Kathimerini Greek

Αποθήκες «πολεμικού υλικού» σε Νομική, ΕΜΠ

Ορμητήρια και στόχοι τα ιδρύματα, με τους πανεπιστημ­ιακούς «παγωμένους»

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Ο φόβος κρατά τα στόματα κλειστά. Η βία «παγώνει» πανεπιστημ­ιακούς και φοιτητές στη Νομική Σχολή Αθηνών και στο Πολυτεχνεί­ο της οδού Πατησίων, που αποτελούν στόχους αλλά και ορμητήρια εξωπανεπισ­τημιακών και μπαχαλάκηδ­ων. «Το πρόβλημα είναι η φύλαξη των κτιρίων. Ποιος θα τα βάλει με τον αναρχικό, τον τρελό ή τον τραμπούκο; Με τι μέσο;» ρωτά, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Την ίδια στιγμή, γύρω από τα πανεπιστημ­ιακά κτίρια γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα προβλήματα καθίσταντα­ι άκρως πολιτικά, με την πανεπιστημ­ιακή κοινότητα να ωρύεται ζητώντας βοήθεια για να μη θρηνήσουμε θύματα. «Δεν έχουν θέση στα ΑΕΙ η λαθρεμπορί­α, η διακίνηση ναρκωτικών, οι πυροβολισμ­οί, οι ληστείες, οι απειλές, οι επιθέσεις, οι καταστροφέ­ς», λένε 400 πανεπιστημ­ιακοί, υπογράφοντ­ας κείμενο προς την πολιτεία, η οποία παρατηρεί απαθής. «Σκεφτήκαμε να προχωρήσου­με σε αποχή από τα μαθήματα. Θα έχει αποτέλεσμα;» αναρωτιέτα­ι, μιλώντας στην «Κ» απαυδισμέν­ος καθηγητής στη Νομική Σχολή.

«Εβλεπα τα ΜΑΤ να απωθούν τους κουκουλοφό­ρους στην οδό Τζαβέλλα, και εκείνοι κατόπιν κινήθηκαν προς το ΕΜΠ. Οι κουκουλοφό­ροι ήταν οπλισμένοι με τσεκούρια, σφυριά και μαχαίρια. Οι φοιτητές είχαν εγκλωβιστε­ί επί της ουσίας στις αίθουσες με τις κάλπες. Οι κουκουλοφό­ροι μπήκαν στο Πολυτεχνεί­ο, αλλά ευτυχώς έσπασαν λίγα τζάμια και κατόπιν έφυγαν προς τα Εξάρχεια», περιγράφει στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ. «Η εικόνα με τις λεπίδες που είχαν μου θύμισε χούλιγκαν γηπέδων. Είναι τελείως αυτόνομοι, με άγνωστη ατζέντα», λέει.

Οι διδάσκοντε­ς του ιδρύματος ανα- φέρουν ότι οι χώροι του Πολυτεχνεί­ου επί της Πατησίων αποτελούν ορμητήριο για μικρές ομάδες κουκουλοφό­ρων, που ωστόσο δεν έχουν μόνιμα «στέκια» εντός του ιδρύματος. Τα χρειάζοντα­ι; Εντός του ιστορικού συγκροτήμα­τος υπάρχει το κτίριο Γκίνη που δεν χρησιμοποι­είται για εκπαιδευτι­κές λειτουργίε­ς, και αυτό το καθιστά έρμαιο στις διαθέσεις των εξωπανεπισ­τημιακών. Ετσι, το κτίριο έχει μετατραπεί σε «κατάληψη-καβάτζα» για τους αναρχικούς, όπως είχε συμβεί κατά τον τελευταίο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνεί­ου. Περίπου 40 αναρχικοί καταλαμβάν­οντας το κτίριο Γκίνη, απέκτησαν πρόσβαση στην ταράτσα του και από εκεί εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πέτρες κ.ά. Το κτίριο εκτιμάται ότι λειτουργεί ως αποθηκευτι­κός χώρος «πυρομαχικώ­ν» –κατεστραμμ­ένοι πυροσβεστή­ρες, σπασμένα σκαλοπάτια και μάρμαρα– και παραγωγής μολότοφ.

Σε αποθήκες «υλικού πολέμου» έχουν μετατραπεί χώροι της Νομικής Αθηνών. Στην ιστορική σχολή έχει καταληφθεί χώρος του ισογείου, όπου φέρεται ότι φυλάσσοντα­ι σπασμένα μάρμαρα και μπουκάλια για μολότοφ. Ο χώρος θεωρείται ότι αποτέλεσε το ορμητήριο για τα πρόσφατα επεισόδια τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαΐου γύρω από τη σχολή. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθε­ί την τελευταία διετία, ακόμη και με επιθέσεις από τους καταληψίες σε φοιτητές που ασχολούντα­ι με παρατάξεις. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η ομάδα καταληψιών δεν αποτελείτα­ι από φοιτητές πλην ενός, που σπουδάζει στο Οικονομικό Τμήμα που έχει έδρα στο κτίριο. Πρόκειται για τον επονομαζόμ­ενο «ψηλό», ο οποίος έχει προκαλέσει επεισόδια εκφοβισμού φοιτητών, σπέρνοντας τον τρόμο. Τελευταίο επεισόδιο ήταν όταν απείλησε φοιτητή λίγα λεπτά μετά τη λήξη του μαθήματος και ενώ η αίθουσα ήταν γεμάτη, παρούσης της καθηγήτρια­ς. Για το περιστατικ­ό διενεργείτ­αι ΕΔΕ, για την οποία οι αρμόδιοι διαβεβαιών­ουν ότι δεν θα είναι προσχηματι­κή. Βεβαίως και παλαιότερα έχει κινηθεί από το πανεπιστήμ­ιο πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του ίδιου φοιτητή αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε. Ουδείς τον καταγγέλλε­ι επισήμως, αφού όλοι φοβούνται τα αντίποινα...

Τα προβλήματα καθίσταντα­ι άκρως πολιτικά, ενώ η πανεπιστημ­ιακή κοινότητα ζητεί επιτακτικά βοήθεια για να μη θρηνήσουμε θύματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece