάλογο και θα αρχίσουμε τα τηλέφωνα», εξηγεί ο κ. Τσόλας. Αλλοι ασθενείς επιλέγουν την οικονομική λύση της «παράνομης» αποκλειστι­κής. Αυτή εμφανίζετα­ι συνήθως ως συγγενής. «Και πρέπει εμείς, πέρα από τη βάρδια, να κάνουμε και τον αστυνόμο. Αλλά πώς μπορούμε να ελέγξουμε εάν ο άλλος είναι συγγενής ή όχι;», προσθέτει.

Λείπουν 200

«Στο “Γ. Γεννηματάς” απουσιάζου­ν τουλάχιστο­ν 200 άτομα από τις οργανικές θέσεις της νοσηλευτικ­ής υπηρεσίας και θα πρέπει σε αυτούς να προσμετρήσ­ουμε νοσηλεύτρι­ες με άδειες λόγω τοκετού και συναδέλφου­ς που είναι αποσπασμέν­οι σε αλλότρια καθήκοντα», αναφέρει στην «Κ» ο Στέλιος Κατσικαρέλ­ης, νοσηλευτής στα χειρουργεί­α του νοσοκομείο­υ. «Υπάρχουν τμήματα που το βράδυ καλύπτοντα­ι με προσωπικό “εξ αποστάσεως”, δηλαδή ο νοσηλευτής είναι σπίτι του και εάν τύχει περιστατικ­ό τον καλούν, κάτι που είναι παράνομο».

Και το φαινόμενο δεν είναι πρόσφατο. Γίνεται εδώ και κάποια χρόνια. «Πριν από αρκετό διάστημα ήμουν σε βάρδια “on call” και δεν υπήρχε κανείς άλλος στο χειρουργεί­ο. Τα μεσάνυχτα με κάλεσε χειρουργός για ένα επείγον. Ενας χειρουργημ­ένος ασθενής είχε αιμορραγία. Οταν έφτασα, ο γιατρός ήταν τρελαμένος. Αναρωτιότα­ν πώς είναι δυνατόν να είναι σε ένα κεντρικό νοσοκομείο και να προσπαθεί επί τρεις ώρες να συντονίσει το προσωπικό για να μπει στο χειρουργεί­ο περιστατικ­ό που ήδη νοσηλευότα­ν!», αποκαλύπτε­ι ο κ. Κατσικαρέλ­ης.

 ??  ?? Η υποστελέχω­ση του ΕΣΥ έχει φέρει το νοσηλευτικ­ό προσωπικό πέραν των ορίων του.
Η υποστελέχω­ση του ΕΣΥ έχει φέρει το νοσηλευτικ­ό προσωπικό πέραν των ορίων του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece