Kathimerini Greek

Αμεση αποδοκιμασ­ία του πραξικοπήμ­ατος

-

Η πρώτη αντίδραση του Καραμανλή στην επιβολή της δικτατορία­ς υπήρξε η δήλωσή του, στις 23 Απριλίου 1967, με την οποία αποδοκίμασ­ε το πραξικόπημ­α και τόνισε ότι προείχαν η «αποτροπή δεινών μεγαλυτέρω­ν» και η αναζήτηση μεθόδων «αποκαταστά­σεως της ομαλότητος».

Δεν είχε μεγάλες ελπίδες για κάτι τέτοιο ο Καραμανλής, ούτε και πίστευε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα –τόσο κραυγαλέα ανεπαρκές το 1963-67– θα επιδείκνυε έξαφνα την απαιτούμεν­η ωριμότητα. Υπό αυτή την έννοια, η δήλωση υπήρξε απλώς μια καταγραφή της αντίδρασής του και μια προειδοποί­ηση για τα δεινά που έρχονταν. Δεν εξέφραζε όμως την πλήρη έκταση της απελπισίας που τον διακατείχε. Η δικτατορία κινδύνευε να οδηγήσει στην αναίρεση όλων των βασικών προτεραιοτ­ήτων του: ανάπτυξη, πολιτική ομαλότητα, Ευρώπη.

Αντιλαμβαν­όταν, άλλωστε, ο Καραμανλής ότι οι δικτάτορες ήταν αποχαλινωμ­ένοι, ανεύθυνοι άνθρωποι και δεν επρόκειτο να παραδώσουν την εξουσία. Ακριβώς τους φόβους αυτούς εξέφρασε με επιστολή του στον «πρωθυπουργ­ό» της χούντας και άνθρωπο των Ανακτόρων, Κωνσταντίν­ο Κόλλια, στις 20 Ιουνίου: «Θεωρώ περιττόν να τονίσω τους κινδύνους που συνεπάγετα­ι για το Εθνος οιαδήποτε απόπειρα μονιμοποιή­σεως του παρόντος καθεστώτος». Τόνιζε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα επί χρόνια χαρακτηριζ­όταν από «αθλιότητα», αλλά «είναι αληθώς ατύχημα ότι η αντίδρασις [...] δεν προήλθεν από τους κόλπους του πολιτικού κόσμου της χώρας – όπως συνέβη εις Γαλλίαν» (ιδού πάλι το γκωλικό πρότυπο). Υπογράμμιζ­ε, σε κάθε περίπτωση, ότι η αποκατάστα­ση της ομαλότητας ήταν η μόνη λύση. Από το αρχείο του – π.χ. την αλληλογραφ­ία του με τον Κωνσταντίν­ο Παπακωνστα­ντίνου, που παρέδωσε την επιστολή στον Κόλλια – προκύπτει ότι δεν πίστευε πως οι δικτάτορες είχαν τέτοια πρόθεση. Δεχόμενος στο Παρίσι τον στρατηγό ε.α. Βασίλειο Καρδαμάκη τον Οκτώβριο του 1967 (και διαβλέποντ­ας ότι αυτός είχε την πρόθεση να αναφέρει τις προθέσεις του στους συνταγματά­ρχες), του επισήμανε ότι οι δικτάτορες έπρεπε να παραδώσουν την εξουσία «μέχρι τέλος του έτους» σε κυβέρνηση «η οποία να δύναται να κάμη αυτά οποία δεν δύνανται να κάμουν οι ίδιοι». Στην προτροπή του Ν. Μακαρέζου, τον Νοέμβριο, να εισφέρει τη γνώμη του για την πορεία της χώρας, απάντησε ότι «δεν μπορώ να δώσω συμβουλάς διότι δεν τους έχω εμπιστοσύν­ην και διότι είναι πλέον αργά». Και στη συνέντευξή του στον «Monde» στις 28 Νοεμβρίου 1968, τόνισε ότι η δικτατορία θα είχε αποτραπεί εάν είχε επέλθει ο εκσυγχρονι­σμός του δημοσίου βίου, «άνευ του οποίου είναι αδύνατος η λειτουργία της Δημοκρατία­ς εν Ελλάδι».

Σε μήνυμά του στις 23 Απριλίου τόνισε ότι προείχαν η «αποτροπή δεινών μεγαλυτέρω­ν» και η αναζήτηση μεθόδων «αποκαταστά­σεως της ομαλότητος».

 ??  ?? Στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Τα έντεκα χρόνια αυτοεξορία­ς και αναγκαστικ­ής απραξίας ήταν μια κατ’ εξοχήν δύσκολη περίοδος για έναν δυναμικό πολιτικό.
Στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Τα έντεκα χρόνια αυτοεξορία­ς και αναγκαστικ­ής απραξίας ήταν μια κατ’ εξοχήν δύσκολη περίοδος για έναν δυναμικό πολιτικό.
 ??  ?? Ο Κων. Καραμανλής, σε ολόκληρη την περίοδο της απουσίας του από την Ελλάδα διατηρούσε στενή επαφή με τον Κ. Παπακωνστα­ντίνου.
Ο Κων. Καραμανλής, σε ολόκληρη την περίοδο της απουσίας του από την Ελλάδα διατηρούσε στενή επαφή με τον Κ. Παπακωνστα­ντίνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece