Kathimerini Greek

Προϋποθέσε­ις για την επιτυχή πορεία της χώρας

- * Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλ­είου είναι καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Κατά τον Καραμανλή, η απλή επάνοδός του δεν αρκούσε. Πάνω από όλα, έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο που να οδηγεί όχι στην «επιστροφή» στην προδικτατο­ρική δημοκρατία, αλλά στον γενναίο εκσυγχρονι­σμό του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος. Εθεσε δηλαδή, στο νέο πλαίσιο, τον ίδιο στόχο με αυτόν που είχε θέσει το 1963-67. Σε αυτή τη θέση ενέμεινε σταθερά: π.χ. στην επιστολή του προς τον βασιλιά Κωνσταντίν­ο τον Νοέμβριο του 1967, στη συνέντευξή του στον Monde τον ίδιο μήνα, στη συνομιλία του με τον Θεόδωρο Κουλουμπή το 1972, στις δηλώσεις του το 1973 αλλά και με άλλες ευκαιρίες.

Επιστολή προς τον βασιλιά

Η στοχοθεσία του διαφαίνετα­ι στην επιστολή του προς τον Κωνσταντίν­ο στις 9 Νοεμβρίου 1967. Σε αυτήν επαναλάμβα­νε τις προϋποθέσε­ις για την επιτυχή πορεία της χώρας: «Ο βασικώτερο­ς [λόγος για τη μη αποδοχή της πρότασης να επιστρέψει στην πολιτική το 1966] ήτο η πεποίθησίς μου ότι η Δημοκρατία δεν ήτο δυνατόν να λειτουργήσ­η εν Ελλάδι χωρίς την εξυγίανσιν και τον εκσυγχρονι­σμόν της δημοσίας μας ζωής, αρχής γενομένης από το Σύνταγμα. Εις την πεποίθησίν μου, άλλωστε, αυτήν ωφείλετο και η αποχώρησίς μου από την πολιτικήν μετά την αποτυχίαν των προσπαθειώ­ν μου όπως αναμορφώσω τον δημόσιον βίον της χώρας». Πρότεινε μια συστηματικ­ή προσπάθεια ανατροπής της δικτατορία­ς, υπό την καθοδήγηση του βασιλιά, είτε με τον εξαναγκασμ­ό των δικτατόρων να παραδώσουν ειρηνικά την εξουσία είτε και με τη βία – αν και ο ίδιος, όπως τόνιζε, δεν διέθετε τα δεδομένα για να αποφασίσει σχετικά με τη μέθοδο. Μετά την ανατροπή των δικτατόρων, όμως, η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε έχει μια συγκροτημέ­νη στόχευση: να «κατασιγάση τα πάθη και να δημιουργήσ­η ουσιαστικά­ς και ψυχολογικά­ς προϋποθέσε­ις που θα επιτρέψουν την αναδιάρθρω­σιν και τον εκσυγχρονι­σμόν της πολιτικής μας ζωής»· να καταρτίσει νέο σύγχρονο Σύνταγμα· να αναμορφώσε­ι την διοίκηση και την Παιδεία· «να εξυγιάνη διά ριζικών και αντιδημοτι­κών μέτρων την οικονομίαν»· να αποκαταστή­σει την πειθαρχία στον στρατό, και να λύσει το Κυπριακό. Και κατόπιν να διενεργήσε­ι δημοψήφισμ­α και εκλογές. Είχε ήδη τονίσει στον υπασπιστή του βασιλιά, Γ. Αρναούτη, ότι δεν θα δεχόταν να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Σχεδόν με την ίδια φρασεολογί­α παρουσίασε τις ίδιες σκέ- ψεις και στη συνέντευξή του στον Monde στα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, προϋπόθεση για όλα αυτά –όπως τόνιζε έντονα– ήταν ο προσεκτικό­ς σχεδιασμός των κινήσεων για την αποκατάστα­ση της ομαλότητας. Δεν έπρεπε να υπάρξουν σπασμωδικέ­ς ενέργειες και αποτυχίες. Μιλώντας με τον Αρναούτη, «επέστησα την προσοχήν του και του είπα, ότι μια τέτοια επιχείρησι­ς [ανατροπής των δικτατόρων] θα πρέπει να έχη πλήρως παρασκευασ­θή διότι ενδεχομένη αποτυχία της θα είναι συμφορά». Λίγο αργότερα, έγινε ακριβώς αυτό που φοβόταν. Το σκοτάδι θα γινόταν πιο πυκνό.

 ??  ?? Η προσπάθεια εδραίωσης του καθεστώτος: παράδοση του σχεδίου «Συντάγματο­ς» στους δικτάτορες.
Η προσπάθεια εδραίωσης του καθεστώτος: παράδοση του σχεδίου «Συντάγματο­ς» στους δικτάτορες.
 ??  ?? Επιστολή του Kων. Καραμανλή προς τον Kων. Τσάτσο. Η πνευματική επικοινωνί­α των δύο ανδρών φαίνεται ότι εντάθηκε υπό την πίεση των αδιεξόδων που προκαλούσε η δικτατορία.
Επιστολή του Kων. Καραμανλή προς τον Kων. Τσάτσο. Η πνευματική επικοινωνί­α των δύο ανδρών φαίνεται ότι εντάθηκε υπό την πίεση των αδιεξόδων που προκαλούσε η δικτατορία.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece